Огляд ЗМІ за 7-9 грудня 2018

ГОЛОВНЕ

Новою головою найбільшої німецької партії Християнсько-демократичного союзу замість Ангели Меркель обрали Аннегрет Крамп-Карренбауер. Крамп-Карренбауер поведе партію на наступні вибори та ймовірно може стати наступним канцлером Німеччини. “Розраховую на Вашу особисту підтримку України у впровадженні євроорієнтованих реформ і у відсічі російської агресії і відновленні територіальної цілісності нашої держави для зміцнення миру і безпеки на європейському континенті”, – заявив Президент Петро Порошенко.

Президент Петро Порошенко заявив, що він не виключає, що Росія готує реванш на майбутніх президентських і парламентських виборах в Україні. «Ми з вами розуміємо, що лише членство в Європейському Союзі і НАТО безповоротно і остаточно гарантує нашу з вами незалежність від Росії», – додав Порошенко. Президент наголосив, що російська атака в Керченській протоці і Чорному морі 25 листопада не була окремою подією, адже з 2014 року Росія регулярно порушує міжнародні правила мореплавства та договори в обох цих водах та Азовському морі. «І “Азовський пакет санкцій” проти Росії був би найменшою відповіддю світу на цей час. Поки Захід говорить, Путін діє. Настав час відповісти», – заявив Петро Порошенко. Президент також вважає, що необхідна присутність НАТО в Чорному морі, введення пакета санкцій проти РФ, а також посилення військового та технічного співробітництва, зокрема, постачання летальної зброї для України. Петро Порошенко також пропонує заборонити вхід в європейські та американські порти російським кораблям через блокування РФ судноплавства в Керченській протоці й Азовському морі.

Міністр закордонних справ ФРН Гайко Маас заявив, що Німеччина вважає недоцільними нові санкції ЄС проти Росії у зв’язку з агресією проти України, допоки триватимуть зусилля щодо деескалації конфлікту. Натомість, Маас запропонував розширити місію ОБСЄ на Азовське море.

Литва запровадила національні санкції проти 20 осіб, причетних до нападу на українських моряків в районі Керченської протоки. Президент Литви Даля Грибаускайте заявила, що Росія має виконувати міжнародні домовленості щодо судноплавства в Азовському морі та забезпечити вільне використання Керченської протоки. Президент України Петро Порошенко і президент Литви Даля Грібаускайте підписали “дорожню карту” розвитку стратегічного партнерства між Україною та Литовською Республікою на 2019-2020 роки. “У документі викладені завдання співпраці з питань міжнародної та регіональної безпеки, у сфері європейської та євроатлантичної інтеграції, у торговельно-економічній, енергетичній, транспортній галузях, а також у культурно-гуманітарній та соціальній сферах”, – зазначено в повідомленні АП.

У НАТО визначили п’ять основних напрямів реформування сектора безпеки і оборони для України на 2019 рік.  Зокрема, до пріоритетних напрямів належать: новий закон щодо парламентського комітету зі здійснення нагляду за діяльністю розвідувальних служб і служб безпеки; закон про Службу безпеки України, який має зміцнити в рамках реформи ті елементи, що містяться у рамковому законі про нацбезпеку; новий закон про розвідку; закон щодо управління державними таємницями і засекреченою інформацією; реформування галузі оборонної промисловості та системи державних закупівель у галузі оборони.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що планує провести глобальну перевірку облгазів-монополістів, які нараховують жителям незрозумілі борги і завищують ціну на газ. “Я теж бачив  це у ЗМІ і стурбований, бо людям нараховують якісь химерні борги. Заявляю, платіть не більше 8,55 (грн/куб.) і тільки по лічильнику. Все інше – шахрайство. Ніяких попередніх боргів бути не може”, – заявив Гройсман. “Їх треба вжарить по перше число, бо монополісти вже сіли на голову і звісили ноги”, – сказав очільник уряду. Він додав, що планує глобальну перевірку всіх облгазів, щоб “привести їх до тями”, оскільки вже занадто багато скарг на їхню роботу.

