Огляд ЗМІ за 19 вересня 2018

ВИСНОВКИ

Сенат Сполучених Штатів Америки схвалив проект бюджету Пентагону на 2019 рік, в якому передбачено збільшення допомоги Україні в $ 250 млн. Даний кошторис оборонного бюджету на $ 50 млн. перевищує бюджет 2018 для відповідних програм підтримки української держави.

В урядовому офісі координації європейської та євроатлантичної інтеграції повідомили, що станом на перше півріччя 2018 року Україна виконала 41% річного плану заходів з виконання Угоди про асоціацію. Ключовим завданням стала розбудова інституційної спроможності виконання Угоди. Наразі в рамках реформи держуправління в низці міністерств створено Генеральні директорати, які відповідають, в тому числі, за реалізацію євроінтеграційних політик та виконання Угоди.

“Укрінформ” із посиланням на відео, отримане з власних джерел, повідомляє, що у консульстві Угорщини в Береговому Закарпатської області громадянам України видають угорські паспорти. За даними агентства, процедура супроводжується келихом шампанського на честь отримання другого громадянства та інструкціями – не повідомляти про отримання документів українській владі. Під час отримання нового документу українці вголос присягають на вірність Угорщині. Міністр закордонних справ України Павло Клімкін допустив видворення угорського консула у Береговому після появи у мережі відеозапису із роздачею угорських паспортів. Міністр зазначив, що МЗС відомо про постійні випадки прихованої видачі паспортів. Клімкін планує обговорити це питання під час зустрічі на Генасамблеї ООН в Нью-Йорку з міністром закордонних справ Угорщини Петером Сійярто.

Керівник САП Назар Холодницький повідомив, Управління держохорони виявило кабель для прослуховування, який з будівлі “Охмадиту” прокладали до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Назар Холодницький натякнув, що за цим може стояти НАБУ. Холодницький також заявив, що його водія побив спецназ Національного антикорупційного бюро. Крім того, за словами Холодницького, представники НАБУ намагалися забрати мікроавтобус, який належить САП. У НАБУ заявили, що представники НАБУ не встановлювали засоби прослуховування в кабінеті керівника Спеціалізованної антикорупційної прокуратури Назара Холодницького, та їх ніхто за це не затримував. “Назар Іванович заявляє, що ми намагалися його прослуховувати – можу сказати, що це точно неправда. Взагалі, працівники, яких намагалися блокувати, не мають ніякого відношення до цього кабелю. І ще раз наголошую – до будівлі САП ніхто не наближався”, – зазначив Ситник.

Кабінет міністрів відсторонив від виконання обов’язків голову Державної служби з лікарських засобів Наталію Гудзь та її першого заступника Владислава Цілину і ініціював дисциплінарне провадження. Відзначається, що керівництво Держлікслужби відсторонили через необґрунтоване запровадження заборони на різні вакцини впродовж останнього року.

Президент України Петро Порошенко заявив про необхідність законодавчого врегулювання питань, пов’язаних зі статусом української мови як державної. “Нам необхідне законодавче врегулювання питань, пов’язаних зі статусом української мови як державної, більше того, нам потрібна активна позиція суспільства, спрямована на розширення сфери функціонування і застосування української мови, реалізації всіх без винятку положень мовного законодавства”, – заявив Порошенко. Кабінет Міністрів України створив експертну групу з питань мовної політики для вивчення проблемних питань під час реалізації державної політики у цій сфері. Також Кабмін підтримав пропозиції щодо застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) проти 35 російських видавництв, які продукують і поширюють продукцію антиукраїнського змісту.

Солом’янський райсуд Києва ухвалив рішення про арешт майна очільника Міністерства інфраструктури Володимира Омеляна, підозрюваного в незаконному збагаченні.

Президент США Дональд Трамп заявив, що Сполучені Штати не розглядають можливості введення санкцій стосовно компаній, що беруть участь у реалізації проекту будівництва газопроводу “Північний потік-2”.

Згідно з прогнозом Міжнародного валютного фонду, в найближчі 5 років ВВП на душу населення в Україні зросте на 50%. Станом на 2018 рік валовий внутрішній продукт України на душу населення становить 2,82 тис доларів, країн, що розвиваються – 5,49 тис доларів, середній по світу – 11,73 тис доларів, розвинених країн – 48,97 тис доларів.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Антикорупціонерські війни: подробиці чергової міжусобиці НАБУ та САП (64 публікації у ЗМІ)
  • США не вводитимуть санкції на компанії, які будують “Північний потік-2” (39 публікації у ЗМІ)
  • Видача паспортів у Берегові: Україна може вислати консула Угорщини (33 публікації у ЗМІ)
  • Кабмін підтримав поїздки між Україною та Грузією за ID-картами (9 публікацій у ЗМІ)
  • За перше півріччя 2018 року Україна виконала 41% річного плану щодо Угоди про асоціацію (8 публікацій у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Сенат Сполучених Штатів Америки схвалив проект бюджету Пентагону на 2019 рік, в якому передбачено збільшення допомоги Україні в $ 250 млн., повідомляє посольство України в США. “Сенат США схвалив раніше узгоджений з Палатою представників проект “Закону про асигнування на потреби Міністерства оборони на 2019 рік”, який передбачає $ 250 млн. для допомоги Україні” – йдеться в повідомленні на офіційній сторінці посольства України в США в соцмережі Фейсбук у вівторок ввечері. Даний кошторис оборонного бюджету на $ 50 млн. перевищує бюджет 2018 для відповідних програм підтримки української держави.

