Громадськість закликає підписати петицію щодо врегулювання використання канабісу для науки та медицини

Громадськість закликає Верховну Раду України  законодавчо врегулювати доступ пацієнтів до препаратів з канабісу. Відповідна петиція оприлюднена на сайті ВРУ. Ініціаторами петиції стали 16 громадських організацій та благодійних фондів. «Пацієнтські організації, лікарі, ветерани АТО та пацієнти вперше об’єдналися для того, аби вимагати у влади регуляції питання використання канабісу у медичних цілях. Це питання вже давно врегульоване у низці країн ЄС, Канаді, Америці, але в Україні наразі, на жаль, заборонено не лише  використовувати його у медичних цілях, але навіть досліджувати будь-які канабіноїди», – розповів Генадій Шабас, адвокат, представник ГО «Українська асоціація медичного канабісу».

Препарати з канабісу використовуються у багатьох країнах світу для лікування  хронічного болю, епілепсії, анорексії, посттравматичного синдрому, захворювань імунної системи, артриту та ревматизму, астми, хвороби Альцгеймера, хвороби Паркінсона, хореї Гетінгтона, герпесу, виразок, втрати ваги під час СНІДу, діабетичної нейропатії, різних форм склерозу тощо.

За словами учасників брифінгу, наразі в Україні близько 2 млн. пацієнтів потребують використання препаратів на основі фітоканабіноїдів — активних компонентів, що містяться в коноплях. Серед них велика кількість учасників бойових дій та дітей.

«В Україні сьогодні ми маємо близько 340 тисяч учасників бойових дій. Згідно з даними досліджень, 80% з них матимуть пост-травматичний стресовий розлад. Це загрожує розпадом сімей, алкоголізмом, наркоманією та суїцидами. Цим людям можна допомогти, не чекаючи коли це стане проблемою всього суспільства, використовуючи досвід Америки, Канади, Ізраїлю. В цих країнах успішно застосовуються препарати на основі канабіноїдів для лікування посттравматичного стресового розладу», – зазначив Святослав Прохоров, ветеран АТО, асистент кафедри ортопедичної стоматології Національного медичного університету імені О.О. Богомольця

«Сильнодіючі препарати, які призначають моїй донці від епілепсії, гальмують розвиток дитини. Безпечні ліки на основі канабіноїдів доступні у сусідній Польщі, але я не маю права привезти їх в Україну», – додала Ольга Ткаченко, активістка, мати дитини з синдромом Леннокса-Гасто.