Оголосили 10 фіналістів конкурсу на створення меморіального комплексу у Бабиному Яру – оргкомітет

WATCH IN ENGLISH

Оголосили 10 проектів-фіналістів прекваліфікаційного етапу конкурсу на створення меморіального комплексу у Бабиному Яру. Серед них – проекти з України, США (2), Данії, Нідерландів, Австрії(2), Німеччини(2) та Франції. У всіх авторів є великий досвід подібних проектів, як у своїх країнах, так і за кордоном. Про це оголосили члени оргкомітету конкурсу, представники Міністерства культури України та київської влади на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Загалом на конкурс подали заявки 165 проектів із 36 країн світу. Серед них – кращі міжнародні архітектурні бюро і приватні архітектори.

«Ці десять – найкращі з тих, хто проявив ініціативу. […] Цей проект є дуже складним завданням – він має реалізовуватися безпосередньо на місці історичних подій, яке і зникло у тому вигляді, як було на той час, і все ж існує. Нам дуже цікаво, як архітектори знайдуть правильні ідеї, щоб надати цій місцевості нових форм і значення для майбутніх поколінь», – зазначив Бенджамін Хосбах, директор консалтингової компанії Phase Eins.

Меморіальний комплекс включатиме будівлю і ландшафтний парк. У будівлі передбачені зали для постійних і тимчасових експозицій, архів, простори для наукової роботи, лекцій і дискусій.

Автори-фіналісти через 2 тижні особисто приїдуть до Києва для огляду місцевості і глибшої деталізації своїх проектів. Далі конкурс проходитиме у два етапи. На першому (до початку травня) з десятки фіналістів оберуть 4-6 найкращих проектів; на другому – обиратимуть переможця, враховуючи деталі дизайну після усіх доопрацювань. Переможця оголосять 29 липня 2019 року.

До складу журі входять міжнародні та українські фахівці і публічні особи (з детальним переліком можна ознайомитися тут). Частина експертів з архітектурного журі брали участь і в конкурсі на створення Музею Революції Гідності, нагадав Євген Нищук, міністр культури України.

Проекти враховують збереження вцілілої частини єврейського кладовища на території Бабиного Яру. Яна Барінова, виконавча директорка та директорка зі стратегії Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр», член генерального журі конкурсу, розповіла, що на місці проводилися детальні дослідження за участі українських і міжнародних фахівців. На сьогодні чітко відомо, у яких межах воно знаходиться. Вона зазначила, що до процесу залучені рабини з України, Ізраїлю і європейських країн.

Визначити необхідний обсяг фінансування можливо буде після обрання проекту-переможця. «Ця сума може сягати 80-100 мільйонів доларів. Джерелами фінансування є кошти приватних меценатів, також долучаться державні і недержавні міжнародні організації.  Після закінчення архітектурного конкурсу ми плануємо розпочинати масовий збір коштів, до якого зможе долучитися будь-хто», – зазначив Геннадій Вербиленко, генеральний директор Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр». На даному етапі ні в міському, ні в державному бюджеті кошти на будівництво меморіального комплексу не передбачені.