Огляд ЗМІ за 23 січня 2019

ВИСНОВКИ

Директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард під час зустрічі з президентом України Петром Порошенком у швейцарському Давосі заявила, що впевнена в успішній реалізації програми співпраці України з МВФ у поточному році. Петро Порошенко повідомив Крістін Лагард про заходи, що вживаються для реформування податкової та митної сфери України, забезпечення стабільності та ефективності фінансового сектору, проведення великої та малої приватизації. Крістін Лагард наголосила на необхідності прискорити реформи в Україні для досягнення стійкого зростання економіки.

Кабінет міністрів прийняв рішення про припинення для України дії трьох угод щодо економічної співпраці, укладених в рамках Співдружності незалежних держав. Зокрема, йдеться про Угоду про міждержавний обмін економічною інформацією, Угоду про обмін інформацією в галузі зовнішньоекономічної діяльності та Угоду про співробітництво в галузі зовнішньоекономічної діяльності.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман представив план щодо впровадження наступного етапу децентралізації в Україні до 2020 року. “Дуже важливо, щоб усі ці зміни були закріплені в Конституції”, – заявив Гройсман. За словами прем’єра, на новому етапі децентралізації потрібне затвердження нової територіальної основи, а саме – завершення формування об’єднаних територіальних громад і формування нових районів. Також потрібна передача повноважень від державної влади місцевим органам та їхнє розмежування між рівнями і органами за принципом субсидіарності.

Кабінет міністрів України до кінця 2019 року заборонив місцевим бюджетам розміщувати на депозитах тимчасово вільні кошти загального фонду. У пояснювальній записці наголошується, що цю постанову підготували для врегулювання бюджетних процесів, які відбуваються в органах місцевого самоврядування. Також в уряді зазначили, що кошти, які зараховуються до загального фонду місцевих бюджетів, працюють неефективно, накопичуються і не беруть участь у бюджетному процесі.

У 2018 році субсидії отримували 6,538 мільйона домогосподарств, що на 25,8% менше, ніж у 2017 році. Середній розмір субсидії для компенсації витрат на оплату комунальних послуг на одну сім’ю в грудні 2018 року зменшився на 28,8%, порівняно з груднем 2017 року, і становив 713 грн.

Міністерство економічного розвитку і торгівлі пропонує президенту ветувати закон про продовження мораторію на продаж с/г землі. МЕРТ аргументує свою позицію щодо закону тим, що мораторій на с/г землю порушує конституційне право громадян країни володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, що підтвердив Європейський суд з прав людини. Крім того, на думку МЕРТ, відсутність ринку землі занижує ціни оренди приблизно уп’ятеро, що погіршує добробут 6,9 млн власників земельних паїв. Мораторій на продаж землі також спонукає фермерів вирощувати переважно однорічні культури, що призводить до втрат $1 тис. з 1 га, а місцеві громади і державний бюджет щорічно недоотримують близько 2,8 млрд грн податкових надходжень через відсутність легального оформлення угод з фактичного продажу земельних ділянок.

Ще чотири політики подали документи до Центральної виборчої комісії для реєстрації кандидатами у президенти на виборах 31 березня. Зокрема, подали документи лідер “Батьківщини” Юлія Тимошенко, депутат-мажоритарник Дмитро Добродомов, екс-спікер Верховної Ради Олександр Мороз та заступник голови партії ВО “Свобода”, депутат Львівської облради Руслан Кошулинський. Крім того, екс-нардеп та дипломат Роман Безсмертний заявив, що планує зареєструватися кандидатом у  президенти України.

Заступник начальника центрального штабу кандидата в президенти Анатолія Гриценка Микола Катеринчук заявляє, що Центральна виборча комісія причетна до махінацій зі списками виборців.   За словами Катеринчука, чинні списки виборців не оновлювалися з 2015 року. Катеринчук вважає, що залишити у списках виборців 1,4 мільйона “мертвих душ” (або 4% від загальної кількості усіх виборців) було вказівкою з Адміністрації президента. На його думку, це є свідченням того, що Банкова планує масштабні фальсифікації на виборах.

