54% українців не бачать жодної успішної реформи в Україні – Ірина Бекешкіна

WATCH IN ENGLISH

54% населення не бачить жодної успішної реформи в Україні. Відносно успішними українці вважають пенсійну реформу (7%), реформу армії (6,5%), реформу з децентралізації (6%) та медичну (6%). Експерти Реанімаційного пакету реформ оцінили реформи на 2,73 бали за 5-бальною шкалою. Такі дані представила Ірина Бекешкіна, член Ради РПР та директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, під час дискусії в Українському кризовому медів-центрі.

Серед головних причин, чому українці так низько оцінюють реформи, – відсутність належної комунікації між урядом та населенням. Лише 10% українців вважають, що інформації про реформи достатньо і вона зрозуміла. 47% населення переконані, що інформація від уряду про реформи не відповідає дійсності та не викликає довіри.

58% українців вважають антикорупційну реформу найважливішою з усіх. На другому місці – реформа охорони здоров’я. «Поки у нас не буде очевидних успіхів у боротьбі з корупцією – інші реформи будуть знецінюватися», – наголосила Ірина Бекешкіна.

Серед головних «рушіїв» реформ, на думку експертів, – громадські організації (94%), країни Заходу (62%), уряд (56%). Головні «гальма» реформ – олігархи (67%), бюрократія та чиновники (55%). Так само вважає і населення України – по 39% відповідно.

Найважливішою реформою є реформа парламенту. Таку думку висловив Ігор Когут, директор програми USAID РАДА. «Мені здається, це ключова реформа. Це реформа реформ. Не може бути ефективною, інклюзивною, якщо так можна сказати, реформа охорони здоров’я чи податкова реформа, чи реформа виборчого законодавства, коли у парламенті немає нових, якісно нових, процедур», – запевнив він.

Експерти РПР проаналізували також, які законопроекти прийняв парламент під час останньої сесії. Так, 10 законопроектів, які прийняла Верховна Рада, входили до реформаторського порядку денного РПР. Серед них – закон «Про валюту», закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення кредитування», закон «Про приватизацію державного майна».

Три важливі законопроекти з реформаторського порядку денного РПР парламент провалив. «Зокрема, законопроект 2489 «Про службу в органах місцевого самоврядування», яким мав визначити нові правові та організаційні засади служби в органах місцевого самоврядування як профільної та політично неупередженої діяльності, на жаль, не був підтриманий Верховною Радою», – розповів Тарас Шевченко, співголова Ради РПР, директор Центру демократії та верховенства права. Окрім цього, парламент досі не призначив 13 членів Центральної виборчої комісії. «Цей борг висить з 2014 року», – наголосив Тарас Шевченко.