Огляд ЗМІ за 22 січня 2019

ГОЛОВНЕ

Місія ЄС прибуде до Маріуполя 28-29 січня для оцінки впливу російської агресії в Азовському морі на економічну і соціальну ситуацію в Приазов’ї. Заступник міністра закордонних справ РФ Григорій Карасін заявив, що Росія, Німеччина та Франція не домовлялися про направлення спостерігачів цих країн до Керченської протоки на постійній основі.

Президент Петро Порошенко заявив, що ніякої федерації або спеціального статусу окремих регіонів в Україні не буде. Порошенко наголосив, що Україна твердо стала на шлях зміцнення своєї свободи та незалежності, на шлях інтеграції у Європейський Союз і НАТО.

Аграрний комітет парламенту, не дочекавшись від Кабміну подання до Верховної Ради законопроекту “Про обіг земель”, розробив власний. Законопроект пропонує, зокрема: іноземці та іноземні компанії не зможуть скористатися правом володіння українською землею. Автори ініціативи пропонують, щоби протягом 2019-2024 років право купувати землю отримали лише фізичні особи — громадяни України. Після 2024 року право купувати землю пропонується надати українським аграрним компаніям, які останні три роки є сільськогосподарськими виробниками. Українські компанії зможуть сконцентрувати 30% аграрних земель району, 15% земель області, 0,5% земель України. Автори проекту вважають, що ціна на землю мусить дорівнювати експертній грошовій оцінці, встановленій на час продажу ділянки, крім тих, що виставлені на земельні торги. Ціна не може бути нижчою за нормативно-грошову оцінку. Власники матимуть право продавати землю через електронні аукціони. Державну та комунальну землю пропонується реалізовувати лише через електронні аукціони.

Глава правління Приватбанку Петро Крумханзл повідомив, що Приватбанк закінчив 2018 рік з прибутком у розмірі 11,7 мільярда гривень. Крумханзл назвав фінансовий результат Приватбанку найкращим з початку економічної кризи в Україні і початку війни з РФ. За словами Крумханзла, стратегія Приватбанку до 2022 року полягає в трьох основних напрямках. “Перше – ми розвиваємо роздрібний бізнес, а також напрямок малого і середнього бізнесу. Друге – робота над тим, щоб банк був ефективним до 2022 року, коли ми будемо його приватизувати. Третій напрямок – робота в такому вигляді, щоб ми могли повернути гроші державі, які були вкладені в банк під час націоналізації”, – сказав він.

Група “Приват” в жовтні-листопаді 2018 року провела чергову ротацію юридичних осіб, які керують її мережею автозаправних станцій. Перереєстрація торкнулася 739 АЗС “Привату” в 16 областях. 31 “стара” компанія була замінена на 31 “нову”, що були створені переважно в 2018 році. Формально управління мережею АЗС “Привату” здійснюють понад 50 юридичних осіб, які змінюються з інтервалом в рік. На думку учасників ринку, часта зміна юросіб може проводитися з метою уникнення сплати податків, щоб уникнути штрафів від АМКУ за монопольне або домінуюче становище, а також за узгоджені дії, які ці станції здійснюють в половині українських областей.

Група ТАС Сергія Тігіпка підписала угоду про покупку аптечного бізнесу торговельної мережі КОСМО. Очікується, що угода буде завершена у першому кварталі 2019 року після отримання дозволу Антимонопольного комітету.

Партія “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина” висунула свого лідера Юлію Тимошенко кандидатом у Президенти України. У підтримку Тимошенко на з’їзді виступив перший президент України Леонід Кравчук. Юлія Тимошенко заявила, що, в разі її обрання президентом України, подасть у відставку, якщо за перші 100 днів роботи не продемонструє результатів. Юлія Тимошенко вкотре наголосила на необхідності затвердити нову Конституцію України. Також вона заявила, що виступає за скорочення кількості народних депутатів із 450 до 350. Лідерка “Батьківщини” також підтримала курс України на отримання членства в НАТО. Тимошенко вважає можливим під час її президентства збільшення середньої зарплати і пенсій в Україні в 3,5 разу. Вона також підтримує впровадження податку на виведений капітал замість податку на прибуток.

