Спецпредставник ООН не зміг отримати вільний доступ до в’язниць на тимчасово окупованих територіях

WATCH IN ENGLISH

Недотримання санітарних умов у місцях позбавлення волі, жорстоке поводження та катування затриманих у СІЗО – такі висновки двотижневого візиту до України Нільса Мельцера, спеціального доповідача ООН з питання катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження. «Мені прикро повідомити, що під час мого візиту на територію, яку контролюють збройні формування у Донецьку та Луганську, доступ до місць позбавлення волі не відповідав вимогам мого мандату», – наголосив Нільс Мельцер під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

На жаль, спецдоповідач ООН не зміг відвідати в’язниці в Автономній Республіці Крим. «Отримавши дозвіл від влади України, я також намагався узгодити візит моєї делегації до Криму з владою Російської Федерації. РФ позитивно відгукнулася на моє прохання, але поставила вимогу, щоб такий доступ здійснювався відповідно до процедур, необхідних для офіційного візиту на територію Росії. Тому я не зміг отримати доступ до Криму у рамках мого поточного візиту до України», – пояснив Нільс Мельцер. Серед головних проблем у Криму, про які розповіли ті, хто виїхав з півострова, – переслідування кримських татар та передача в’язнів до Росії, що є прямим порушення міжнародного гуманітарного права.

Нільс Мельцер отримав обмежений доступ до в’язниць на Сході України. Спецпредставник ООН відвідав СІЗО №5 у Донецьку та колонії №19, 24 неподалік Луганська. Ці установи були обрані представниками «ДНР» та «ЛНР». Ув’язнені оцінили якість їжі доволі низько, а її кількість – недостатньою. Окрім цього, відсутні належні санітарні умови, камери переповнені. «Умови, за яких мені довелося проводити візит, не відповідали вимогам мого мандату і не дозволяють зробити повну оцінку тримання під вартою. Моя команда та я відчували гнітючий клімат та занадто суворі заходи безпеки. Дисциплінарний режим був надзвичайно суворий, що створювало загальну атмосферу страху», – зауважив Нільс Мельцер. За словами ув’язнених, допити супроводжують побиттями руками і ногами, імітаціями страти та удушення, а також погрозами сексуального насильства.

Місця позбавлення волі на підконтрольній урядові України території також містять певні недоліки. Деякі камери мають погані санітарні умови. Не всі в’язні отримують повноцінний доступ до охорони здоров’я, зокрема, до лікарів-стоматологів та гінекологів. «Крім цього, незважаючи на поширення наркотичної залежності, спеціальне лікування від такої залежності або відсутнє, або припиняється після поміщення особи до місця тримання під вартою», – зазначив Нільс Мельцер. Серед інших проблем – неїстівне харчування та мінімальний простір для ув’язнених: на кожного затриманого відводиться площа 2 на 2 метри.

«Були заяви про тортури та катування, жорстоке поводження з боку поліції щодо 14-річних, які мали місце під час затримання та проведення допитів. Більшість ув’язнених повідомили, що така практика була застосована для їхнього залякування або примушування признатися у вчиненні злочину. На додачу до погроз та образ, співробітники поліції вдавалися до побиття, били руками, ногами, іншими предметами, використовували придушення, у тому числі шляхом надягання пакетів на голову, підвішування та довготривале катування у незручній позі», – додав спецдоповідач ООН.

Повний звіт спеціального доповідача ООН з питання катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження з конкретними випадками та детальною інформацією буде представлений у березні 2019 року.