[:ua]Костянтин Аймедов, в.о. ректора Одеського національного медичного університету, проректор з навчально-виховної роботи[:]

МОЗ та  в.о. ректора Одеського національного медуніверситету закликають врегулювати ситуацію довкола управління ВНЗ

Міністерство охорони здоров’я та призначене МОЗ тимчасове керівництво Одеського національного медичного університету закликають врегулювати ситуацію довкола управління навчальним закладом. З таким закликом виступили в.о. ректора Одеського національного медичного університету Костянтин Аймедов, призначений за наказом МОЗ з 18 липня 2018 року, та речник Міністерства охорони здоров’я Олександр Ябчанка під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Олександр Ябчанка зазначив, що МОЗ обмежене у своїх діях щодо конкурсу на посаду ректора Одеського НМУ у зв’язку з ухвалою Печерського районного суду. «Лише після того, як рішення у судовій справі про звільнення Валерія Запорожана вступить в силу, міністерство зможе провести конкурс. Наголошуємо на тому, що станом на сьогодні в.о. ректора Одеського національного медичного університету, відповідно до внутрішнього розподілу повноважень, є Костянтин Аймедов»,  – зазначив Олександр Ябчанка.

Костянтин Аймедов розповів, що  загалом є 14 судових ухвал, які блокують дії МОЗ і тимчасової адміністрації університету, призначеної МОЗ. За ними ще не було розгляду по суті.

«Ситуація зараз вже залежить не від одного міністерства чи відомства – вона залежить від комплексу дій і Нацполіції, і Міністерства юстиції України, і Міністерства охорони здоров’я, і Державної виконавчої служби. На сьогодні всі ці інституції досить добре обізнані із ситуацією і напрацьовують спільне рішення», – зазначив Костянтин Аймедов.

Він додав, що з приводу дій, які можуть вважатися незаконними – рейдерства, розтрати коштів, пошкодження майна – подають звернення до правоохоронних органів. «Наприклад, фірмі яка допомагала захоплювати приміщення по тендеру за 1 день, без тендерної процедури, без попереднього закладання у бюджет, за 20 днів охорони вже сплатили 160 тисяч гривень, при тому, що у вузу є договір на 2 мільйони гривень з іншою охоронною фірмою, яка забезпечує охорону протягом всього року», – зазначив Костянтин Аймедов.

Павло Поламарчук, керівник «Центру соціальної інформації», помічник народного депутата України Сергія Лещенка, зазначив, що станом на 1 грудня на рахунках університету було близько 400 мільйонів гривень. Зараз у системі «ProZorro» можна побачити численні тендерні процедури Одеського НМУ. «За цей тиждень [з часу захоплення ректорату] вже проведено транзакцій по тендерним процедурам більш ніж на 50 мільйонів гривень», – розповів він.

Павло Поламарчук наголосив, що ситуація потребує активнішого втручання, аби не стати небезпечним прецедентом і не створювати відчуття правового хаосу та інституційної неспроможності.

Нагадаємо, вранці 10 грудня прес-служба Одеського медуніверситету і МОЗ повідомили про рейдерське захоплення ректорату прибічниками колишнього ректора Валерія Запорожана. Вони увійшли до університету нібито під виглядом працівників Державної виконавчої служби, у супроводі приватної охоронної фірми «Фенікс». За словами Ярослави Вітко, голови прес-служби Одеського НМУ, відтоді у будівлю впускають лише окремих людей за списками та окремих представників ЗМІ. Працівники університету, серед них і Ярослава Вітко, та окремі депутати Одеської міської ради всередину потрапити не змогли. У їхньому розпорядженні є відео, як люди, що заблокували ректорат, намагаються відкрити двері до опечатаної приймальні ректора.

Конфлікт довкола Одеського НМУ триває з липня 2018 року, коли Міністерство охорони здоров’я звільнило Валерія Запорожана з посади ректора за невиконання умов контракту, і призначило виконуючим обов’язки ректора Костянтина Аймедова.