Всеукраїнське об’єднання “Свобода” висунуло екс-віце-спікера Верховної Ради Руслана Кошулинського кандидатом в президенти України. Партія “Народний контроль” висунула свого лідера, позафракційного народного депутата Дмитра Добродомова кандидатом на посаду президента України. Народний депутат України, член фракції “Блок Петра Порошенка” Аркадій Корнацький подав документи до Центральної виборчої комісії України для реєстрації кандидатом у президенти як самовисуванець.

Колишній перший заступник голови Служби безпеки України Віктор Трепак приєднався до команди кандидата в президенти України, лідера партії “Громадянська позиція” Анатолія Гриценка. На його думку, на виборах президента є “величезна загроза збереження наявної олігархічної системи правління та проросійського вектора подальшого розвитку України”, яку може усунути лише перемога демократичного й проукраїнського кандидата.

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков повідомив, що до НПУ вже надійшло 125 звернень про порушення передвиборчої агітації. Аваков додав, що за низкою звернень уже порушено кримінальні провадження. Міністр зазначив, що правоохоронні органи дотримуються закону й не йтимуть на поступки. Крім того, за словами Авакова, із 12 кандидатів у президенти України, зареєстрованих Центральною виборчою комісією, лише троє відкрили рахунки виборчих фондів.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Чому Україні не вигідні умови діючого контракту на транзит російського газу (139 публікацій у ЗМІ)
  • Москва погрожує “вжити заходи” з приводу санкцій ЄС за хіматаку в Британії (91 публікація у ЗМІ)
  • «Батьківщина» висунула Юлію Тимошенко кандидатом у президенти України (22 публікації у ЗМІ)
  • Євросоюз відправить спеціальну місію до Маріуполя: відома дата (19 публікацій у ЗМІ)
  • У “ПриватБанку” розповіли про мільярдні прибутки та розробку технологій розпізнавання обличчя і голосу (17 публікацій у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Місія ЄС 28-29 січня прибуде до Маріуполя для оцінки впливу російської агресії в Азовському морі на економічну і соціальну ситуацію в Приазов’ї. Про це повідомив у Twitter брюссельський кореспондент “Радіо Свобода” Рікард Джозвяк. “Єврокомісія надішле місію по встановленню фактів до Маріуполя 28-29 січня”, – написав він. За підсумками п’ятого засідання Ради асоціації 17 грудня стало відомо, що ЄС надішле в Україну місію для оцінки потреб у допомозі регіонам, постраждалим від російської агресії біля Керченської протоки. Тоді повідомлялося, що місія прибуде в Україну на початку року.

Росія, Німеччина та Франція не домовлялися про направлення спостерігачів цих країн до Керченської протоки на постійній основі, повідомив статс-секретар, заступник міністра закордонних справ РФ Григорій Карасін. “Наш президент у недавній розмові з канцлером Німеччини домовлявся про те, що буде одноразове відвідування експертами-спостерігачами Німеччини та Франції, які зроблять відповідні замітки, доповідатимуть їх потім своїм урядам. Про це йшлося. Все інше – штучний винахід, який переважно пов’язаний із політологами, журналістами”, – сказав Карасін, відповідаючи на прохання “Інтерфаксу” прокоментувати можливість розміщення на постійній основі спостерігачів Німеччини та Франції в Керченській протоці. “Ми про інше не домовлялися”, – наголосив він.

Президент України Петро Порошенко заявляє, що ніякої федерації або спеціального статусу окремих регіонів в Україні не буде. “Усі ми маємо розуміти: Україна є унітарною державою з однією державною мовою, так записано в Конституції, і ніяких федерацій і ніяких спеціальних статусів. Єдина, незалежна, соборна Україна”, – сказав президент під час ушанування Дня соборності України та сторіччя проголошення Акту злуки УНР і ЗУНР у вівторок у Києві. П. Порошенко наголосив, що Україна твердо стала на шлях зміцнення своєї свободи та незалежності, на шлях інтеграції у Європейський Союз і НАТО. “Щоб змусити нас відмовитися від цього вибору, Москва анексувала Крим і спробувала роздрібнити нас на частини, щоб легко проковтнути. Перед нами знову виникла загроза втрати соборності та незалежності. Але ціною великих жертв і зусиль українського народу цю загрозу відведено. В жорсткому протистоянні з терористами, російськими найманцями та частинами російської армії ми зупинили ворога. А гаслом нашим була “Єдина країна”, – сказав президент.

