Огляд ЗМІ за 21 лютого 2019

ГОЛОВНЕ

У значній частині регіонів України правоохоронці провели більше 30 обшуків у справі щодо втручання Росії у вибори президента України. «Підставою стала здобута СБУ інформація про створення злочинного угрупування за участю громадян РФ, метою якої є вплив на волевиявлення громадян перед виборами», – повідомив заступник голови Служби безпеки України Віктор Кононенко. Замголови СБУ зазначив, що вказана діяльність носить протиправний характер.

У Запорізькій області ДБР з СБУ провели обшуки за місцем проживання співробітника штабу ВО “Батьківщина”. Обшук проходив у рамках кримінального провадження зі створення злочинної організації, і мав на меті вилучити докази, які свідчили б про фінансування виборчої кампанії не з держбюджету чи виборчих фондів, а також про підкуп виборців. У організації «піраміди» підозрюється нардеп «Батьківщини» Руслан Богдан. Заступник голови Служби безпеки України Віктор Кононенко повідомив, що в результаті понад 30 обшуків вилучили десятки тисяч доларів, розписки про виплату коштів та інші документи. Зокрема, за словами Кононенка, на підкуп виборців тільки у Хмельницькій області планувалось витратити три мільйона гривень.

Київський апеляційний суд не зміг розглянути апеляцію на звільнення під заставу голови Херсонської облради Владислава Мангера, оскільки жоден з його 5 адвокатів не прийшов. Батько Катерини Гандзюк Віктор заявив, що Владислав Мангер залякує свідків. “Перебуваючи на волі, Мангер впливає на слідство. Вдається до залякування свідків. З моменту попереднього судового процесу я особисто відчув за собою стеження. Став отримувати незрозумілі телефонні дзвінки”, – розповів він. Крім того, батько Гандзюк розповів, що багато свідків отримують погрози і деякі з них бояться продовжувати свідчити.

У Європейській Бізнес Асоціації заявили, що представники бізнесу підтримують кроки Міністерства соцполітики, спрямовані на детінізацію ринку оплати праці, але вказують на ряд негативних наслідків від можливого посилення правил для ФОПів. Бізнес-спільнота закликає стратегічно підходити до вирішення ситуації з тіньовою зайнятістю. Найперше, змінити радянський Кодекс законів про працю України сучасним Трудовим кодексом. Оновлений текст перебуває у Верховній Раді та очікує на розгляд у другому читанні (законопроект №1658). Крім того, необхідно зменшити податкове навантаження на фонд оплати праці та при цьому керуватись зваженим підходом до специфіки ІТ. В протилежному випадку існує вірогідність того, що високоякісні ІТ-спеціалісти можуть мігрувати до країн з більш комфортними умовами праці для даної індустрії, попереджає ЄБА.

Кабінет міністрів дозволив Міністерству фінансів здійснити зовнішні фінансові запозичення шляхом отримання кредитів на суму в євро, яка не перевищує еквівалент 630 мільйонів доларів.

Колегія суддів Шостого апеляційного адмінсуду повністю відмовила у задоволенні адміністративного позову кандидата у президенти, лідера “Батьківщини” Юлії Тимошенко до іншого кандидата та діючого президента Петра Порошенка щодо його передвиборної агітації.

Лідер партії “Батьківщина” Юлія Тимошенко заявила, що рішення про монетизацію субсидій – це ще одна технологія масового підкупу виборців діючою владою, переконана кандидат у президенти.

Шоумен Володимир Зеленський обговорив з екс-міністром фінансів Олександром Данилюком і колишнім міністром економічного розвитку і торгівлі України Айварасом Абромавичусом розбудову ліберальної економіки. “Відзначив такі пріоритети: ліквідація СБУ і переформатування її в контррозвідку, спроможну ефективно боротися з гібридною агресією РФ. Реформування прокуратури. Створення Служби фінансових розслідувань для ефективної боротьби з фінансовими злочинами проти держави”, – повідомив Олександр Данилюк. Екс-міністр фінансів також повідомив, що Володимир Зеленський заявив йому, що не планує повертати націоналізований “ПриватБанк” Ігорю Коломойському в разі перемоги на виборах президента. 

 ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Світ підтримав Україну на засіданні Генасамблеї ООН (219 публікацій у ЗМІ)
  • СБУ заявляє, що викрила “піраміду” нардепа для впливу на вибори (137 публікацій у ЗМІ)
  • Залишилась доба щоби пільгово розмитнити “євробляху” (110 публікацій у ЗМІ)
  • Посли ЄС ухвалили поправки до газової директиви щодо “Північного потоку-2” (38 публікацій у ЗМІ)
  • У Генштабі заявили про спробу підпалу одного з арсеналів ЗСУ (30 публікацій у ЗМІ)

РОЗСЛІДУВАННЯ ПІДКУПУ ВИБОРЦІВ.

Служба безпеки заявляє, що викрила “виборчу піраміду” під керівництвом народного депутата, яка працювала у низці регіонів України і мала на меті забезпечити конкретному кандидату перемогу на виборах. Про це на брифінгу 21 лютого повідомив заступник голови СБУ Віктор Кононенко. “Створена організація має свою ієрархію і розподіл обов’язків. Вона складається з керівника, яким є один з народних депутатів України (сьогодні його не називаємо свідомо, щоб не прив’язувати його до жодної з політичних сил), 3 координаторів, відповідальних за різні частини держави, підпорядкованих їм координаторів в регіонах (відповідають за 2 області) і підпорядкованої їм низової ланки польовиків”, – сказав він. Він додав, що у зв’язку з цим 21 лютого СБУ спільно з ГПУ і ДБР у рамках відкритого кримінального провадження за ознаками створення злочинної організації “у значній частині регіонів нашої держави проводить більше 30 обшуків”.

Заступник голови Служби безпеки України Віктор Кононенко заявив, що в результаті понад 30 обшуків, які проводяться у членів угруповання, яке мало на меті масштабний підкуп виборців, вилучили десятки тисяч доларів, розписки про виплату коштів та інші документи. Про це він сказав під час брифінгу у четвер. “Нами спільно з прокуратурою та ДБР проводиться більше 30 обшуків у вказаних членів угруповання. Під час їх проведення вже вилучено десятки тисяч доларів США, звітну документацію, розписки про вручення та отримання коштів та інші матеріали, які підтверджують протиправну діяльність”, – сказав представник СБУ.

Колегія суддів Шостого апеляційного адмінсуду повністю відмовила у задоволенні адміністративного позову кандидата у президенти, лідера “Батьківщини” Юлії Тимошенко до іншого кандидата та діючого президента Петра Порошенка щодо його передвиборної агітації. Про це повідомляє прес-служба суду. Зазначається, що 20 лютого колегія суддів 6 ААС Києва у складі судді-доповідача  Анатолія Степанюка, суддів Людмили Губської та Оксани Епель розглянули адміністративну справу №855/49/19 за позовом кандидата на пост президента України Юлії Тимошенко до кандидата на пост президента Петра Порошенка.

РОЗСЛІДУВАННЯ ВБИВСТВА КАТЕРИНИ ГАНДЗЮК.

Київський апеляційний суд не зміг розглянути апеляцію на звільнення під заставу голови Херсонської облради Владислава Мангера, оскільки жоден з його 5 адвокатів не прийшов. Про це повідомляє у Facebook адвокат Масі Найем. За його словами, засідання перенесли на 28 лютого. “З‘явились всі і навіть батько Каті (Гандзюк, в організації вбивства якої підозрюють Мангера), але не змогли з‘явитись жоден з п‘яти захисників”, – обурюється юрист. Як розповів Найем, Мангер заявив, що його захисники не отримували повістку в суд.

Батько Катерини Гандзюк Віктор заявляє, що звільнений під заставу очільник Херсонської облради Владислав Мангер залякує свідків. Про це Віктор Гандзюк повідомив “Громадському”. “Перебуваючи на волі, Мангер впливає на слідство. Вдається до залякування свідків. З моменту попереднього судового процесу я особисто відчув за собою стеження. Став отримувати незрозумілі телефонні дзвінки”, – розповів він. Крім того, батько Гандзюк розповів, що багато свідків отримують погрози і деякі з них бояться продовжувати свідчити.