Соліст гурту “Океан Ельзи” співак Святослав Вакарчук розповів про свої політичні амбіції і пообіцяв привести в українську політику нові обличчя. “Я в ділі і ви дізнаєтеся більше найближчим часом. Я хотів би привести в українську політику якомога більше нових облич. Влада як така мене не цікавить”, – заявив Вакарчук.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Ще чотири кандидати подали документи до ЦВК (241 публікація у ЗМІ)
  • Омбудсмен вимагає від РФ направити поранених моряків до нейтральної країни (34 публікації у ЗМІ)
  • Укpaїнa pозіpвaлa тpи угоди з СНД (27 публікацій у ЗМІ)
  • Президент Порошенко зустрівся з головою МВФ Крістін Лагард (21 публікація у ЗМІ)
  • Мінекономіки просить Порошенка ветувати продовження мораторію на землю (12 публікацій у ЗМІ)

СПІВПРАЦЯ УКРАЇНИ З МВФ.

Голова Міжнародного валютного фонду (МВФ) Крістін Лагард наголошує на важливості прискорення реформ в Україні для досягнення стійкого зростання економіки. “Я також відзначила крайню необхідність прискорення реформ в Україні для переходу до стійкого зростання (економіки – ІФ), яке важливе для підвищення рівня життя населення”, – наведено в прес-релізі МВФ її слова під час зустрічі з президентом України Петром Порошенком у Давосі в середу.

Директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду (МВФ) Крістін Лагард під час зустрічі з президентом України Петром Порошенком у швейцарському Давосі заявила, що впевнена в успішній реалізації програми співпраці України з МВФ у поточному році. “Директор-розпорядник МВФ відзначила лідерство президента у проведенні реформ в Україні, і висловила впевненість в успішній реалізації всієї програми співпраці протягом 2019 року”, – повідомляє прес-служба глави Української держави в середу ввечері за підсумками зустрічі П. Порошенка і К. Лагард у рамках Всесвітнього економічного форуму в Давосі. В інформації зазначається, що сторони висловили задоволення станом розвитку співпраці України та МВФ, а також початком реалізації нової програми “Стенд-бай”.

Міський голова Києва Віталій Кличко у рамках Всесвітнього економічного форуму в Давосі взяв участь у дискусії “Розумне фінансування розумних міст”. “Систему управління смарт-сіті в Києві ми почали втілювати 4 роки тому саме після успішних переговорів у Давосі. Тоді ми тут домовилися з німецькою компанією SAP, яка допомогла втілити в українській столиці перший проект “розумного” міста – відкритий бюджет”, – сказав В. Кличко під час дискусії в мерії Давоса, повідомляє Київська міська державна адміністрація. Він зазначив, що у Києві вже чимало технологічних проектів, які успішно працюють у різних сферах життєдіяльності столиці: “Це і міський дата-центр, і картка киянина, онлайн-запис до лікаря, електронна черга в дитсадки, система відеоспостереження “Безпечна столиця”, система електронних петицій і багато іншого”.

ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЯ.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман представив план щодо впровадження наступного етапу децентралізації в Україні до 2020 року. “Дуже важливо, щоб усі ці зміни були закріплені в Конституції”, – сказав В. Гройсман на засіданні уряду в середу. Глава уряду відзначив необхідність розпочати конституційний процес щодо змін у частині децентралізації для необоротності запроваджуваних змін. За словами прем’єра, на новому етапі децентралізації потрібне затвердження нової територіальної основи, а саме завершення формування об’єднаних територіальних громад (близько 1,7 тис.) і формування нових районів (близько 100). Також потрібно передати повноваження від державної влади місцевим органам та розмежувати їх між рівнями і органами за принципом субсидіарності. Серед іншого, за словами В. Гройсмана, необхідно створити незалежну ресурсну базу для здійснення повноважень місцевим самоврядуванням і ефективну систему органів місцевого самоврядування. Крім того, треба впорядкувати систему державного контролю над законністю діяльності місцевого самоврядування.

ЕКОНОМІКА.