ЕКОНОМІКА.

Аграрний комітет парламенту, не дочекавшись від Кабміну подання до Верховної Ради законопроекту “Про обіг земель”, розробив власний. Про це йдеться у статті на ЕП «Як будуть продавати та купувати землю: новий законопроект». У грудні 2018 року проект був презентований на засіданні робочої групи аграрного комітету. Його обговорення відбулося 16 січня, а упродовж 2019 року його планують обговорити в широкому колі на рівні місцевих громад. Законопроект пропонує, зокрема: – Іноземці та іноземні компанії не зможуть скористатися правом володіння українською землею. До повноцінного запуску ринку землі діятиме перехідний період. Автори ініціативи пропонують, щоби протягом 2019-2024 років право купувати землю отримали лише фізичні особи — громадяни України. – Громадянин України може бути засновником або членом лише одного фермерського господарства. – Після 2024 року право купувати землю пропонується надати українським аграрним компаніям, які останні три роки є сільськогосподарськими виробниками, тобто доходи яких від реалізації вирощеної ними аграрної продукції за останні три роки становили понад 75%. – Українські компанії зможуть сконцентрувати 30% аграрних земель району, 15% земель області, 0,5% земель України. За рішенням обласної ради, загальний розмір ділянок компаній на території області може бути зменшений.

Міністерство фінансів повідомило про старт у тестовому режимі Єдиного казначейського рахунку (ЄКР) для сплати підприємствами митних платежів з 23 січня, повідомило відомство на сайті у вівторок. “Упровадження ЄКР для сплати митних платежів дало змогу значно скоротити час на проходження митного оформлення, чітко регламентує процедуру перерахування до бюджету платежів, які вносять у ході митного контролю, а також сприятиме веденню бізнесу в Україні”, – цитує прес-служба заступника міністра фінансів Сергія Верланова.

Державний Приватбанк закінчив 2018 рік з прибутком у розмірі 11,7 мільярда гривень. Про це заявив глава правління Приватбанку Петро Крумханзл на прес-конференції. За словами Крумханзла, стратегія Приватбанку до 2022 року полягає в трьох основних напрямках. “Перше – ми розвиваємо роздрібний бізнес, а також напрямок малого і середнього бізнесу. Друге – робота над тим, щоб банк був ефективним до 2022 року, коли ми будемо його приватизувати”, – заявив голова правління Приватбанку. “Третій напрямок – робота в такому вигляді, щоб ми могли повернути гроші державі, які були вкладені в банк під час націоналізації”, – сказав він. Крумханзл назвав фінансовий результат Приватбанку найкращим з початку економічної кризи в Україні і початку війни з РФ. Він зазначив, що прибутковість найбільшого банку є “внеском в Україну та її фінансову систему”.

Майно та активи колишніх акціонерів Приватбанку залишаються заблокованими рішенням суду. Про це заявив голова правління Приватбанку Петр Крумханзл на прес-конференції. “У Лондонському суді було прийнято рішення, що Англія не є підходящою юрисдикцією для цього кейса. Ми з цим не згодні і подали апеляцію”, – сказав Крумханзл. “Наразі апеляційний суд Англії розглядає апеляцію. Рішення по апеляції має бути протягом першого півріччя 2019 року”, – додав він. За словами голови правління Приватбанку, заморозка активів колишніх власників банку олігархів Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова залишилася в силі.

Група “Приват” в жовтні-листопаді 2018 року провела чергову ротацію юридичних осіб, які керують її мережею автозаправних станцій. Про це свідчить аналіз enkorr переліку юросіб мережі за період з вересня 2017 року по листопад 2018 року. Перереєстрація торкнулася 739 АЗС “Привату” в 16 областях. 31 “стара” компанія була замінена на 31 “нову”, що були створені переважно в 2018 році. Компанії, що потрапили під ротацію, управляли АЗС під брендами “Авіас”, ANP, Sentosa та інші з вересня-жовтня 2017 року. Найбільше станцій перереєстровано в Дніпропетровській області, де групі належить понад половини всіх легальних АЗС. У цьому регіоні вісім компаній передали новим восьми юрособам 143 станції.

