Перемовини між Громадською радою доброчесності та Вищою кваліфікаційною комісією суддів не дали результатів – члени ГРД

Перемовини між Громадською радою доброчесності та Вищою кваліфікаційною комісією суддів не дали результатів. Про це заявили члени ГРД під час брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі. З квітня по жовтень 2018 року відбувався процес медіації між ГРД та ВККС для вирішення проблем співпраці. Всього було проведено 20 зустрічей. Предметом обговорень були: нереалістичний графік оцінювання суддів, непрозорість цього процесу, конфлікт інтересів членів Вищої кваліфікаційної комісії та незаконне внесення змін до регламенту її роботи. «Конфлікт інтересів та прозорість процедур ВККС відмовилася обговорювати взагалі. Протягом півроку ГРД намагалася напрацювати правила взаємодії та комунікації з ВККС, аби внести зміни до регламентів обох органів та визначити критерії для визначення кваліфікації суддів. На жаль, нам не вдалося домовитися стосовно жодного з питань. Сьогодні ми вимушені констатувати відсутність результатів переговорів, які тривали півроку», – відзначила Галина Чижик, член Громадської ради доброчесності.

Члени ГРД підкреслили, що ВККС показала повне небажання співпрацювати з громадянським суспільством у форматі, визначеному законом про судоустрій і статус суддів. «Висновок один, цей формат має бути змінений у відповідності до Європейських практик, як наприклад в Литві, коли громадськість має не фейкове, а реальне представництво в органах, які здійснюють оцінювання в плані етики та доброчесності зазначених осіб», – додав Віталій Титич, член Громадської ради доброчесності.

Учасники брифінгу зауважили, що система формування ВККС та Вищої ради правосуддя потребує змін для успішного проведення судової реформи. «Судова реформа не відбулась, гроші з державного бюджету та гроші іноземних партнерів витрачені на вітер і хтось має за це відповідати. Очевидно ініціатор судової реформи – президент України та ВККС, яка приймала рішення, які повністю провалили судову реформу. Тому головне завдання для громадськості і політиків – змінити систему формування ВККС і Вищої ради правосуддя. Тому що без зміни цих органів, і мова йде не лише про персоналії, а про те, як вони формуються, судова реформа не відбудеться», – підкреслила Наталія Соколенко, член Громадської ради доброчесності.

За словами членів ГРД, за півроку більше 2000 суддів пройшли кваліфікаційне оцінювання. 100 з них (6%) визнані такими, що не можуть займати посаду судді. Справи щодо 15 суддів поставлені на паузу. ГРД склала 81 висновок щодо суддів, які на думку Громадської ради не є доброчесними та надала ВККС інформацію стосовно 67 суддів. Більшість з цих суддів пройшли оцінювання ВККС, частина чекає на остаточне рішення. «На сьогоднішній день ми можемо говорити, що успішно пройшли кваліфікаційне оцінювання 43 судді Майдану. […] Серед них є скандальні прізвища, які виносили вироки активістам Майдану», – зауважила Євгенія Моторевська, член Громадської ради доброчесності.

До 8 листопада ВККС приймає документи від громадських організацій, які візьмуть участь у формуванні нової ГРД. Чинна ГРД складе свої повноваження 23 листопада.