Огляд ЗМІ за 10 вересня 2018

ВИСНОВКИ

Російська ФСБ заявляє, що затримала члена терористичної організації “Ісламська держава”, який нібито за завданням СБУ готував вбивство одного з ватажків “ДНР”. Затриманий нібито розповів російським ФСБшниками, що українські спецслужби співпрацюють з бойовиками “ІД”, щоб організовувати теракти в РФ і усувати ватажків так званих “ДНР” і “ЛНР”.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман вважає оголошену урядом кампанію проти контрабанди справжньою “війною проти сірих схем і нечесних підприємців та контролерів”. Прем’єр каже, що після початку кампанії зростання щоденних платежів склало 1,5 млрд грн. “І я знаю точно, що це не межа”, – заявив Гройсман.

Міністр інфраструктури Володимир Омелян повідомив, що МІУ оцінює вартість реалізації Транспортної стратегії України до 2030 року в $60 млрд. «З них більше половини передбачено з Дорожнього фонду, бюджету “Укрзалізниці”, Адміністрації морпортів та інших відомств. Іншу частину ми плануємо залучити за рахунок прямих зовнішніх інвестицій, за рахунок державно-приватного партнерства, концесій, а також позик», – додав Омелян. Омелян наголосив, що першим пріоритетом Транспортної стратегії 2030 є створення конкурентоспроможної та ефективної транспортної системи в Україні, а також розвиток її інноваційної складової та створення глобальних інвестиційних проектів.

В.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун звинуватила керівництво двох вишів країни – Одеського національного медичного та Національного медичного ім. Богомольця – у саботажі та зриві навчання. За її словами, саме щодо цих двох університетів МОЗ найчастіше отримувало скарги щодо серйозних зловживань, тотальної корупції та свавільної поведінки ректорів та їхнього оточення у різних вишах. Обидва колишні ректори користуються послугами однієї юридичної фірми для представництва у судах і діють за однаковим алгоритмом. В обох випадках суд заборонив МОЗ призначати на цю посаду будь-кого.

Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич вважає, що якість управління в університетах неможливо поліпшити без зміни системи виборів керівників вищих навчальних закладів. За словами міністра, нові позиції щодо виборів ректорів – це одна з новел змін закону “Про вищу освіту”, що перебуває на етапі підготовки. Лілія Гриневич також розраховує, що Кабінет Міністрів внесе до Верховної Ради законопроекти “Про загальну середню освіту” та “Про професійну освіту” до кінця осені 2018 року. Гриневич зазначила, що вона б хотіла, щоб ці законопроекти були прийняті в цілому до кінця каденції роботи чинного складу Кабміну.

Нардеп Вадим Денисенко вважає, що рішення профільного комітету ВР про підтримку проекту постанови про відставку міністра соціальної політики Андрія Реви не матиме реальних наслідків. “Жодних реальних наслідків це не матиме. Я думаю, що тут – гра керівника комітету, виконувача обов’язків голови комітету Сергія Капліна, який хоче на цьому попіаритися. І не більше”, – сказав нардеп.

Президент Петро Порошенко збільшив термін призову на строкову військову службу в 2018 році з 2 до 3 місяців.

Комітет Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності підтримав проект про підвищення штрафу для водіїв, які не користуються ременями безпеки в автомобілі. Пропонується збільшити штраф за некористування ременями або мотошоломами з 3 до 50 неоподаткованих мінімумів, тобто з 51 до 850 гривень.

НАБУ розшукує брата колишнього голови Держінвестпроекта Владислава Каськіва, підозрюваного в співучасті в привласненні майна шляхом зловживання службовим становищем.

Центр протидії корупції повідомляє, що останньому підозрюваному у так званій “справі рюкзаків” про розкрадання коштів Володимиру Литвину пом’якшили статтю обвинувачення. “Прокурори перекваліфікували справу з особливо тяжкого злочину (ч.4 ст.190 Кримінального кодексу) на тяжкий злочин (ч.3 ст.190)”, – уточнюють активісти.

Партія “Самопоміч” заявляє, що депутат її фракції у Київради Роман Марченко, через якого виключили з партії 4 осіб, захопив 12 земельних ділянок у Києві, більшість з яких оформив на родичів. У висновках розслідування виконкому партії йдеться, що голові фракції Сергію “Гусовському було відомо про звинувачення Романа Марченка у корупційних діях щонайменше з 2017 року”. Сергій Гусовський заявив, що нардеп Єгор Соболєв погрожував піти з “Самопомочі”, якщо не будуть виключені з партії певні столичні депутати. “Я знаю, що Єгор Соболєв ставив ультиматум, що якщо не будуть звільнені ті, хто голосував за 10 соток Марченка, то він піде з “Самопомочі”. Я не виключаю, що в нього є амбіції балотуватися в президенти”, – сказав Гусовський.

