63 надлишкові бюрократичні процедури щорічно доводиться виконувати малому бізнесу – дослідження

Щороку представникам малого бізнесу доводиться виконувати 63 надлишкові бюрократичні процедури, які встановлені на державному рівні  і не є необхідними для функціонування бізнесу. На них витрачається близько 500 людино-годин та більше 1 тисячі євро на рік. Такі дані представили експерти аналітичного центру «EasyBusiness» під час презентації результатів дослідження «Bureaucracy Index 2018» в Українському кризовому медіа-центрі. «Забюрократизованість бізнесу є не лише українською проблемою, вона так само присутня у європейських країнах. Але мова йде  не про кількість паперів, які необхідно надати, а про рівень бюрократичного тиску у плані витрат часу та грошей на виконання бюрократичних процедур», – прокоментувала дані дослідження Ксенія Ляпіна, голова Державної регуляторної служби України.

У фокусі дослідження – малий бізнес в Україні, який на думку Андрія Шпакова, голови правління та виконавчого директора EasyBusiness, є стрижнем економіки держави, оскільки працевлаштовує третину населення України. Індекс базується на «модельній компанії», яка виробляє металеві вироби, є платником ПДВ, наймає 4 працівників, має власний автомобіль та річний оборот  обсягом 100 тисяча євро. Серед надлишкових процедур, з якими стикаються власники малого бізнесу – звіти про використання та запаси палива, звіти про капітальні інвестиції, вибуття та амортизацію активів, документи, що підтверджують забезпечення співробітників спецодягом, милом, молоком та газованою водою.

Експерти зазначили, що ресурси, які використовуються для виконання бюрократичних процедур, бізнес міг би використати для власної користі – найму торгового представника або менеджера з продажів для розвитку бізнесу, інвестицій в оптимізацію бізнес-процесів, розробку власного веб-сайту для залучення нових клієнтів. «Регуляції коштують дорого бізнесу і вони гальмують розвиток ринку. Перезапустити державу сьогодні на інших принципах, аніж демократія – неможливо, можливо лише зменшити вплив бюрократії», – додала Ксенія Ляпіна.

Серед можливих кроків зменшення впливу бюрократії на малий бізнес та, як наслідок, покращення бізнес-клімату – спрощувати бюрократичні процедури, змінювати їх або скасовувати. «Реальні кроки для полегшення бюрократичного тягаря для малого бізнесу можуть бути впроваджені. Зміни мають буди здійснені у законодавстві та відповідних кодексах. Найважче у цій ситуації – узгодити таку ініціативу в парламенті», – пояснив Дмитро Романович, експерт з дерегуляції та покращення бізнес-клімату.

Водночас, зауважили учасники заходу, певна бюрократія має бути присутня. «Бюрократія надзвичайно важлива, оскільки вона підтримує певні стандарти публічного адміністрування та надання сервісів, бюрократія має полегшувати життя бізнесу. Наразі нам необхідна реформа бюрократії державної служби, це могло б позитивно вплинути на індекс бюрократії в Україні», – підкреслив Артем Шаіпов, голова правління Асоціації «Професійний уряд».