[:ua]Роман Мартиновський, експерт ГО «Регіональний центр прав людини» [:]

2425 осіб примусово виїхали з Криму за 4 роки окупації – ГО «Регіональний центр прав людини»

WATCH IN ENGLISH

За 4 роки окупації Криму російська влада примусово видворила з півострова 2425 осіб з 37 країн світу, 1018 осіб з яких – громадяни України. Таким чином влада Російської Федерації порушує право особи на свободу пересування, право на особисту свободу, право на повагу до приватного та сімейного життя тощо. «Таке видворення має системний та широкомасштабний характер – ми можемо говорити про те, що існують ознаки воєнного злочину, відповідальність за які передбачена статтею 7 Римського статуту Міжнародного кримінального суду», – наголосив Роман Мартиновський, експерт ГО «Регіональний центр прав людини», під час дискусії в Українському кризовому медіа-центрі.

У грудні 2017 року ГО «Регіональний центр прав людини» та Українська Гельсінська Спілка з прав людини разом з Прокуратурою АР Крим звернулися до Міжнародного кримінального Суду. Звернення активістів стосувалося 1513 осіб, яких незаконно видворили з півострова. Зараз готується позов України проти Росії до Європейського суду з прав людини. «Масове виселення іноземців є порушенням Європейської конвенції з прав людини. Для Росії це стандартна практика. Коли почалася агресія проти Грузії у 2008 році – ті ж самі обставини були щодо грузинів, які проживали на території Російської Федерації, – зауважив Іван Ліщина, заступник міністра юстиції України – Уповноважений у справах Європейського суду з прав людини. – Офіс Уповноваженого з питань Європейського суду з прав людини разом з правозахисниками, з кримською прокуратурою готує ще один міждержавний позов до ЄСПЛ проти Росії, який буде стосуватися обставин цієї справи».

На сьогодні Прокуратура АР Крим досліджує факти примусового видворення на підставі рішень судів окупаційної влади, факти незаконного переміщення засуджений та факт «колонізації Криму». «Це ті випадки, коли Росія на рівні державних та регіональних програм створює у Криму сприятливі умови для заселення території Криму громадянами Російської Федерації. Закликаю і звертаюся до жертв конфлікту, щоб вони максимально зверталися до нас, оскільки лише з вашою допомогою буде надана належна правова оцінка діям окупаційної влади на території АР Крим», – підсумував Ігор Поночовний, заступник прокурора Автономної Республіки Крим.