На підтримку проектів ветеранських організацій розподілили 3,5 мільйони гривень бюджетних коштів – активісти  

3,5 мільйони гривень розподілили на проекти ветеранських організацій за підсумками першого етапу конкурсу за новою процедурою, який проходив у серпні 2018 року. На думку активістів, зміни до  Постанови Кабінету міністрів України щодо порядку проведення конкурсу зробили процедуру  прозорішою і створили конкурентні умови. «Фінансування держави на конкурсній основі може бути реальним та ефективним і дає змогу будь-якій організації, яка працює, отримати допомогу від держави. […] Той порядок фінансування, який існував до сьогодні, влаштовував ветеранські організації, які не спроможні працювати на конкурсних засадах і звикли витрачати гроші в нікуди», – зазначила Оксана Андрієнко, член наглядової ради ГО «Спілка учасників, ветеранів, інвалідів АТО та бойових дій», на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

На відміну від попередньої системи фінансування, конкурсний розподіл коштів передбачає прозорість і публічність процедури. Представники громадськості можуть брати участь у засіданні конкурсної комісії, другий етап конкурсу відбувається з онлайн-трансляцією на сайті Державної служби у справах ветеранів. Усі документи за підсумками конкурсу є у публічному доступі. Крім того, будь-яка громадська організація може долучитися до моніторингу виконання проекту організаціями-переможцями.

Кожного року на фінансування ветеранських організацій виділяється близько 20 мільйонів гривень. «Цього року очікується розподіл близько 5 мільйонів гривень. Як на мене, це свідчить про те, що ті організації, які брали участь у фінансуванні до цього моменту, неефективно використовували гроші, якщо у цьому році вони не змогли ці кошти отримати», – зазначила Дар’я Сидоренко, член Комісії з відбору конкурсних пропозицій, адвокасі-менеджер з питань оподаткування неприбуткових організацій. Свої проекти можуть подавати всеукраїнські громадські організації ветеранів. Пріоритетними напрямками державного фінансування  ветеранських організацій залишаються організація заходів з нагоди державних свят, реабілітація та адаптація, працевлаштування, ексгумація.

Дар’я Сидоренко зазначила, що поки що Мінсоцполітики не підписало документ про розподіл коштів, який запустить процедуру отримання коштів. З моменту подання минуло близько двох тижнів. «Кожен процес виділення коштів на конкурсних основах зустрічає величезний спротив, боротьба поки що триває», – розповіла вона.

Активісти зазначили, що навіть після запровадження конкурсної системи розподілу фінансування для ветеранських ГО залишаються аспекти, які потребують доопрацювання. Зокрема, доступ до реалізації всеукраїнських проектів мають отримати не лише всеукраїнські організації. Для цього необхідно внести зміни до Бюджетного кодексу.

Окрім цього, з’являються пропозиції внести чергові зміни до Постанови, які повернуть норму про виділення 50% коштів – близько 10 мільйонів гривень –  на адміністративне утримання організацій. «Під статутною діяльністю ці організації в основному розуміють адміністративні видатки на утримання організації. Це фінансування, як ми бачили у попередні роки, фактично безконтрольне. Ті ж аудити Рахункової палати чудово продемонстрували неефективність цієї системи як для держави, так і для ветеранів. Крім того, цей проект заточений під діяльність кількох організацій, створених ще наприкінці існування СРСР (…) Важливо, щоб громадськість доклала зусиль для того, щоб цей документ не був прийнятий», – зазначив Віталій Кузьменко, ветеран, учасник бойових дій. Проект змін мають опублікувати наприкінці цього тижня або на наступному тижні.