Огляд ЗМІ за 19-21 жовтня 2018

В Україні з 1 листопада 2018 року ціни на газ для населення зростуть на 23,5%, повідомив прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. “Ціни з 1 листопада на газ зростуть лише на 23,5%. Не на 60%. Це те, чого нам вдалося неймовірними зусиллями досягти в результаті цих переговорів”, – сказав В.Гройсман на засіданні Кабінету Міністрів, присвяченому питанню підвищення цін на газ для населення, в п’ятницю ввечері. Прем’єр зазначив, що протягом тривалого часу уряд України провадив переговори з Міжнародним валютним фондом (МВФ) для того, щоб зняти питання підвищення ціни на газ із порядку денного співпраці з Фондом.

НАК “Нафтогаз України” спрямує до державного бюджету України 90% свого прибутку, повідомив прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час засідання уряду в п’ятницю. “Ми прийняли рішення про те, що 90% прибутку НАК” Нафтогаз “буде повернуто в бюджет, а з бюджету – на потреби українських громадян. Думаю, це буде справедливо. Замість надмірних зарплат і премій це все повинно бути у державній скарбниці”, – сказав він.

Міністерство фінансів України очікує, що Рада Міжнародного валютного фонду затвердить нову програму макрофінансової допомоги stand-by до кінця 2018 року за умови, що Україна виконає всі домовленості. Про це повідомляє прес-служба Міністерства фінансів України. “Ми переконані, що угода stand-by буде достатньою опорою для України, поки ми продовжуємо наші структурні реформи. Економіка України зростає вже протягом десяти кварталів підряд, інфляція та дефіцит бюджету – під контролем, інші макроекономічні показники теж демонструють позитивну динаміку”, – заявила в.о. міністра фінансів України Оксана Маркарова. Обсяг нової програми – 3,9 млрд доларів. Вона має стати основою для економічної політики уряду в 2019 році – передбачається, що ця політика буде зосереджена на зниженні інфляції та реформах оподаткування, фінансового і енергетичного секторів.

АТ “Таскомбанк” бізнесмена Сергія Тігіпка завершив процес об’єднання з ВіЕс Банком, який належав російському “Сбербанку”. Про це повідомляє прес-служба фінансової установи. “За підсумками об’єднання фінансових закладів, що входять у Групу “ТАС”, регулятивний капітал “Таскомбанку” зріс на 46% — до 2,1 млрд гривень, а кредитний портфель перевищив 13,8 млрд гривень”, – йдеться у повідомленні.

Антимонопольний комітет України (АМКУ) дозволив Сергію Тігіпку придбати понад 50% акції ПрАТ “Завод “Кузня на Рибальському” (Київ) опосередковано через компанію “Евінз Лімітед” (Кіпр). “Надано дозвіл фізичній особі – громадянину України (опосередковано через компанію “Евінз Лімітед” (Нікосія, Кіпр) на придбання акцій ПрАТ “Завод “Кузня на Рибальському” (Київ, Україна), що забезпечує перевищення 50% голосів у вищому органі управління товариства”, – йдеться в офіційному повідомленні АМКУ в п’ятницю.

Генпрокуратурою задокументовано 7,810 тисяч чиновників-корупціонерів категорії “Б”. Про це 20 жовтня на своїй сторінці у Facebook повідомив генпрокурор Юрій Луценко. “Короткий робочий тиждень і врожай на корупціонерів категорії Б, відведеної законом до підслідності ГПУ. 1 235 500 грн, 158 100 доларів… Дякую співробітникам органів прокуратури, Нацполіції та СБУ за хорошу роботу. Лічильник корупціонерів рухається. На сьогодні таких задокументовано 7,810 тисяч”, – зазначив Луценко. Голова Верховної Ради Андрій Парубій підписав проект постанови №9157 про звернення парламенту до Ради національної безпеки і оборони України (РНБО) щодо введення санкцій проти компаній, які входять до структури власності телеканалів “112.Україна” та “NewsOne”. Як повідомляється на сайті українського парламенту, відповідний проект постанови, підтриманий парламентарями 4 жовтня, спікер підписав у п’ятницю, 19 жовтня.

Перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко вважає, що на місці злочинів в окупованих Росією територіях мають працювати міжнародні експерти. “Я апелюю до уряду, і мені здається, що буде дуже правильно, якщо ми з вами сьогодні апелюватимемо до міжнародних експертів з вимогою отримати доступ до кожного місця злочину, і щоб міжнародні експерти, а не слідчі Російської Федерації, проводили слідчі дії”, – сказала І.Геращенко на пленарному засіданні парламенту в п’ятницю.

Прокуратура АР Крим, що відкрила провадження за статтею “теракт” у зв’язку з вибухом у коледжі Керчі, може перекваліфікувати справу або закрити, якщо переконається в об’єктивності розслідування російською стороною. Як розповів в ексклюзивному інтерв’ю агентству “Інтерфакс-Україна” прокурор АР Крим Гюндуз Мамедов, українська прокуратура зобов’язана була відреагувати на те, що трапилося, відкриттям кримінального провадження. Пояснюючи необхідність відкриття кримінального провадження, Г. Мамедов наголосив, що згідно з нормами як міжнародного права, так і національного законодавства, Крим був і залишається невід’ємною частиною України.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА

