Огляд ЗМІ за 11 грудня 2018

ГОЛОВНЕ

Віце-президент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс повідомив, що Євросоюз перерахував Україні перший транш у розмірі 500 млн євро в рамках нової програми макрофінансової допомоги.

Регламентний комітет Парламентської асамблеї Ради Європи прийняв рішення обмежити рівень допустимих до застосування до делегації Російської Федерації в ПАРЄ санкцій і тепер у разі відновлення санкцій проти росіян вони не можуть бути позбавлені права голосу на виборах суддів ЄСПЛ, генсека РЄ та інших керівників організації. Нардеп Володимир Ар’єв заявив, що дане рішення комітету ПАРЄ не має викликати особливого приводу для занепокоєння, оскільки проект рішення, який передбачає серйозніші поступки РФ, комітет одноголосно переніс на невизначений термін.

Окружний адміністративний суд Києва поновив на посаді голови Державної фіскальної служби України Романа Насірова. Суд також наказав виплатити поновленому на посаді голови Державної фіскальної служби Роману Насірову компенсацію у 184 тисячі гривень.

В.о. Фонду держмайна Віталій Трубаров повідомив, що конкурс з продажу державного пакета акцій ПАТ “Центренерго” 13 грудня не відбудеться.  “Учасники конкурсу – ТОВ “Укрдонінвест” та Виробниче унітарне підприємство “Нафтобітумний завод” – не допущені до участі в конкурсі, оскільки подана ними документація не відповідає вимогам законодавства”, – заявив Трубаров. Народний депутат Сергій Лещенко заявив, що Петро Порошенко збирається через підставних осіб купити «Центренерго». Зокрема, один з учасників конкурсу – Віталій Кропачев, якого  Лещенко називає людиною народного депутата Ігоря Кононенка. “Це – “другий Курченко”, через якого заробляє клан Порошенка і на якого за нинішньої влади переписують майно Януковича”, – заявив Лещенко. Відзначається, що заявки на покупку не подав ніхто з серйозних міжнародних інвесторів, хоча вивчати ситуацію приїжджали чехи, американці з Xcoal, а на одну зі станцій “Центренерго” у Трипіллі недавно також приїжджав міністр енергетики США Рік Перрі.

У розслідуванні програми “Наші гроші з Денисом Бігусом” повідомляється, що Мін’юст видав наказ, який допоміг екс-нардепу від “Народного фронту” Миколі Мартиненку нівелювати ключові економічні експертизи у справі про розкрадання 695 мільйонів з державних підприємств. Журналісти з’ясували, що під час завершення досудового розслідування Національного антикорупційного бюро у справах про розкрадання на ДП “Енергоатом” і “СхідГЗК”, де основним обвинуваченим є Микола Мартиненко, Мін’юст змінив порядок рецензування судових експертиз. Через три дні після появи наказу, підписаного керівником Мін’юсту “нарфронтівцем” Павлом Петренком, адвокати “нарфронтівця” Мартиненка попросили Мін’юст ініціювати перевірку експертиз. І міністерство погодилося. За висновками експертів Дніпропетровського інституту, розкрадання на державних підприємствах не встановлені, а урановий концентрат для “СхідГЗК” та обладнання для “Енергоатому” купували за ринковими цінами.

Лідерка “Батьківщини” Юлія Тимошенко заявила, що хотіла б внести зміни до виборчого законодавства України та знизити нинішній 5%-й прохідний бар’єр до Верховної Ради, що дасть змогу молодим партіям зайти до парламенту. «Нам потрібно фундаментально знижувати прохідний бар’єр. Хоча б до 2%. Можна й нижче», – заявила Тимошенко. На її думку, проходження до Верховної Ради молодих політиків ефективно вплине на всю систему влади.

Співголова фракції «Опозиційний блок» Борис Колесніков повідомив, що на майбутньому з’їзді партії “Опозиційний блок” запланована зміна структури цієї політичної сили. Співголова “Опозиційною платформи – За життя” Юрія Бойко заявив в Нацполіцію, що член політради “Опозиційного блоку” Олександр Касянюк підробив офіційні документи партії, щоб скликати фейковий з’їзд.