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України пропонує президенту застосувати право вето до закону №2666-VIII про продовження мораторію на продаж сільськогосподарської землі до 1 січня 2020 року. Згідно з повідомленням на сайті МЕРТ, відповідний висновок міністерства підписав міністр економічного розвитку Степан Кубів. МЕРТ аргументує свою позицію щодо закону тим, що мораторій на с/г землю порушує конституційне право громадян країни володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, що підтвердив Європейський суд з прав людини. “За оцінками Світового банку, введення ринку землі створило б можливості для зростання ВВП України щорічно на додаткових 0,6-1,6 процентних пунктів і надало б змогу залучати близько $1,5 млрд додаткових інвестицій на рік”, – йдеться в повідомленні МЕРТ.

ВИБОРИ ПРЕЗИДЕНТА 2019.

Російська Федерація шляхом використання демократичних інструментів впливає на виборчі процеси, які відбуваються в європейських країнах, зокрема й в Україні, в 2019 році, завив Петро Порошенко. “Є російський вплив на вибори, коли Росія використовує демократичні інструменти для впливу на демократичні країни. Ми вживаємо заходів для мінімізації та зупинення російського впливу. Знаєте, що є кращим рішенням? Сподіватися на відповідальне голосування людей”, – сказав П. Порошенко в інтерв’ю Bloomberg у середу на майданчику Всесвітнього економічного форуму в Давосі, повідомляє прес-служба глави держави. П. Порошенко зазначив, що Європа продемонструвала відповідальне голосування громадян у 2016-му та 2017 роках.

Центральна виборча комісія України закликає іноземні держави та міжнародні організації, які мають намір відправити своїх спостерігачів на вибори президента України 31 березня, ретельно їх відбирати, з огляду на те, що в Україні у зв’язку з агресією РФ запроваджено кримінальну відповідальність за низку дій. “Комісія звертає увагу всіх іноземних держав та міжнародних організацій, які мають намір здійснювати спостереження за ходом виборчого процесу, що положеннями закону “Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях” Російську Федерацію визнано державою-агресором, яка чинить злочин агресії проти України та здійснює тимчасову окупацію частини її території”, – повідомляє відділ взаємодії зі ЗМІ секретаріату ЦВК.

Заступник начальника центрального виборчого штабу кандидата в президенти України Анатолія Гриценка Микола Катеринчук заявив про побоювання, що вибори президента 31 березня в Україні відбудуться з використанням списків виборців, які не відрізняються від списків зразка 2015 року. “Це означає, що з реєстру виборців не вилучено померлих. Це може свідчити про підготовку масштабної фальсифікації результатів виборів на користь провладного кандидата шляхом використання бюлетенів померлих”, – сказав М. Катеринчук на брифінгу в середу в Києві. У штабі А. Гриценка вважають, що кількість таких “мертвих душ” може становити близько 1,4 млн виборців.

Народний депутат від фракції “Опозиційний блок” Олександр Вілкул озвучив перелік доповнень до проекту нової Конституції, підготовленої членами “Опозиційного уряду”, що передбачає позаблоковий статус держави, професійну армію, виборність суддів, реальну децентралізацію і обов’язкове державне медичне страхування, повідомляється на сайті “Опозиційного блоку”. Опозиціонер зазначив, що нова Конституція – не самоціль його передвиборної програми, а один із способів досягнення поставлених цілей. “Нова Конституція є інструментом, який закладе фундамент для нормального розвитку України на багато поколінь вперед. Країна почне підніматися з тієї прірви лише тоді, коли закінчиться війна, коли батьки перестануть боятися випускати своїх дітей на вулицю, коли інвестори почнуть інвестувати в країну і не боятися, що їх тут просто пограбують”, – сказав О. Вілкул у середу, 23 січня під час круглого столу, на якому обговорювався проект Конституції.

Партія політика, екс-віце-прем’єра України Романа Безсмертного проведе установчі збори 26 січня. Ця нова політсила має намір брати участь у парламентських виборах, а сам Р. Безсмертний планує балотуватися на виборах президента як самовисуванець. Як повідомила прес-служба Р. Безсмертного, назву, програму та статут партії буде затверджено в Києві в суботу, 26 січня, на установчих зборах партії. “Роман Безсмертний сказав, що нова політична сила планує брати участь у парламентських виборах 2019 року. Сам політик наступного тижня зареєструється кандидатом у президенти як самовисуванець”, – зазначено в повідомленні.