Огляд ЗМІ за 9 січня 2018

ВИСНОВКИ

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін вважає, що Україні стати членом НАТО буде простіше, ніж членом Європейського Союзу. “Нам необхідно продовжити зміни в цій країні. Йдеться не просто про реформи, а про фундаментальні зміни в цій країні. Ми маємо багато зробити, щоб стати членами ЄС і НАТО”, – додав голова МЗС. Павло Клімкін також заявив, що Україна робить усе для звільнення з російської в’язниці українських моряків, але імовірно, що їх використають для впливу на вибори в Україні. “Ми зараз працюємо над тим, щоб нашим хлопцям була надана вся можлива підтримка, щоб представники наших друзів і партнерів були також на цих судах. Ми активізували абсолютно всіх наших друзів і партнерів, усіх, хто може допомогти”, – заявив голова МЗС. Крім того, Павло Клімкін заявив, що Україна ініціюватиме міжнародне розслідування щодо постачання Росією вугілля з окупованих територій Донбасу до країн Європи. “Із деякими іншими країнами у нас є обґрунтовані підозри, що були спроби вивозити це вугілля не тільки до Туреччини. Це для нас дуже принципове питання”, – додав він.

Віце-президент Єврокомісії Марош Шефчович анонсував тристоронні переговори щодо транзиту газу з РФ через Україну 21 січня у Брюсселі. У НАК “Нафтогаз України” підтвердили готовність голови правління компанії Андрія Коболєва взяти участь у тристоронній зустрічі. Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що проект будівництва газопроводу “Північний потік – 2” становить собою приклад непослідовності Брюсселя. “Ми також наголошуємо, що проект “Північний потік – 2″- антиєвропейський, і це ще один приклад того, як до держав ставляться по-різному в схожих ситуаціях”, – заявив Моравецький. За його словами, кілька років тому Єврокомісія “за низкою міркувань” заблокувала реалізацію проекту “Південний потік”. “А тепер у контексті “Північного потоку – 2″ усе ті ж аргументи були сприйняті позитивно”, – зазначив він.

Усі члени Синоду Вселенського патріархату підписали томос про автокефалію Православної церкви України. Президент Петро Порошенко заявив, що отримання томосу про автокефалію Православною церквою України стало топ-новиною для провідних міжнародних ЗМІ.

Світовий банк погіршив прогноз зростання валового внутрішнього продукту України в 2019 році з 3,5% до 2,9%. Міжнародний валютний фонд прогнозує, що інфляція за підсумками 2019 року становитиме 7%. Зазначається, що збереження жорсткої грошово-кредитної політики і уповільнення внутрішнього попиту має допомогти поступово довести інфляцію до трохи менше 7% до кінця 2019 року. За даними Держстату, споживчі ціни в грудні 2018 року порівняно з листопадом зросли на 0,8%, а порівняно з груднем 2017 року – на 9,8%.

Громадська рада міжнародних експертів на засіданні 9 січня поставила під сумнів доброчесність та професійність 12 кандидатів до Вищого антикорупційного суду та його Апеляційної палати. Громадські організації “Центр протидії корупції”, Фонд DEJURE, “Автомайдан” і “Transparency International Україна” презентували список сумнівних кандидатів до Вищого антикорупційного суду. «Станом на сьогодні ми бачимо, що 55 із 113 кандидатів до Антикорупційного суду виглядають не гідними обіймати посади антикорупційних суддів», – заявила експерт ЦПК Анастасія Красносільська. За словами Красносільської, 55 кандидатів – це ті, хто надавав неправдиву інформацію в деклараціях або чий рівень життя не відповідає їхнім доходам. Також серед них є ті, хто приймав сумнівні та політично мотивовані рішення, зокрема у справах учасників Революції гідності. Крім того, вона зазначила, що деякі кандидати мають сумнівні політичні зв’язки.

Видання “The Economist” склало рейтинг “Індекс демократії 2018”, де Україна посіла 84-те місце, лишивши за собою статус “гібридного режиму”. Росія, яка належить до “авторитарних режимів”, втратила дев’ять позицій у рейтингу. Російська Федерація опинилася на 144-му місці.