Станом на перше півріччя 2018 року Україна виконала 41% річного плану заходів з виконання Угоди про асоціацію. Такі результати презентував Урядовий офіс координації європейської та євроатлантичної інтеграції на засіданні Парламентського комітету асоціації між Україною та Європейським Союзом, повідомляє “Євроінтеграційний портал”. Повідомляється, що відповідно до Плану заходів перед Україною на 2018 рік стоять загалом 758 завдань, 41% виконано за першу половину 2018 року.  За словами представника Урядового офісу, Угода про асоціацію – це успіх України, але водночас її реалізація стала викликом для інституційної системи, на яку було покладено завдання імплементувати значний обсяг законодавства ЄС.

Офіційний представник уряду ФРН Штеффен Зайберт повідомив, що канцлер Ангела Меркель і президент РФ Володимир Путін обговорили телефоном Сирію і Україну. “Щодо Сирії йшлося про домовленості між президентом Путіним і президентом Ердоганом від 17 вересня 2018 року стосовно створення демілітаризованої буферної зони в районі Ідліб. Канцлер підтримала зусилля із запобігання військовій ескалації та у справах захисту мирного населення”, – йдеться в поширеній у середу заяві Ш. Зайберта. За його словами, в тому, що стосується України, обидві сторони підтвердили необхідність негайної і повної реалізації Мінських домовленостей.

КОНФЛІКТ УКРАЇНИ ТА УГОРЩИНИ.

У консульстві Угорщини в Береговому Закарпатської області громадянам України видають угорські паспорти. Про це повідомляє “Укрінформ” із посиланням на відео, отримане з власних джерел. За даними агентства, процедура супроводжується келихом шампанського на честь отримання другого громадянства та інструкціями – не повідомляти про отримання документів українській владі. Під час отримання нового документу українці вголос присягають на вірність Угорщині.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін допустив видворення угорського консула у Береговому після появи у мережі відеозапису із роздачою угорських паспортів. Про це він заявив журналістам у середу, повідомляє УНІАН. Міністр зазначив, що МЗС відомо про постійні випадки прихованої видачі паспортів. Клімкін планує обговорити це питання під час зустрічі на Генасамблеї ООН в Нью-Йорку з міністром закордонних справ Угорщини Петером Сійярто. Дипломат додав, що МЗС зараз перевіряє автентичність відео роздачі паспортів в угорському консульстві в Береговому. “Звичайно, … маємо зробити це як серйозні люди, але виходимо з того, що воно є автентичним”, – наголосив Клімкін. Міністр не виключив, що після перевірки відеозапису угорського консула можуть вислати з України.

Перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко заявляє про наміри провести в парламенті дебати про посилення відповідальності про приховане подвійне громадянство у зв’язку з інформацією про нібито видачу угорських паспортів громадянам України у консульстві Угорщини в Береговому Закарпатської області. “Інформація про видачу угорських паспортів громадянам України в Береговому вимагає жорсткої реакції МЗС України та СБУ. І мені здається, що прийшов час провести в ВР дебати про посилення відповідальності за приховане подвійне громадянство (йдеться передусім про можливе подвійне громадянство чиновників, держслужбовців, депутатів усіх рівнів, це є реальною загрозою національній безпеці держави)”, – написала І. Геращенко на своїй сторінці в соцмережі Facebook у середу ввечері.

КОНФЛІКТ НАБУ ТА САП.

Управління держохорони виявило кабель для прослуховування, який з будівлі “Охмадиту” прокладали до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Про це “Українській правді” повідомили джерела в правоохоронних органах, а згодом цю інформацію підтвердив і керівник САП Назар Холодницький. “Удошники виявили прокладання кабелю від приміщення “Охмадиту” в напрямку САП. На іншому кінці кабелю був зачинений кабінет. Поліція вскрила. Там сейф, з якого виходять кабелі”, – зазначив співрозмовник. У свою чергу Назар Холодницький підтвердив цю інформацію та натякнув, що за цим може стояти НАБУ.  “Це правда, можу сказати, що відбуваються слідчі дії”, – зазначив він.  “Поруч з САП зараз стоїть мікроавтобус “Форд” з людьми всередині, вони не представляються, закрилися в авто. За нашою інформацією, схоже, що номери авто зареєстровані на НАБУ”, – підсумував Холодницький.

