Показники захворюваності на кір в Україні зросли у 17 разів, порівняно з минулим роком – Центр громадського здоров’я МОЗ

За 9 місяців поточного року показники захворюваності на кір в Україні зросли у 17 разів, порівняно з аналогічним періодом минулого року. Станом на 26 жовтня 2018 року в Україні на кір захворіло 35 233 особи, з них 21 500 дітей (61%). Найвищі показники захворюваності на кір протягом року зафіксовані у Західних областях – Закарпатській, Івано-Франківській, Львівській, Тернопільській, Чернівецькій, Волинській. Минулого тижня до лідерів за рівнем захворюваності на кір приєдналася Вінницька область. Такі дані оприлюднив Володимир Курпіта, генеральний директор Центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України під час брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Станом на 27 жовтня, за 2018 рік зафіксували 15 летальних випадків від ускладнення кору: 6 випадків в Одеській області, 2 – у Закарпатській, 2 у Львівській, по 1 випадку в Івано-Франківській, Кіровоградській, Тернопільській, Миколаївській та Київській. «Серед 15 летальних випадків, 13 осіб не були вакциновані. У 2 осіб в медичних книжках були записи про одноразове проведення щеплення», – розповів Володимир Курпіта.

Генеральний директор Центру громадського здоров’я зазначив, що за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) у Європі продовжується спалах кору, який почався наприкінці 2016 року. З 52 країн, які знаходяться у Європейському регіоні, випадки кору зареєстрували у 43. «На жаль, Україна в цьому плані є лідером і на жаль більше половини випадків захворювання на кір в Європі, зареєстровані у нас», – додав Володимир Курпіта.

Згідно з щотижневим аналізом захворюваності на кір, який проводить Центр громадського здоров’я з січня 2018 року, на початку року щотижня реєстрували 600- 800 випадків захворювання на кір. Протягом березня-червня відбувся сплеск захворюваності – до 1 610 випадків на тиждень. Під час літніх канікул рівень захворюваності знизився і не перевищував 400 випадків на тиждень. З початком навчального року, внаслідок збільшення кількості контактів між дітьми, кількість захворювань зросла до 1 319 випадків на тиждень.

Володимир Курпіта зазначив, що причина цього – незадовільний стан охоплення вакцинацією у попередні роки. «З 2013 року у нас відбувалося суттєве зниження показників охоплення вакцинацією в перший рік життя та ревакцинацією в 6 років. Критичної точки ситуація досягла у 2016 році, коли рівень вакцинації був не вище 30%», – додав він. 65% осіб, які захворіли на кір у 2018 році, не мали жодного щеплення у попередні роки. Наразі ця категорія людей є поширювачами хвороби навіть серед тих, хто зробив щеплення вчасно. «Наш аналіз показує, що хворіють на кір і ті діти і дорослі, які отримали щеплення раніше. Перша причина цього – фальшиві довідки. […] Друга – порушення умов дотримання холодового ланцюга при зберіганні вакцин», – зазначив Володимир Курпіта.

Генеральний директор Центру громадського здоров’я МОЗ наголосив, що найбільш вразливою категорією до захворювання на кір є діти віком від 5 до 9 років, які пропустили друге щеплення від кору.

«Загалом в Україні потрібно було б вперше вакцинувати додатково до планових заходів 384,5 тисяч дітей. Всього вакциновано зараз 33% дітей. Другу дозу КПК необхідно провести для майже 500 тисяч дітей, вакциновані зараз лише 27%», – додав він. Найнижче охоплення вакцинацією – в Одеській, Чернівецькій, Тернопільській, Івано-Франківській та Закарпатській областях.

Генеральний директор Центру громадського здоров’я МОЗ наголосив, що основним завданням Міністерства охорони здоров’я є створення колективного імунітету, який буде захищати в тому числі тих дорослих і дітей, які мають протипоказання для вакцинації від кору.

«У червні 2018 року штаб по кору Міністерства охорони здоров’я ухвалив рішення про розширення показань для вакцинації. Тепер вакцинація має проводитися для всіх дітей віком до 18 років, а також регіонам дозволено приймати рішення щодо вакцинації дорослих, які входять у групи ризику – медичних працівників, освітян, представників силових відомств, учасників бойових дій», – нагадав Володимир Курпіта.

Фото з брифінгу доступні за посиланням