Лідер партії “Самопоміч” Андрій Садовий заявив, що не планує перед президентськими виборами об’єднуватися з іншими демократичними силами. При цьому політик не виключив можливості об’єднати демократичні сили, але до парламентських виборів.

Лідер “Народного фронту” Арсеній Яценюк повідомив, що “Народний фронт” визначиться з участю у виборах президента у січні 2019 року. “Чи може Яценюк брати участь у президентських виборах? Звичайно, може. Але треба дивитись реально. Я ніколи не піду на те, щоб бути фактично технічним кандидатом. Я можу або виграти, або не брати участь”, – заявив екс-прем’єр. Яценюк також натякнув, що не планує підтримувати Петра Порошенка на президентських виборах. “Народний фронт” не відкидає можливість підтримки виключно члена партії “Народний фронт”. Якщо Петро Порошенко стане членом політичної партії “Народний фронт” – ми подумаємо про це”, – заявив Яценюк.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Суд вирішив поновити Романа Насірова на посаді глави ДФС (90 публікацій у ЗМІ)
  • Конкурсу з приватизації Центренерго скасували через відсутність покупців – ФДМ (27 публікацій у ЗМІ)
  • Євросоюз перерахував Україні 500 млн євро макрофінансової допомоги (19 публікацій у ЗМІ)
  • ЄС має закрити порти для кораблів РФ, якщо вона не розблокує навігацію — Гармс (12 публікацій у ЗМІ)
  • В ПАРЄ обмежили обсяг санкцій, що можуть бути накладені на росіян (10 публікацій у ЗМІ)

МАКРОФІНАНСОВА ДОПОМОГА ЄС.

Євросоюз перерахував Україні перший транш у розмірі 500 млн євро в рамках нової програми макрофінансової допомоги. Про це у своєму Twitter повідомив віце-президент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс, пише “Європейська правда”. “Сьогодні ЄС виділяє 500 млн євро макрофінансової допомоги Україні. ЄС продовжує свою активну діяльність в Україні і підтримку її народу” – написав він.

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Регламентний комітет Парламентської асамблеї Ради Європи прийняв рішення обмежити рівень допустимих до застосування до делегації Російської Федерації в ПАРЄ санкцій і тепер у разі відновлення санкцій проти росіян вони не можуть бути позбавлені права голосу на виборах суддів ЄСПЛ, генсека РЄ та інших керівників організації, повідомляє інтернет-видання “Європейська правда” з посиланням на прес-службу асамблеї. “У разі оскарження прав національної делегації ПАРЄ не може ставити під сумнів право депутатів брати участь у виборах старших посадовців Ради Європи… оскільки асамблея не може втручатися у виконання статуту РЄ та Європейської конвенції з прав людини”, – пояснили в асамблеї. Це рішення комітету набуває чинності негайно. Нове рішення регламентного комітету обмежило обсяг можливих санкцій, пояснивши це необхідністю уникнути конфлікту зі статутом РЄ.

Рішення регламентного комітету ПАРЄ, яким делегації Російської Федерації повернули обмежене право голосу, не має викликати особливого приводу для занепокоєння, оскільки проект рішення, який передбачає серйозніші поступки РФ, комітет одноголосно переніс на невизначений термін, заявляє голова української делегації в Асамблеї Володимир Ар’єв. “Нове рішення, з якого роблять чергову “зраду”. Але особливих приводів для занепокоєння немає. Набагато важливішим є те, що скандальну жовтневу доповідь, в якій містився проект набагато серйозніших поступок РФ, регламентний комітет одноголосно переніс на невизначений термін. Тобто, росіяни отримали відкоша”, – написав він на своїй сторінці в соцмережі Facebook у вівторок.

Голова представництва Європейського Союзу в Україні Хюг Мінгареллі заявляє, що Україна не має припиняти процес реформ у рік виборів. “Чітко зрозуміло, що ми не маємо припиняти процес реформ під час виборчого року, оскільки в інтересах України – рухатися вперед і продовжувати здійснювати структурні реформи, включаючи гармонізацію національного законодавства”, – сказав він під час конференції у вівторок у Києві. За словами Х.Мінгареллі, крім того, що не можна припиняти процес реформ, Україна має намагатися прискорюватися в реформуванні.

