Ветерани АТО долучились до протидії домашньому насильству

Учасників бойових дій знайомлять з різними аспектами домашнього насилля та як йому протидіяти у рамках інформаційної кампанії «Ветерани проти домашнього насильства». «Чому саме цільова аудиторія – учасники бойових дій? Інформаційні джерела демонструють, що домашнє насилля за останні 4 роки значно зросло, натякаючи на те, що вагомий внесок у це має війна. Деякі джерела напряму звинувачують у цьому учасників бойових дій, які повертаються додому і не справляються з собою і виливають свою агресію на рідних. Я зрозумів, що левова частка під цим є і з цим треба боротись. Саме тому кампанія націлена на учасників бойових дій», – розповів Олександр Бородієнко, учасник АТО, під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

За 2017 рік поліція зареєструвала понад 110 тисяч звернень за фактом насильства у сім’ї. Щорічно з домашнім насиллям стикаються 1,1 мільйон українок, лише 10-15% постраждалих звертаються за допомогою. Анкетування, проведене серед 40 учасників бойових дій віком від 20 до 69 років, показало, що ветерани АТО мають недостатні знання щодо домашнього насилля. «Учасники бойових дій не орієнтується у тому, щотаке домашнє насилля і як його уникати. Вони під домашнім насиллям розуміють тільки фізичне або сексуальне насилля. А психологічне або економічне – навіть не розглядають. Для цього ця інформаційна кампанія. Ми намагаємось більш суттєво донести їм цю інформацію», – зазначив Олександр Бородієнко.

Кампанія також має на меті створити позитивний образ ветерана АТО. «Одним із основних наших посилів було також створення образу ветерана-захисника своєї родини, ветерана, що захищає нас і в зоні бойових дій і повернувшись додому, він також є надійним тилом. Ми хотіли, щоб самі ж ветерани, чоловіки у нашій країні звернули на це увагу. А так як ветерани АТО є однією з найавторитетніших груп у нашому суспільстві, ми намагались, щоб вони звернулись до усіх чоловіків загалом з тим, що потрібно боротись із домашнім насиллям», – розповів Тарас Щербатюк, голова Громадської організації «Черкаський правозахисний центр».

У рамках кампанії створили соціальні ролики, які поширюють серед ветеранських спільнот у мережі Фейсбук, а згодом також показуватимуть на місцевому телебаченні. Серед ветеранських організацій також розповсюджують друковані інформаційні матеріали.

Для того, щоб допомогти ветеранам більш ефективно комунікувати з місцевими органами влади та навчити їх самостійно ефективно боротись за дотримання своїх прав створили довідник «Механізми місцевої демократії для учасників АТО». «Там 12 розділів, вони є повністю практичними, містять типові документи, вони є повністю адаптовані і їх можна брати і використовувати. Ми його вже розповсюдили по всіх організаціях учасників АТО по Черкаській області, є можливість і ми готові його розповсюджувати і по всій Україні», – зазначив Тарас Щербатюк.

Ветерани АТО також можуть взяти участь у Школі юридичної сотні на території Черкаської, Житомирської та Київської областей.  «Ми зібрали ключові питання, які потрібно знати ветеранам, які їм допоможуть у вирішення нагальних питань. Крім того будемо вчити ветеранські організації, як писати проекти, що таке фандрейзинг. Якщо учасники АТО пройдуть успішно курс, ми запросимо українських донорів, щоб познайомити з ветеранськими організаціями, щоб ветерани могли отримати кошти на реалізацію своїх ідей», – розповів Тарас Щербатюк.