Презентували програму «Психічне здоров’я без меж», у рамках якої будуть надавати психологічну допомогу військовим та їхнім родинам

Презентували програму «Психічне здоров’я без меж», у рамках якої будуть надавати психологічну допомогу військовим, які беруть чи у майбутньому будуть брати участь у бойових діях на сході України, та їхнім родинам. Програма передбачає тренінги та майстер-класи для лікарів, які працюють з військовими, та заходи безпосередньо для військових. «Людина, яка все життя прожила мирно, призиваючись на військову службу, готується до дій в екстремальних умовах. Це великий стрес […] Потім, коли вона повертається до цивільного життя, з’являється проблема адаптації уже до мирного життя», – зазначив Сергій Нагорний, полковник, заступник начальника управління морально-психологічного забезпечення Командування сухопутних військ Збройних Сил України, під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

У рамках програми будуть надавати як превентивну допомогу, так і допомогу військовим, які вже мають посттравматичний стресовий розлад після повернення з передової. «Перший рівень – це робота в громадах, з суспільством. […] Другий рівень   – це підготовка військових до того, що може відбуватись з їхнім тілом, обов’язково робота для психологічної розрядки під час відпусток з допомогою соматичних технік. І третій рівень – це робота безпосередньо з військовими,  роз’яснювальна і підготовча», – розповіла Марта Пивоваренко, голова правління громадської організації фахівців сфери психічного здоров’я «Development Foundation».