149 правопорушень, здійснених за мотивами расової, національної або релігійної нетерпимості було зафіксовано у 2018 – Конгрес національних громад України

Конгрес національних громад України презентував доповідь «Ксенофобія в Україні – 2018», в рамках якої підвели підсумки моніторингу ситуації у країні відносно ставлення до представників меншин. Моніторинг показав, що у 2018 було зафіксовано 149 правопорушень, здійснених за мотивами расової, національної або релігійної нетерпимості (у порівнянні з 2017, де таких випадків було зафіксовано 85). «Активність тих екстремістських сил, які ми зазначаємо в цих дослідженнях, є певним барометром, певним маркером, який показує в якому напрямі ми рухаємось», – зазначив Йосип Зісельс, виконавчий віце-президент Конгресу національних громад України, під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа центрі.

Автори доповіді відзначили, що у 2018 році ситуація відносно злочинів на ґрунті антисемітизму покращилась: кількість актів вандалізму зменшилась вдвічі, а випадків нападів не було зареєстровано.  З іншого боку, було зафіксоване різке зростання насильства, спрямованого проти ромів. «Наш моніторинг зафіксував як мінімум 30 випадків, які пов’язані з насиллям, дискримінацією, некоректною подачею ромської проблематики в медіа. І це тільки те, що ми змогли зафіксувати, тобто цих випадків могло бути більше, якщо б медіа, правозахисники та громадськість звертали на них увагу», – заявила Маргарита Бондар, співавторка доповіді. Вона також повідомила, що вияв ксенофобії щодо ромів прийняв більш системний характер внаслідок безкарності фігурантів резонансних справ попередніх років.

Про низький рівень уваги правоохоронної системи до злочинів, скоєних через ксенофобські настрої, розповів також В’ячеслав Лихачов, керівник Групи моніторингу прав національних меншин та співавтор доповіді. За його словами, покращення у динаміці відносно спаду злочинів на ґрунті антисемітизму пов’язана з тим, що зростає кількість відкритих справ, а правопорушники частіше притягаються до відповідальності, що зумовлено суспільним тиском щодо розкриття таких справ. В цілому ж правоохоронні органи мають більш ретельно розглядати злочини з ксенофобських мотивів. «Майже ніколи у нас немає адекватної юридичної кваліфікації злочинів на ґрунті ненависті. Коли відкривається кримінальне провадження, воно відкривається без врахування мотиву ненависті, не за 161 статтею чи додатками до інших норм, а такий мотив є обтяжуючою обставиною», – сказав В’ячеслав Лихачов.