Координатор проектів ОБСЄ в Україні запускає проект для підтримки України у протидії хімічним загрозам на сході України

WATCH IN ENGLISH

Координатор проектів ОБСЄ в Україні запускає проект, спрямований на підтримку України у протидії хімічним загрозам на сході країни, зокрема у зоні бойових дій. Про це повідомив Координатор проектів ОБСЄ в Україні Вайдотас Верба на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі. «Хімічні загрози у зоні конфлікту завжди були актуальним питанням. Можливо, це не настільки чітко усвідомлює суспільство, але це дуже очевидно для експертів. Служби реагування і населення мають бути добре підготовлені, щоб діяти злагоджено і правильно, якщо щось трапиться. Українська влада звернулася до нас як міжнародної організації із проханням посприяти у цій роботі, і цей проект знаменує початок такої співпраці […] Наші проекти грунуються на результатах аналізу «слабких місць», і ми намагаємося охопити увесь спектр потреб», – деталізував Вайдотас Верба.

Проблему хімічної безпеки на сході України сьогодні обговорювали на експертному круглому столі у рамках ширшої теми захисту критичної інфраструктури в Україні. До обговорення долучилися усі українські стейкхолдери, представники Департаменту внутрішньої безпеки США, відповідальних за цю сферу структур ЄС, та  експертних організацій з різних країн.

«Зараз, у зв’язку з конфліктом, ризики для Східної України особливо високі. Східна Україна є центром української хімічної промисловості, а Україна – один із найбільших у Європі виробників продуктів хімічної промисловості. Внаслідок конфлікту, низка цих об’єктів стоять покинуті, у тому числі – на території, яка не контролюється українською владою, і це створює дуже реальні загрози», – зауважив Кшиштоф Патурей, президент ради Міжнародного центру хімічної безпеки та захищеності.

Девід Вулф, заступник помічника секретаря з питань захисту інфраструктури Департаменту внутрішньої безпеки США, зазначив, що в цілому українське законодавство у сфері хімічної безпеки і захисту критичної інфраструктури «на правильному шляху». «У законодавстві враховані міжнародні практики і підхід, який ми застосовуємо у США. Зокрема, це заохочення державно-приватного партнерства у сфері захисту критичної інфраструктури, використовується ризик-орієнтований підхід», – зазначив Девід Вулф.

Анонсований проект – вже четвертий проект у сфері хімічної безпеки від Координатора проектів ОБСЄ. У рамках трьох попередніх, які тривають майже три роки, підготували матеріали для ознайомлення громадян з хімічною безпекою та окремий довідник для рятувальників; провели штабні навчання з міжвідомчої взаємодії на випадок хімічної аварії на Сході України. Крім того, Україна отримала пакет обладнання (газовий аналізатор, деконтамінаційу камеру і 400 легких захисних костюмів). З липня 2017 по серпень 2018 на діяльністю у цій сфері витратили близько 490 тисяч євро.

Наразі Координатор проектів ОБСЄ з Міністерством економічного розвитку та торгівлі України здійснює перегляд та оновлення нормативних документів у цій сфері; проводить спеціальні навчання для українських прикордонників у співпраці з Державною прикордонною службою та Державною фіскальною службою України, допомагає створити лабораторії для виявлення невідомих хімічних речовин у співпраці з Міністерством охорони здоров’я України.