Газорозподільні компанії, що працюють під брендом РГК, готують звернення до Антимонопольного комітету України з проханням перевірити дії “Укртрансгазу”, спрямовані на посилення монопольного становища групи “Нафтогаз”. У РГК заявили, що зіткнулися з некоректною роботою інформаційної платформи для добового балансування і регулярними проблемами в отриманні номінацій від “Укртрансгазу”.У РГК наголосили, що при проблемах із наданням номінацій “Нафтогаз” проводить проти них інформаційну кампанію у ЗМІ та соцмережах.

Господарський суд Одеської області видав наказ про примусове стягнення з “Одеського припортового заводу” на користь ПАТ “Укртрансгаз” 440 млн гривень. Так, суд доручив стягнути з ОПЗ 434 млн гривень заборгованості, 5,1 млн гривень пені, 450 тисяч гривень відсотків та 206 тисяч гривень судового збору.

Тимчасово виконуючим обов’язки міністра аграрної політики та продовольства призначено першого заступника міністра Максима Мартинюка.

Голова фракції БПП Артур Герасимов заявив, що група народних депутатів вимагає від лідера фракції ВО “Батьківщина” Юлії Тимошенко публічних пояснень її зловживань за роки перебування в політиці. Герасимов заявив, що парламентарії хочуть почути від Тимошенко про її роботу в ЄЕСУ і, зокрема, очікують відповіді на запитання, чому вона не задекларувала великі кошти, які заробила на продажі українцям російського газу за завищеними цінами.Депутати також запитують у Тимошенко, чому вона не зробила жодної заяви на захист Грузії, під час нападу на цю країну Росії в 2008 році, і дозволила російським кораблям вийти із Севастополя, а її політична сила того самого року не голосувала за визнання Росії агресором проти Грузії. Автори звернення також відзначають роль Тимошенко у зриві підписання плану дій щодо членства з НАТО в 2008 році. Крім того, депутатів цікавить виведення коштів на рахунки колишнього прем’єр-міністра України Павла Лазаренка та на власні офшорні рахунки. У “Батьківщині” закликали засоби масової інформації не брати участь в кампанії з дискредитації опонентів, яку намагається здійснювати команда нинішнього президента України.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Протести “жовтих жилетів” у Франції набули загрозливих масштабів (688 публікацій у ЗМІ)
  • Порошенко обіцяє підписати закон про припинення договору про Дружбу з Росією 10 грудня (62 публікації у ЗМІ)
  • Литва ввела санкції про РФ за агресію у Керченській протоці (46 публікацій у ЗМІ)
  • Україні загрожує реванш проросійських сил, – Порошенко (34 публікації у ЗМІ)
  • Гройсман обіцяє «вжарити» газзбути по перше число (31 публікація у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Президент України Петро Порошенко не виключає, що Росія готує реванш на майбутніх президентських і парламентських виборах в Україні. “Ми з вами розуміємо, що лише членство в Європейському Союзі і НАТО безповоротно і остаточно гарантує нашу з вами незалежність від Росії. Але, на жаль, це чітко розуміють і наші вороги. Тому вони планують реванш на президентських і парламентських виборах”, – сказав він, виступаючи в суботу у Львові на урочистостях з нагоди 150-річчя створення товариства “Просвіта”. П.Порошенко зазначив, що Росія прагне зробити це для того, щоб “заблокувати наш рух до Європи, а якщо підфартить, то і повернути Україну назад”.

Недостатньо жорстка реакція світової спільноти на російську агресію проти України, анексію нею Криму та розв’язування бойових дій на Донбасі в 2014 році дозволила Москві продовжувати наступ, порушувати міжнародні правила і договори, і найменшою відповіддю світу, зокрема на атаку РФ проти суден українських ВМС 25 листопада, було б прийняття “Азовського пакета санкцій”, заявляє президент України Петро Порошенко. “Крадіжка Кримського півострова Росією викликала засудження та економічні санкції всього світу. Але, оскільки з’являлися інші новини, про Москву забули, і вона почала розробляти новий напад: міст завдовжки 12 миль між материковою частиною Росії та Кримом”, – зазначив П.Порошенко в статті, опублікованій в американській газеті The New York Times, повідомляється на сайті глави Української держави в п’ятницю вранці.