СПРАВА НАСІРОВА.

Окружний адміністративний суд Києва 11 грудня поновив на посаді голови Державної фіскальної служби України Романа Насірова.  Про це “Українській правді” повідомив адвокат Насірова Любомир Дроздовський. “У судовому засіданні була оголошена вступна і резулятивна частина рішення суду, яким задоволено позов, визнано протиправним і скасовано розпорядження Кабінету міністрів України про звільнення”, – сказав він. “Поновлено його (Насірова – ред.) на посаді голови Державної фіскальної служби України і стягнуто компенсацію за час вимушеного прогулу. Рішення в частині поновлення підлягає негайному виконанню”, – додав Дроздовський. За його словами, рішення про поновлення Насірова на посаді може бути оскаржене.

Суд наказав виплатити поновленому на посаді голови Державної фіскальної служби Роману Насірову компенсацію у 184 тисячі гривень. Таке рішення оголосив у вівторок Окружний адмінсуд Києва. “Стягнути з Державної фіскальної служби України на користь Насірова Романа Михайловича суму середнього заробітку за час вимушеного прогулу у розмірі 183 342 гривні 84 копійки”, – йдеться в ухвалі. З цієї суми Насірову мають негайно виплатити зарплату за місяць – 18 334 гривні.

Уряд буде оскаржувати поновлення на посаді голови Державної фіскальної служби Романа Насірова. Про це заявляє представник прем’єра Володимира Гройсмана в парламенті Вадим Денисенко на своїй сторінці у Facebook. Він зазначає, що наразі в уряді немає офіційного судового рішення по відновленню Насірова на посаді голови ДФС. “В той же час, уряд прийняв абсолютно законне рішення про звільнення Насірова і, звичайно, буде подавати апеляцію на рішення про його відновлення на посаді”, – написав Денисенко.

ПРИВАТИЗАЦІЯ.

Конкурс з продажу державного пакета акцій ПАТ “Центренерго” 13 грудня не відбудеться. Про це заявив в.о. Фонду держмайна Віталій Трубаров на своїй сторінці у Facebook. “Учасники конкурсу – ТОВ “Укрдонінвест” та Виробниче унітарне підприємство “Нафтобітумний завод” – не допущені до участі в конкурсі, оскільки подана ними документація не відповідає вимогам законодавства”, – написав Трубаров. “Зокрема, [документація не відповідає] пункту … щодо надання інформації та копій документів стосовно пов’язаних з потенційним покупцем осіб. Також ненадано копії документів, на підтвердження отримання коштів на суму не меншу ніж початкова ціна продажу об’єкту”, – повідомив він. “Крім того, за інформацією наданою правоохоронними органами, кінцевим бенефіціарним власником одного з претендентів є особа, яка також є засновником та контролером компаній, зареєстрованих на території РФ, про що учасник не повідомив в конкурсній документації”, – повідомив керівник ФДМ.

Президент Петро Порошенко збирається через підставних осіб купити останню державну компанію з виробництва теплової енергетики – “Центренерго”. Про це в своєму блозі на УП стверджує депутат Сергій Лещенко. “Конкурс з продажу “Центренерго” відбудеться в четвер. Заставу за участь в ньому внесли всього дві компанії. Стартова ціна – близько 200 мільйонів доларів, від якої буде зроблено кілька ставок, і “Центренерго” піде “правильним” покупцям”, – стверджує він . Перший учасник – фірма Віталія Кропачева. “Це – “другий Курченко”, через якого заробляє клан Порошенка і на якого за нинішньої влади переписують майно Януковича”, – пише Лещенко. Другий учасник продажу “Центренерго” – це білоруси, унітарне підприємство “Нафтобітумний завод”, за якими, за словами різних конспірологів, можуть ховатися лідери Народного фронту Іванчук та Яценюк.

АНТИКОРУПЦІЯ.