Лідер партії “Об’єднання “Самопоміч” Андрій Садовий у своїй передвиборній програмі пропонує гарантувати українським військовим грошове забезпечення на рівні не менше ніж $1000 у гривневому еквіваленті. Він також виступає з ініціативою змінити систему командування та управління у Збройних силах України відповідно до стандартів НАТО. Садовий також виступає за зміцнення співпраці з Євросоюзом, забезпечивши спільний авіаційний простір, Єдиний цифровий ринок, приєднання до Митного та Енергетичного союзів. В енергетичному напрямі пропонується створити енергетичну біржу для конкурентного продажу енергетичних ресурсів (вугілля, газу) та електроенергії. В економіці – зменшити імпорт російських товарів, мінімізувати інші форми економічної залежності від держави-агресора; здійснити прозору та ефективну приватизацію більшості державних підприємств. Садовий пропонує ліквідувати всі економічні підрозділи прокуратури, поліції, Служби безпеки України та податкову міліцію, скасувати їхні повноваження у сфері економічних злочинів.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Члени Синоду Вселенського патріархату підписали томос про автокефалію Православної церкви України (42 публікації у ЗМІ)
  • В Єврокомісії назвали дату газових переговорів у форматі Україна-ЄС-Росія (30 публікацій у ЗМІ)
  • НАБУ повідомило про обшуки в мерії Білої Церкви (19 публікацій у ЗМІ)
  • Світовий банк погіршив прогноз зростання для України та світової економіки (14 публікацій у ЗМІ)
  • Рада міжнародних експертів заблокувала ще 12 кандидатів до Вищого антикорупційного суду (12 публікацій у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Президент України Петро Порошенко підписав указ про направлення національного персоналу (військовослужбовців Збройних сил) для участі України в багатопрофільній інтегрованій місії ООН зі стабілізації у Малі. “Направити для участі України в багатопрофільній інтегрованої місії ООН зі стабілізації у Малі національний персонал (з числа військовослужбовців Збройних сил України) чисельністю до 20 осіб”, – йдеться в указі глави держави №6/2019 від 9 січня.

Україні стати членом НАТО буде простіше, ніж членом Європейського Союзу. Про це заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін, повідомляє “Інтерфакс-Україна”. “У НАТО, звичайно, простіше, оскільки це фокус на реформування сектору безпеки і оборони”, – вважає він. “Що стосується Європейського Союзу, можете вважати, що це банально, але що краще ми виконуватимемо Угоду про асоціацію, то краще ми перейматимемо європейські стандарти, то швидше ми отримаємо членство в ЄС, після того як отримаємо європейську перспективу “, – сказав міністр.

Україна робить усе для звільнення з російської в’язниці українських моряків, затриманих 25 листопада 2018 року, але імовірно, що їх використають для впливу на вибори в Україні. Про це заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін на відкритті виставки мап України. Він зазначив, що 9 січня відбулася чергова координаційна нарада в уповноваженої з прав людини Людмили Денісової щодо долі військовополонених моряків. “Ми визначили спільну тактику на найближчі дні. Завтра відбудеться в Одесі зустріч із родичами наших військовополонених моряків”, – сказав міністр.

Україна ініціюватиме міжнародне розслідування щодо постачання Росією вугілля з окупованих територій Донбасу до країн Європи. Про це міністр закордонних справ Павло Клімкін сказав під час відкриття виставки копій старовинних мап України. На запитання про долю моряків, які постраждали біля берегів Туреччини 7 січня, він відповів: “Зараз наше посольство разом із турецькими партнерами намагається надавати всю можливу допомогу. Звичайно, повернення залежить від їхнього стану. Це відбудеться найближчим часом – там новини дуже добрі”. Міністр ще раз висловив співчуття близьким загиблих. “Стосовно походження вугілля – ми це перевіряємо. Ми знаємо про російські спроби змішувати вугілля з окупованих територій і російське – і його вивозити, причому не тільки до Туреччини. Ми працюємо з нашими партнерами, щоб зробити відповідне розслідування – і не тільки щодо цього”, – заявив Клімкін.

ПРОТИДІЯ ПІВНІЧНОМУ ПОТОКУ-2.

Віце-президент Єврокомісії Марош Шефчович анонсував тристоронні переговори щодо транзиту газу 21 січня у Брюсселі. Про це він написав у Twitter. “Я радий, що другий раунд політичних тристоронніх переговорів з Росією та Україною щодо довгострокового транзиту газу в Європу відбудуться 21 січня. Зустріч буде відштовхуватися від прогресу, досягнутого під час попередніх політичних і експертних раундів” – написав Шефчович. В результаті першого раунду переговорів у липні було окреслене коло питань, які повинні пропрацювати експерти, в тому числі – розрахунок довгострокових потреб європейських споживачів в газі.