Президент України Петро Порошенко вважає, що після акту агресії з боку Росії в районі Керченської протоки необхідна присутність НАТО в Чорному морі, введення пакета санкцій проти РФ, а також посилення військового та технічного співробітництва, зокрема, постачання летальної зброї для України. Як повідомляється на сайті глави держави в суботу, в інтерв’ю американському телеканалу Fox News П.Порошенко нагадав про події 25 листопада в нейтральних водах Чорного моря, коли 10 російських військових суден відкрили неспровокований цільової вогонь проти українських військових катерів і буксира, були поранені троє українських військових, ще трьом завдано тілесних ушкоджень під час штурмової операції в нейтральних водах.

Президент України Петро Порошенко запропонував заборонити вхід в європейські та американські порти російським кораблям через блокування РФ судноплавства в Керченській протоці й Азовському морі. “У цій ситуації російським суднам має бути заборонений вхід у європейські та американські порти”, – сказав він в інтерв’ю Fox News, повідомила прес-служба глави Української держави. П.Порошенко наголосив, що Україна готова до координації дій з партнерами із цього питання. “Я хочу донести абсолютно чітку інформацію. Українські торговельні судна, українські воєнно-морські сили діють відповідно до норм міжнародного права”, – наголосив президент.

Німеччина вважає недоцільними нові санкції ЄС проти Росії у зв’язку з агресією проти України, допоки триватимуть зусилля щодо деескалації конфлікту. Про це заявив в п’ятницю міністр закордонних справ ФРН Гайко Маас, пише Європейська правда із посиланням на Reuters. “На цей момент я вважаю неправильним говорити про нові санкції, оскільки вживаються зусилля для зменшення напруженості”, – сказав він. “З німецької сторони не буде пропозицій щодо нових санкцій”, – додав Маас. “Я не бачу консенсусу в ЄС щодо нових санкцій”, – підкреслив міністр.

Глава МЗС Німеччини Гайко Маас запропонував розширити спостережну місію ОБСЄ в Україні на Азовське море. Про це він заявив на полях міністерської зустрічі ОБСЄ у Мілані, повідомляє Zeit. Пропозицію мають обговорити наступного тижня під час зустрічі представників України і РФ за посередництва Франції і Німеччини. “Це буде непросто, бо позиція сторін досі жорстка. Гадаю, для української сторони це буде добре, а от російська сторона налаштована дуже, дуже скептично” – сказав Маас. Наразі спостерігачі ОБСЄ розміщені на сході України, де здійснюють моніторинг виконання Мінських домовленостей.

Литва запровадила національні санкції проти 20 осіб, причетних до нападу на українських моряків в районі Керченської протоки. Про це заявив міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс під час конференції в дипломатичній академії МЗС України, повідомляє кореспондент “Європейської правди”. “Ми запровадили національні санкції проти 20 осіб з особового складу, які персонально брали участь у цих воєнних діях проти службовців Військово-морських сил України, а також їхніх керівників і командирів”, – заявив Лінкявічюс. Санкції, зокрема, передбачають заборону відвідувати Литву. Міністр дав зрозуміти, що серед осіб, які потрапили під санкції, не лише росіяни.

Росія має виконувати міжнародні домовленості щодо судноплавства в Азовському морі та забезпечити вільне використання Керченської протоки, заявляє президент Литви Даля Грибаускайте. “Ми хочемо ще раз нагадати, що Азовське море не є територією Росії, і на цьому морі діють усі міжнародні домовленості. І Росія, також як і всі інші, має виконувати міжнародні домовленості. Якщо ні, то ми завжди допоможемо, підтримаємо Україну, і збільшуватимемо свою військову присутність, і ми маємо забезпечити вільне пересування протокою (Керченською – ІФ)… і ми маємо виконувати всі домовленості, які діють для міжнародних вод”, – сказала Д.Грибаускайте на спільній із президентом України Петром Порошенком прес-конференції в п’ятницю в Києві.

