Запустили кампанію «Кандидат, скажи чий Крим?», спрямовану на моніторинг позиції кандидатів в президенти відносно окупації Криму

Активісти міжнародного руху за звільнення Криму та солідарність з кримськотатарським народом #LIBERATECRIMEA презентували кампанію «Кандидат, скажи чий Крим?», ціллю якої буде зрозуміти, як і що кандидати в президенти пропонують робити відносно окупації Криму. «Ми вимагаємо від кандидатів не просто сказати, що Крим – це Україна, ми вимагаємо конкретних дій і в плані де-окупації Криму загалом, і в плані звільнення наших громадян, так само як і захисту корінного кримськотатарського народу», – заявив Сергій Пархоменко, активіст міжнародного руху за звільнення Криму та солідарність з кримськотатарським народом #LIBERATECRIMEA, директор Центру зовнішньополітичних досліджень під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

За словами Сергія Пархоменка, в рамках кампанії активісти будуть аналізувати передвиборчі програми кандидатів, також двічі на місяць публікувати моніторинг риторики кандидатів щодо ситуації в Криму. Кандидатам, які уникатимуть обговорення цього питання, буде публічно запропоновано на нього відповісти та вдягнути футболку з символікою руху #LIBERATECRIMEA, у разі відмови це зробити або в ситуації публічних заяв від кандидатів та пов’язаних з ними осіб (наприклад представників виборчого штабу), які підважують ідею того, що Крим – це Україна, кандидату буде присвоєна так звана «чорна мітка».

Ескендер Барієв, активіст міжнародного руху за звільнення Криму та солідарність з кримськотатарським народом #LIBERATECRIMEA та голова правління Кримськотатарського ресурсного центру, розповів більш детально про сам рух: «#LIBERATECRIMEA – це міжнародний рух, пряма ціль якого є популяризація та посилення голосу громадянського суспільства відносно незаконної окупації Криму для того, щоб інформація краще доходила до експертів, політиків та громадянського суспільства інших країн». Він також зазначив, що активісти #LIBERATECRIMEA вже провели ряд кампаній та акцій, а також випусти плакати з метою поширити розголос про ситуацію в Криму для іноземної аудиторії. Акції відбувались у таких містах як Вільнюс, Хельсінки, Торонто, а також у Києві та Запорізькій області.