  • Уряд підвищив ціну на газ для населення на 23,5% (80 публікацій у ЗМІ)
  • МЗС України: Антиугорські білборди на Закарпатті – провокація (37 публікацій у ЗМІ)
  • США підтримують право українців молитися так, як вони хочуть – Помпео (28 публікацій у ЗМІ)
  • У Вашингтоні очікують, що Україна незабаром запустить ВАКС, як і було обіцяно уряду США (27 публікацій у ЗМІ)
  • Санкції щодо 112.Україна та NewsOne: Парубій підписав постанову (20 публікацій у ЗМІ)

\\ЦІНА НА ГАЗ \\

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявляє, що Україна без кредиту МВФ не уникне дефолту, а тому змушена була виконати його умови і підвищити ціну на газ. Про це глава уряду написав у Twitter. “Ціна на газ. У нас було лише два варіанти: або мінімальне підвищення, про яке ми домовились, або дефолт, галопуюча інфляція, знецінення всіх збережень. Ми обрали варіант, який можна компенсувати субсидіями. Щоб незахищені люди не відчули підвищення”, – зазначив Гройсман.

Підвищення тарифів на газ — рішення неминуче, адже від цього залежить фінансова підтримка України з боку Міжнародного валютного фонду. Про це йдеться у заяві Голови Верховної Ради України Андрія Парубія щодо підвищення тарифів на газ, оприлюдненому на сайті парламенту. “Усвідомлюю, що підняття ціни на газ — рішення неминуче, адже від цього залежить фінансова підтримка України з боку Міжнародного валютного фонду, яка зараз дуже потрібна державі. Це рішення необхідне для недопущення в Україні економічної кризи”, – зазначив Парубій. Голова ВР вважає, що велика проблема нашої країни у тому, що популісти минулого завели Україну в дуже важкі економічні обставини, і сучасні керівники держави у цих ускладнених умовах змушені проводити жорсткі економічні реформи. І це, закономірно, не популярно.

Ціна на газ буде справедливою – втричі меншою, – заявила Юлія Тимошенко на зустрічі з громадою Кривого Рогу та закликала депутатів усіх рівнів повстати проти рішення Порошенка підвищити тарифи на газ для громадян. Підняття ціни на газ на 23,5% лідер партії назвала викликом всім українцям. “Учора ми звернулися до депутатів усіх рівнів негайно скликати позачергові сесії. Ми звернулися до спікера Андрія Парубія з вимогою провести позачергове засідання Верховної Ради. Якщо депутати, яких українці делегували, не проголосують за мораторій на підвищення тарифів на газ, жодному з них більше не давати путівки в органи влади. Підвищення тарифів – це реальна руйнація життя українців”, – наголосила вона.

У компанії “Нафтогаз Україна” вважають політичним рішення уряду про підвищення цін на газ з 1 листопада поточного року. Про це в ефірі одного з телеканалів заявив комерційний директор “Нафтогазу” Юрій Вітренко, передає УНН. “Це – політичне рішення уряду. Позиція “Нафтогазу” продиктована у цьому питанні економічною логікою – теорією та практикою країн, які є успішними. І ця позиція полягає у тому, що ціна має бути конкурентною, тобто взагалі не регулюватися урядом. Наші розрахунки показують, що якщо подивитися, яка ціна була раніше, яка ціна зараз і яка могла би бути, якщо вона буде повністю ринковою, то підвищення зарплат і пенсій було б більшим за підвищення ціни”, – сказав Вітренко.

\\УКРАЇНА-УГОРЩИНА\\

Міністр зовнішніх справ Павло Клімкін закликає з’ясувати, хто розмістив антиугорські білборди на Закарпатті. Своєю чергою обласна влада вже кивнула на ФСБ Росії. Міністр закордонних справ України Павло Клімкін прокоментував появу на Закарпатті білбордів із закликом «Зупинимо сепаратистів на Закарпатті», – передає DW. На них зображені світлини членів закарпатського Товариства угорської культури. «Важливо не тільки засудити, але й з’ясувати, хто за цим стоїть.», – наголосив Клімкін. При цьому керівник Закарпатської обласної держадміністрації Геннадій Москаль заявив про російський слід у цьому.

\\САНКЦІЇ ЩОДО 112 ТА NEWSONE\\

Спікер Верховної ради України Андрій Парубій підписав звернення до Ради національної безпеки і оборони (РНБО) про застосування санкцій проти телеканалів «112 Україна» і NewsOne. Про це повідомляється на сайті парламенту. Згідно з інформацією на сторінці постанови, її було підписано 19 жовтня. Далі документ мають розглянути на засіданні РНБО.

\\АВТОКЕФАЛІЯ\\

Сполучені Штати вітають надання українській православній церкви автокефалії. Відповідна заява опублікована на сайті Держдепу США. “Ми підтримуємо можливість українців поклонятися так, як вони обирають, і сподіваємось, що цього будуть дотримуватися усі”, – заявив Держсекеретар США Майк Помпео. Американський чиновник наголосив, що повага, терпимість і взаєморозуміння є запорукою мирного співіснування і процвітання людей різних конфесій.

\\АНТИКОРУПЦІЯ\\

У Вашингтоні очікують, що Україна найближчим часом виконає свої обіцянки щодо запуску роботи Вищого антикорупційного суду (ВАКС), заявляє заступник держсекретаря США Кірстен Медіссон. “Ухвалення законодавства в питанні створення Вищого антикорупційного суду було важливим етапом. Наступним кроком є створення повноцінного, функціонального, незалежного, ефективного суду в Україні”, – сказала К.Медіссон у п’ятницю на брифінгу в Києві після зустрічі з директором НАБУ Артемом Ситником. Вона також додала: “І ми очікуємо, що Україна незабаром зробить певні кроки в цьому напрямі, як було обіцяно уряду Вашингтона”.