Президент України Петро Порошенко і президент Литви Даля Грібаускайте підписали “дорожню карту” розвитку стратегічного партнерства між Україною та Литовською Республікою на 2019-2020 роки. Як повідомляє в п’ятницю прес-служба президента України, документ було підписано в Києві за результатами 11-го засідання ради президентів України і Литви. “Дорожня карта” визначає ключові напрями подальшого розвитку українсько-литовських відносин стратегічного партнерства. “У документі викладені завдання співпраці з питань міжнародної та регіональної безпеки, у сфері європейської та євроатлантичної інтеграції, у торговельно-економічній, енергетичній, транспортній галузях, а також у культурно-гуманітарній та соціальній сферах”, – зазначено в повідомленні.

ЄВРОАТЛАНТИЧНА ІНТЕГРАЦІЯ УКРАЇНИ.

У НАТО визначили п’ять основних напрямів реформування сектора безпеки і оборони для України на 2019 рік. Про це повідомив голова Представництва НАТО в Україні, директор Офісу зв’язку НАТО в Україні Александер Вінніков під час дискусії “Український шлях до НАТО: досягнення та майбутні перспективи”, інформує УНІАН. Він наголосив, що після ухвалення закону про національну безпеку також треба прийняти ще низку законів. “Наша команда у консультаціях з нашими партнерами визначила п’ять основних стрижнів законодавчої роботи, які необхідні для впровадження закону про національну безпеку”, – сказав він. “По-перше, йдеться про новий закон щодо парламентського комітету зі здійснення нагляду (за діяльністю розвідувальних служб і служб безпеки – Ред.). По-друге, закон про Службу безпеки України, який має зміцнити в рамках реформи ті елементи, що містяться у рамковому законі (про нацбезпеку).

ЕКОНОМІКА.

Господарський суд Одеської області видав наказ про примусове стягнення з “Одеського припортового заводу” на користь ПАТ “Укртрансгаз” 440 млн гривень. Копія відповідного наказу є у розпорядженні ЕП. Так, суд доручив стягнути з ОПЗ 434 млн гривень заборгованості, 5,1 млн гривень пені, 450 тисяч гривень відсотків та 206 тисяч гривень судового збору.

ЕНЕРГЕТИКА.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що планує провести глобальну перевірку облгазів-монополістів, які нараховують жителям незрозумілі борги і завищують ціну на газ. Про це він сказав під час години запитань до уряду у Верховній Раді. Перед цим лідер “Радикальної партії” Олег Ляшко поскаржився, що людям заднім числом нараховують борги за газ та виставляють суми в рахунках, вищі за встановленні Кабміном. Прем’єр зазначив, що також бачив подібні повідомлення. “Я теж бачив  це у ЗМІ і стурбований, бо людям нараховують якісь химерні борги. Заявляю, платіть не більше 8,55 (грн/куб. – ред.) і тільки по лічильнику. Все інше – шахрайство. Ніяких попередніх боргів бути не може”, – заявив Гройсман.

Газорозподільні компанії, що працюють під брендом РГК, готують звернення до Антимонопольного комітету України з проханням перевірити дії “Укртрансгазу”, спрямовані на посилення монопольного становища групи “Нафтогаз”. Про це йдеться у заяві Регіональної газової компанії, що керує газовим бізнесом Дмитра Фірташа. У РГК заявили, що зіткнулися з некоректною роботою інформаційної платформи для добового балансування і регулярними проблемами в отриманні номінацій від “Укртрансгазу”. “Такі дії Укртрансгазу носять ознаки навмисного зловживання функціями оператора ГТС, який діє в інтересах зміцнення монопольного положення своєї материнської структури – НАК “Нафтогаз України” – і витіснення з ринку незалежних газових трейдерів”, – йдеться у заяві. У РГК наголосили, що при проблемах із наданням номінацій “Нафтогаз” проводить проти них інформаційну кампанію у ЗМІ та соцмережах.