ЕКОНОМІКА.

Представники бізнесу підтримують кроки Міністерства соцполітики, спрямовані на детінізацію ринку оплати праці, але вказують на ряд негативних наслідків від можливого посилення правил для ФОПів. Про це йдеться у заяві Європейської Бізнес Асоціації. Бізнес-спільнота закликає стратегічно підходити до вирішення ситуації з тіньовою зайнятістю. Найперше, змінити радянський Кодекс законів про працю України сучасним Трудовим кодексом. Оновлений текст перебуває у Верховній Раді та очікує на розгляд у другому читанні (законопроект №1658). Крім того, необхідно зменшити податкове навантаження на фонд оплати праці та при цьому керуватись зваженим підходом до специфіки ІТ. В протилежному випадку існує вірогідність того, що високоякісні ІТ-спеціалісти можуть мігрувати до країн з більш комфортними умовами праці для даної індустрії, попереджає ЄБА.

Кабінет міністрів дозволив Міністерству фінансів здійснити зовнішні фінансові запозичення шляхом отримання кредитів на суму в євро, яка не перевищує еквівалент 630 мільйонів доларів. Про це йдеться в постанові Кабміну, оприлюдненій на Урядовому порталі. “Зобов’язання за кредитом в сумі в євро, що не перевищує еквівалент 375 млн доларів, забезпечуються гарантією Міжнародного банку реконструкції та розвитку за кредитним договором між Україною, Міжнародним банком реконструкції та розвитку, Deutsche Bank AG, London Branch і TMF Global Service Limited”, – йдеться в повідомленні Кабміну. Згідно із затвердженими постановою уряду умовами кредиту, позика залучається за процентною ставкою до 5,9% річних, комісія за організацію кредиту становитиме 0,8%.

ВИБОРИ ПРЕЗИДЕНТА 2019.

Рішення про монетизацію субсидій – це ще одна технологія масового підкупу виборців діючою владою, переконана кандидат у президенти, лідер партії “Батьківщина” Юлія Тимошенко. “За її словами, цинізм цієї технології в тому, що влада напередодні виборів вирішила видати субсидії на житлово-комунальні послуги грошима, а потім ці самі гроші відбере в українців за допомогою підвищення тарифів. А газ дорожчатиме і надалі – з травня на 15%, а наприкінці року – ще на 25%”, – передає позицію Ю.Тимошенко прес-служба “Батьківщини”. При цьому Ю.Тимошенко переконана, що за маніпуляції з цінами на газ повністю відповідає президент України, оскільки Національна комісія, яка здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), яка встановлює тарифи – це орган, сформований саме президентом.

Шоумен, кандидат у президенти України Володимир Зеленський обговорив з екс-міністром фінансів Олександром Данилюком і колишнім міністром економічного розвитку і торгівлі України Айварасом Абромавичусом розбудову ліберальної економіки. “Розбудова ліберальної економіки – важливий пункт нашої програми. Ми регулярно проводимо зустрічі з багатьма експертами цієї галузі. Нещодавно поспілкувалися з Олександром Данилюком і Айварасом Абромавичусом”, – зазначено на сторінці “Команда Зеленського” в соцмережі Facebook у середу ввечері. На цій сторінці також оприлюднено спільне фото учасників зустрічі.

Кандидат у президенти Володимир Зеленський не планує повертати націоналізований “ПриватБанк” Ігорю Коломойському в разі перемоги на виборах президента. Принаймні, у цьому він запевнив колишнього міністра фінансів Олександра Данилюка, написав Данилюк у Facebook. Команда Зеленського 20 лютого повідомила, що проводить зустрічі з багатьма експертами в галузі економіки – і нещодавно була зустріч із екс-міністром фінансів Олександром Данилюком та екс-міністром економіки Айварасом Абромавічусом.