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький нарікає, що його водія побив спецназ Національного антикорупційного бюро. Про це він сказав у коментарі “Українській правді”. “Приїхав спецназ НАБУ визволяти своїх”, -каже керівник САП. Крім того, за словами Холодницького, представники НАБУ намагалися забрати мікроавтобус, який належить САП. Як свідчить відео, надане УП, конфліктна ситуація виникла на подвір’ї біля відділення Охматдиту, звідки за твердженням САП, прокладали кабель для прослуховування Антикорупційної прокуратури.

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Назар Холодницький заявляє про незаконні дії детективів Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) і наполягає на розслідуванні факту встановлення прослухувального пристрою і побиття водія Спеціалізованої прокуратури САП. “Я наполягатиму і проситиму керівництво Нацполіції, СБУ якісно провести кожне з цих проваджень. За фактом прослуховування – законне воно чи ні, за фактом ДТП, за фактом викрадення автомобіля … За фактом неправомірних дій кожного зі спецназу НАБУ, які були задіяні в цієї операції”, – сказав Н. Холодницький на брифінгу в середу в Києві.

Представники Національного антикорупційного бюро не встановлювали засоби прослуховування в кабінеті керівника Спеціалізованної антикорупційної прокуратури Назара Холодницького, та їх ніхто за це не затримував. Про повідомили “Українській правді” у прес-службі НАБУ. “Спроб встановити обладнання для прослуховування кабінету керівника САП не було”, – заявили в НАБУ. Згідно із заявою прес-служби бюро у Twitter, також не є правдивою поширена у ЗМІ інформація про буцімто затримання детективів НАБУ.

МОВНА ПОЛІТИКА УКРАЇНИ.

Президент України Петро Порошенко заявляє про необхідність законодавчого врегулювання питань, пов’язаних зі статусом української мови як державної. “Нам необхідне законодавче врегулювання питань, пов’язаних зі статусом української мови як державної, більше того, нам потрібна активна позиція суспільства, спрямована на розширення сфери функціонування і застосування української мови, реалізації всіх без винятку положень мовного законодавства”, – сказав П. Порошенко на відкритті 25-го Форуму видавців у середу у Львові.

Кабінет Міністрів України створив експертну групу з питань мовної політики для вивчення проблемних питань під час реалізації державної політики у цій сфері. Як передає кореспондент агентства “Інтерфакс-Україна”, відповідне рішення було ухвалено на засіданні уряду в середу. Експертна група з мовної політики є тимчасовим консультаційним органом при Кабміні, який створюють для вивчення проблемних питань, пов’язаних із реалізацією державної мовної політики.

Кабінет Міністрів України підтримав пропозиції щодо застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) проти 35 російських видавництв, які продукують і поширюють продукцію антиукраїнського змісту. “Проектом розпорядження передбачено винести питання про застосування до певних юридичних осіб персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) на розгляд Ради національної безпеки і оборони України”, – йдеться в повідомленні прес-служби Державного комітету телебачення і радіомовлення України. Також зазначено, що санкції стосуватимуться російських видавництв, в діяльності яких випуск літератури антиукраїнського змісту посідає чільне місце і має систематичний характер.

ЕНЕРГЕТИКА.

Сполучені Штати не розглядають можливості введення санкцій стосовно компаній, що беруть участь у реалізації проекту будівництва газопроводу “Північний потік-2”, заявив у вівторок президент США Дональд Трамп. “Ми не розглядаємо такої можливості”, – сказав він, відповідаючи на запитання журналіста, чи буде введено санкції стосовно компаній, що беруть участь у проекті будівництва газопроводу. За повідомленнями американських ЗМІ, Д. Трамп зробив таку заяву, коли відповідав на запитання журналістів перед двосторонньою зустріччю з президентом Польщі Анджеєм Дудою. “Дуже прикро для жителів Німеччини те, що Німеччина платить мільярди і мільярди доларів Росії (за газ – ІФ)”, – сказав він журналістам перед зустріччю. “Я можу вам точно сказати, що німцям це не подобається”, – додав американський лідер.

АНТИКОРУПЦІЯ.

Солом’янський райсуд Києва ухвалив рішення про арешт майна очільника Міністерства інфраструктури Володимира Омеляна, підозрюваного в незаконному збагаченні. Цю інформацію “Українській правді” підтвердила прес-секретар суду Яна Квітченко. За її словами, до суду надійшло два клопотання, одне з яких було задоволено повністю, а друге – частково. На уточнююче питання, чи обидва клопотання стосувалися арешту майна, вона відповіла ствердно. Щодо деталей клопотань, прес-секретар відповіла, що поки не може їх повідомити, оскільки не була присутня на засіданні і вся інформація буде згодом. “Українська правда” звернулася за коментарем до міністра Омеляна. За його словами, він також ще не знає подробиць арешту свого майна, бо дізнався про це з новин.