Мін’юст видав наказ, який допоміг екс-нардепу від “Народного фронту” Миколі Мартиненку нівелювати ключові економічні експертизи у справі про розкрадання 695 мільйонів з державних підприємств. Про це йдеться у розслідуванні Валерії Іванової для програми “Наші гроші з Денисом Бігусом”. Журналісти з’ясували, що під час завершення досудового розслідування Національного антикорупційного бюро у справах про розкрадання на ДП “Енергоатом” і “СхідГЗК”, де основним обвинуваченим є Микола Мартиненко, Мін’юст змінив порядок рецензування судових експертиз. Через три дні після появи наказу, підписаного керівником Мін’юсту “нарфронтівцем” Павлом Петренком, адвокати “нарфронтівця” Мартиненка попросили Мін’юст ініціювати перевірку експертиз. І міністерство погодилося. Доручили рецензування київських експертів дніпровським, але не випадковим, а тим, у яких найчастіше замовляли свої власні експертизи захисники обвинувачених у справі Мартиненка (деякі з фігурантів тривалий час працювали у Дніпропетровську).

ПІДГОТОВКА ОСНОВНИХ ПОЛІТСИЛ ДО ВИБОРІВ.

Лідерка парламентської фракції “Батьківщина” Юлія Тимошенко хотіла б внести зміни до виборчого законодавства України та знизити нинішній 5%-й прохідний бар’єр до Верховної Ради, що дасть змогу молодим партіям зайти до парламенту. “Сьогодні стоїть 5%-й бар’єр заходження до парламенту. Хоча б одна молода партія подолає цей бар’єр? Ніколи! Нам потрібно фундаментально знижувати прохідний бар’єр. Хоча б до 2%. Можна й нижче”, – сказала Ю.Тимошенко під час дискусії з учасниками Всеукраїнського молодіжного форуму, який відбувається в Києві у вівторок.

На майбутньому з’їзді партії “Опозиційний блок” запланована зміна структури цієї політичної сили, повідомив її співголова Борис Колесніков. “Ми змінимо структуру партії. Вже немає необхідності (обирати співголову партії – ІФ)”, – сказав він у вівторок у Києві, відповідаючи на запитання агентства “Інтерфакс-Україна”, хто може стати співголовою партії після виключення Юрія Бойка з “Опозиційного блоку”. На уточнювальне запитання він підтвердив, що зміну структури партії заплановано на з’їзді, що відбудеться 15 грудня.

Співголова “Опозиційною платформи – За життя” Юрія Бойко заявив в Нацполіцію, що член політради “Опозиційного блоку” Олександр Касянюк підробив офіційні документи партії, щоб скликати фейковий з’їзд. Про це 11 грудня повідомляє прес-служба “Опозиційного блоку”. За словами Бойка, 8 грудня головне слідче управління Національної поліції внесло в ЕРДР і почало кримінальне провадження у зв’язку з його зверненням. Він вважає, що член політради “Опоблоку” Касянюк скоїв кримінальний злочин, передбачений ст. 170 (перешкоджання законній діяльності професійних спілок, політичних партій, громадських організацій)і ч. 2 ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, їх збут, використання підроблених документів) КК України. Касянюк, нібито навмисне видав і направив в регіональні організації партії свідомо підроблені документи – листи про недієздатність політради партії і проведення 15 грудня з’їзду партії.

Лідер партії “Самопоміч” Андрій Садовий заявив, що не планує перед президентськими виборами об’єднуватися з іншими демократичними силами. Про це він сказав в ефірі “24 каналу” у понеділок. За його словами, президент може бути тільки один. “Президентська кампанія починається в січні 2019 року. Ми всі розуміємо, що кампанії часто ламають всі рейтинги. Тому я налаштований йти і перемагати. Президент України повинен бути один”, – сказав Садовий. При цьому політик не виключив можливості об’єднати демократичні сили, але до парламентських виборів.

“Народний фронт” визначиться з участю у виборах президента у січні 2019 року, але може підтримати лише члена цієї партії.  Про це лідер “Народного фронту” й екс-прем’єр Арсеній Яценюк заявив в ефірі телеканалу “Перший західний”.   “У нас буде з’їзд партії у січні – і партія прийме рішення, чи висувати кандидатуру лідера партії на посаду президента України, чи не висувати”, – сказав він. На запитання, чи може “Народний фронт” підтримати Петра Порошенка на президентських виборах, аби не було реваншу проросійських сил, Яценюк відповів: “Народний фронт” може розглядати підтримку тільки одного кандидата – лідера партії Арсенія Яценюка”.