Група ТАС Сергія Тігіпка підписала угоду про покупку аптечного бізнесу торговельної мережі КОСМО. Про це повідомляє прес-служба групи. Очікується, що угода буде завершена у першому кварталі 2019 року після отримання дозволу Антимонопольного комітету. “Особливістю цієї покупки є те, що нам вдалося разом із мережею аптек отримати кадри й технології, які дозволили мережі аптек КОСМО забезпечити кращий в галузі ріст ефективності торговельних точок”, – цитує прес-служба генерального директора мережі аптек ТАS Валерія Гудзенка.

ВИБОРИ 2019.

Партія “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина” висунула свого лідера Юлію Тимошенко кандидатом на чергових виборах президента України, які відбудуться 31 березня. Як передає кореспондент агентства “Інтерфакс-Україна”, таке рішення підтримав з’їзд, який відбувся у вівторок у Києві. У залі Палацу спорту, де пройшов з’їзд, переважали жовто-сині кольори. На багатьох учасниках з’їзду були одягнені футболки та кепки в таких кольорах, а на великих екранах – розвивався український прапор. На з’їзді виступили соратники Ю. Тимошенко, її дочка Євгенія, а також деякі політики, які висловили свою підтримку лідеру “Батьківщини”.

Лідерка партії ВО “Батьківщина” Юлія Тимошенко заявляє, що, в разі її обрання президентом України, подасть у відставку, якщо за перші 100 днів роботи не продемонструє результатів. “Якщо за перші 100 днів я на посаді президента не зможу зламати стару систему, не зможу показати вам результати, я просто піду з президентської посади”, – сказала вона на з’їзді партії “Батьківщина” у вівторок у Києві. Водночас Ю. Тимошенко продемонструвала учасникам з’їзду документ, який вона назвала “угодою кандидата в президенти Юлії Тимошенко з громадянами України”. Політик пояснила, що в ньому міститься перелік дій, які необхідно зробити під час її президентства.

Всеукраїнське об’єднання “Свобода” висунуло віце-спікера Верховної Ради попереднього скликання (2012-2014 рр.) Руслана Кошулинського кандидатом в президенти України. Як передає кореспондент агентства “Інтерфакс-Україна”, відповідне рішення одноголосно підтримали 613 делегатів 40-го з’їзду партії, який відбувся у вівторок у Києві.

Партія “Народний контроль” ухвалила рішення про висунення свого лідера, позафракційного народного депутата Дмитра Добродомова кандидатом на посаду президента України. “Політична партія “Народний контроль” офіційно висунула Дмитра Добродомова кандидатом на посаду президента України”, – повідомляється на сайті політсили у вівторок. У повідомленні зазначено, що 23 січня Д. Добродомов подасть документи до Центральної виборчої комісії.

Народний депутат України, член фракції “Блок Петра Порошенка” Аркадій Корнацький подав документи до Центральної виборчої комісії України для реєстрації кандидатом у президенти як самовисуванець. “Аркадій Корнацький сьогодні подав документи для реєстрації кандидатом у президенти”, – повідомили агентству “Інтерфакс-Україна” в прес-службі ЦВК. А. Корнацький був обраний народним депутатом на виборах 2014 року за округом №132 у Миколаївській області, член комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин.

Колишній перший заступник голови Служби безпеки України Віктор Трепак (липень 2015-го – квітень 2016 року) приєднався до команди кандидата в президенти України, лідера партії “Громадянська позиція” Анатолія Гриценка. “Після вчорашньої передачі “Свобода слова” на ICTV отримав багато дзвінків і смс з одним питанням – чи означає моя участь у цій передачі, що я входжу до команди кандидата в президенти України Анатолія Гриценка? Відповідаю – так. Я прийняв таке рішення. Чесно зізнаюся, що далося воно мені не просто, враховуючи, що я не був публічним політиком і завжди хотів займатися конкретними практичними питаннями”, – написав він на своїй сторінці в Facebook у вівторок. На його думку, на виборах президента є “величезна загроза збереження наявної олігархічної системи правління та проросійського вектора подальшого розвитку України”, яку може усунути лише перемога демократичного й проукраїнського кандидата.