Стартує конкурс на відзнаку імені героя Небесної сотні Олександра Капіноса – ГО «Родина Героїв Небесної Сотні»

Розпочинається перший конкурс на відзнаку імені героя Небесної сотні Олександра Капіноса. «Ми оголошуємо конкурс на кращий освітньо-культурний проект, мета якого – зацікавити і залучити дітей та молодь до дослідження та збереження культурної спадщини українського народу: живих традицій, звичаїв, обрядів, народних танців, традиційного народного співу, гри на народних інструментах, фольклору, народних ремесел, а також – залучення місцевої громади та підвищення її обізнаності у цій сфері», – розповіла Олена Котляр, координатор Відзнаки імені Олександра Капіноса, член ГО «Родина Героїв Небесної Сотні», дівчина Сашка Капіноса, на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі. Прийом заявок триватиме з 1 до 30 вересня.

Конкурс буде щорічним і кожного буде оголошуватися за різними напрямками діяльності, якою за життя займався Олександр Капінос. Сашко Капінос, родом із села Дунаїв на Тернопільщині, завжди був активним учасником громадського життя – цікавився історією України, українським фольклором, захоплювався творчістю Тараса Шевченка, грав на бандурі і гітарі, організовував вечорниці і культурно-просвітницькі заходи у своєму селі.

До участі запрошують активісти, вчителів та студентів із сіл та малих містечок із населенням до 15 тисяч осіб. Проект може бути індивідуальним або колективним. Вікових обмежень для учасників немає.

До журі конкурсу входять провідні етнографи, фольклористи, музеєзнавці, родина Олександра Капіноса та ГО «Родина Героїв Небесної Сотні». Переможець отримає 15 тисяч гривень на реалізацію свого проекту.

Детальніша інформація про умови конкурсу розміщена на сайті ГО «Родини Героїв Небесної Сотні» та Facebook-сторінці «Відзнака Олександра Капіноса».

«Для нас велика честь долучитися до цієї ініціативи родин Небесної сотні – шукати нові форми вшанування пам’яті своїх рідних, не холодні бронзові пам’ятники, важливі лише для самих родин і друзів загиблих, а продовжувати їхні справи. […] Можливо, ми як музей скоро запровадимо власну відзнаку», – зазначив Ігор Пошивайло, генеральний директор Національного музею Революції Гідності.

У рамках проекту «Відзнаки героїв» заснували вже 7 відзнак – імені Дмитра Максимова, Богдана Сольчаника, Назарія Войтовича, Сергія Нігояна, Юрія Вербицького, Юрія Поправки та Олександра Капіноса.