НАК “Нафтогаз України” підтвердила готовність голови правління компанії Андрія Коболєва взяти участь у тристоронній зустрічі щодо газу в Брюсселі 21 січня. “Ми підтверджуємо готовність А. Коболєва взяти участь у тристоронніх переговорах 21 січня”, – повідомили в прес-службі НАК. Раніше, в середу, заступник голови Європейської комісії з Енергетичного союзу ЄС Марош Шефчович оголосив, що другий раунд політичних тристоронніх переговорів (ЄС, Україна, Росія) про довгостроковий транзит газу до Європи через Україну відбудеться 21 січня в Брюсселі.

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що проект будівництва газопроводу “Північний потік – 2” становить собою приклад непослідовності Брюсселя. “Ми також наголошуємо, що проект “Північний потік – 2″- антиєвропейський, і це ще один приклад того, як до держав ставляться по-різному в схожих ситуаціях”, – сказав М. Моравецький в інтерв’ю американському каналу CNBC. За його словами, кілька років тому Єврокомісія “за низкою міркувань” заблокувала реалізацію проекту “Південний потік”. “А тепер у контексті “Північного потоку – 2″ усе ті ж аргументи були сприйняті позитивно”, – зазначив він.

УТВОРЕННЯ ПЦУ.

У середу, 9 січня, у Стамбулі усі члени Синоду Вселенського патріархату підписали томос про автокефалію Православної церкви України. Цю інформацію підтвердили “Укрінформу” у прес-службі Вселенського патріархату. “Сьогодні зранку під час засідання священного Синоду Вселенського патріархату його члени поставили підписи під текстом Томосу про автокефалію об’єднаної Православної церкви України”, – повідомили у прес-службі Вселенського патріархату.

ЕКОНОМІКА.

Міжнародний валютний фонд прогнозує, що інфляція за підсумками 2019 року становитиме 7%. Про це йдеться в огляді МВФ. Зазначається, що збереження жорсткої грошово-кредитної політики і уповільнення внутрішнього попиту має допомогти поступово довести інфляцію до трохи менше 7% до кінця 2019 року.

Світовий банк погіршив прогноз зростання валового внутрішнього продукту України в 2019 році з 3,5% до 2,9%. Про це свідчить січневий огляд СБ “Перспективи світової економіки”, передає “Інтерфакс-Україна”. Згідно з документом, СБ прогнозує зростання ВВП в Україні в 2020 році на 3,4%, в 2021-м – на 3,8%. За підсумками минулого року СБ оцінює зростання економіки в 3,5%, вказується в матеріалах.

УТВОРЕННЯ ВАСУ.

Громадські організації “Центр протидії корупції”, Фонд DEJURE, “Автомайдан” і “Transparency International Україна” презентували список сумнівних кандидатів до Вищого антикорупційного суду (ВАКС). “Зараз політики все ще не полишили надії провести лояльних до них кандидатів до Антикорупційного суду. Вони можуть захотіти побачити там не лише тих, хто вже довів своє служіння системі, а й більш “сірих” кандидатів, тих, яких можна тримати на гачку. Наше завдання – цього не допустити. Станом на сьогодні ми бачимо, що 55 із 113 кандидатів до Антикорупційного суду виглядають не гідними обіймати посади антикорупційних суддів”, – сказала експерт Центру протидії корупції Анастасія Красносельська на брифінгу в середу у Києві. У зв’язку з цим вона закликала цих кандидатів надати докази своєї доброчесності.

ВИБОРЧА КАМПАНІЯ 

Міський голова Львова, лідер партії “Об’єднання “Самопоміч” Андрій Садовий, зареєстрований як кандидат у президенти України, у своїй передвиборній програмі пропонує гарантувати українським військовим грошове забезпечення на рівні не менше ніж $1000 у гривневому еквіваленті. “Дбати про солдатів української армії, гарантуючи їм грошове забезпечення військового – не менше 1000 доларів у гривневому еквіваленті. (…) Запровадити загальнодержавну програму підтримки ветеранів війни, виплачуючи компенсацію 100 тисяч гривень кожному”, – йдеться в розділі “Перші кроки щодо зміцнення обороноздатності та захисту країни” програми кандидата в президенти А. Садового, оприлюдненої на сайті Центральної виборчої комісії.