“Кальміуська група” в партнерстві з компанією GfK Ukraine провела всеукраїнське соціологічне дослідження, щоб з’ясувати, що об’єднує та роз’єднує громадян України. З’ясувалось, що, попри деякі регіональні відмінності та різну оцінку окремих історичних подій та постатей, об’єднавчими факторами виявилися отримання Україною незалежності, бажання будувати європейські стандарти в Україні та жити як в розвинених європейських країнах. При цьому найбільш “об’єднавчими” для українців є персоналії зі сфери культури й спорту.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • У Росії на акціях проти пенсійної реформи затримали понад 800 активістів (182 публікації у ЗМІ)
  • Реалізація Національної транспортної стратегії обійдеться в $60 млрд – Омелян (34 публікації у ЗМІ)
  • Порошенко подовжив осінній призов до грудня (22 публікації у ЗМІ)
  • Балух тримається лише завдяки знеболювальним, проте продовжує голодувати — адвокат (19 публікацій у ЗМІ)
  • НАБУ оголосило в розшук брата Каськіва (8 публікацій у ЗМІ)

БОРОТЬБА ІЗ КОНТРОБАНДОЮ.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман вважає оголошену урядом кампанію проти контрабанди справжньою “війною проти сірих схем і нечесних підприємців та контролерів”. Про це він сказав 10 вересня в Одесі під час наради за участю керівників митних підрозділів ДФС та представників ділових асоціацій, інформує “Урядовий портал”. “Всі, хто робить країну біднішою, мають на собі відчути невідворотність змін і нашу принципову позицію. Я оголосив пряму війну цій контрабанді. І це не питання мільярд плюс чи мільярд мінус. Це питання сили країни”, заявив Гройсман. Прем’єр каже, що після початку кампанії зростання щоденних платежів склало 1,5 млрд грн. “І я знаю точно, що це не межа”, – сказав Гройсман.

РОЗВИТОК ІНФОРАСТРУКТУРИ УКРАЇНИ.

Міністерство інфраструктури України оцінює вартість реалізації Транспортної стратегії України до 2030 року в $60 млрд, повідомив міністр інфраструктури Володимир Омелян. “За нашими попередніми розрахунками, загальний бюджет реалізації цієї стратегії до 2030 року становитиме близько $60 млрд. З них більше половини передбачено з Дорожнього фонду, бюджету “Укрзалізниці”, Адміністрації морпортів та інших відомств. Іншу частину ми плануємо залучити за рахунок прямих зовнішніх інвестицій, за рахунок державно-приватного партнерства, концесій, а також позик”, – пояснив він на прес-конференції в Мінінфраструктури в понеділок. За словами міністра, за частиною зовнішніх інвестицій, передусім планується залучати приватний іноземний капітал для створення нових робочих місць у сфері інфраструктури.

РЕФОРМА СИСТЕМИ ОСВІТИ УКРАЇНИ.

В.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун звинуватила керівництво двох вишів країни – Одеського національного медичного та Національного медичного ім. Богомольця – у саботажі та зриві навчання. За її словами, саме щодо цих двох університетів МОЗ найчастіше отримувало скарги щодо серйозних зловживань, тотальної корупції та свавільної поведінки ректорів та їхнього оточення у різних вишах. Колишні ректори університетів Катерина Амосова та Валерій Запорожан порушували та не виконували умови своїх контрактів з МОЗ, через що й були звільнені. На їх місця МОЗ обрало виконуючих обов’язки ректорів.

Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич вважає, що якість управління в університетах неможливо поліпшити без зміни системи виборів керівників вищих навчальних закладів. “Ми звичайно бачимо, що треба систему виборів міняти. Але це складне політичне рішення”, – сказала Л. Гриневич в інтерв’ю агентству “Інтерфакс-Україна”. За словами міністра, нові позиції щодо виборів ректорів – це одна з новел змін закону “Про вищу освіту”, що перебуває на етапі підготовки. “Одна з пропозицій, щоб МОН мало на вибір, наприклад, право кваліфікувати з кількох кандидатів одного, який має краще бачення і кращий план розвитку університету. Там може бути і більше критеріїв, але коли ми отримаємо рекомендації кількох кандидатів, тоді ми обираємо”, – зазначила вона.

Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич розраховує, що Кабінет Міністрів внесе до Верховної Ради законопроекти “Про загальну середню освіту” та “Про професійну освіту” до кінця осені 2018 року. “Ми зараз, розуміючи ситуацію у Верховній Раді та передвиборний рік, змогли організувати роботу так, що реформа освіти, в принципі, просуватиметься, навіть якщо в цьому році не буде ухвалено закон” Про загальну середню освіту”, – сказала Л. Гриневич в інтерв’ю агентству “Інтерфакс-Україна”. Водночас вона зазначила, що на сьогодні законопроекти “Про загальну середню освіту” та “Про професійну освіту” перебувають на фінальній стадії, і після низки погоджувальних процедур, імовірно, до кінця осені, будуть внесені до парламенту.

УТВОРЕННЯ ДБР.

Суддя Шевченківського районного суду міста Львова Олександра Баєва, яка є дружиною директора Державного бюро розслідувань Романа Труби, звернулася до Вищої ради правосуддя та генерального прокурора з повідомленням про втручання в її діяльність як судді. “Баєва О.І. повідомила, що 7 вересня 2018 року на її мобільний телефон в додатку Viber почали надходити текстові повідомлення з погрозами та вимогами вплинути на її чоловіка (директора ДБР Р. Трубу – ІФ) з метою здійснення ним певних дій, пов’язаних із його професійною діяльністю, а саме призначення певних осіб на відповідні посади”, – повідомляє в понеділок прес-центр судової влади України.

АНТИКОРУПЦІЯ.

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) розшукує брата колишнього голови Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами (Держінвестпроект) Владислава Каськіва, підозрюваного в співучасті в привласненні майна шляхом зловживання службовим становищем. Як повідомляється в понеділок на сайті НАБУ, Нацбюро розшукує підозрюваних у кримінальному провадженні за фактом розкрадання коштів Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами України ДП “Державна інвестиційна компанія” в сумі 259,2 млн грн. “Каськів Олександр Володимирович, 29.04.1984 року народження, підозрюється в скоєнні злочину, передбаченому ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (співучасть у привласненні, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем – ІФ)”, – йдеться в повідомленні.