Огляд ЗМІ за 14 березня 2019

ГОЛОВНЕ

У щорічній доповіді генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга йдеться, що НАТО знову підтверджує перспективу членства України в альянсі й констатує посилення політичної та практичної підтримки Києву з початку незаконної анексії Росією Криму та подій на сході країни. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вважає, що в Альянсу та України вже є повний інструментарій, необхідний для того, щоб країна рухалася вперед на шляху євроатлантичної інтеграції.

НАБУ повідомляє, що двох детективів НАБУ, імена яких згадувалися в журналістському розслідуванні Bihus.info, відсторонено від виконання обов’язків на час проведення службового розслідування. Група народних депутатів, зокрема лідери декількох фракцій, пропонували Верховній Раді створити тимчасову слідчу комісію з розслідування фактів корупції у сфері оборони. Серед авторів проекту постанови – голови фракцій “Батьківщина” Юлія Тимошенко, “Самопоміч” Олег Березюк, “Радикальна партія” Олег Ляшко, віце-спікер Верховної Ради Оксана Сироїд.

Національний банк України знову вирішив залишити без змін облікову ставку на рівні 18% річних. НБУ також бачить потенційні проінфляційні ризики в планах уряду збільшити протягом найближчих місяців соціальні витрати. «Хоча ефекти цих окремих факторів є незначними, сукупно їх вплив може бути відчутним, якщо відіб’ється на інфляційних очікуваннях в умовах посилення невизначеності в рік подвійних виборів», – повідомляють в НБУ. Голова НБУ Яків Смолій заявив, що технічна місія МВФ під час нещодавнього візиту до Києва порушувала питання скасування Конституційним судом норми про незаконне збагачення, але НБУ не бачить у цьому загрози для подальшої співпраці з фондом.

Глава правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв заявив, що НАК “Нафтогаз України” пропонує відмовитися від регульованих урядом цін на газ для населення. Він додав, що ціна на європейському ринку за останні місяці знизилася настільки, що з квітня українські газові трейдери, ймовірно, будуть пропонувати газ за ціною нижче, ніж поточна, встановлена в постанові про ПСО. За словами глави НАК, із урахуванням ПДВ і витрат на транспортування і поставку ціна імпортного газу складе приблизно 8380 грн за тис. куб. м. Тобто вартість європейського газу буде нижче від встановленої Кабміном (8550 грн).

У Шевченківському районі Києва виявили тіло співробітника Адміністрації президента Олександра Бухтатого. У поліції повідомили, що у Олександра Бухтатого виявили перелом кісток носа, однак попередня причина смерті – хвороба серця.

Президент Петро Порошенко звільнив голови Служби зовнішньої розвідки України Єгора Божка. Натомість, Єгор Божок призначений заступником голови МЗС України Павла Клімкіна.

Служба безпеки України викрила на вимаганні 30 тисяч доларів хабара першого заступника голови фізкультурно-спортивного товариства “Динамо” колишнього радника міністра внутрішніх справ Віктора Коржа. У МВС стверджують, що Корж не займає посаду радника міністра Арсена Авакова з вересня 2018 року.

Представники виборчого штабу кандидата в президенти України Петра Порошенка звернулися до Національної поліції через поширену в інформаційному просторі неправдиву інформацію, “що працює” проти їхнього кандидата.

Лідер партії “Громадянська позиція” Анатолій Гриценко та лідер партії “Народний контроль” Дмитро Добродомов підписали спільний меморандум про принципи, які мають намір спільно відстоювати після прийняття Добродомовим рішення підтримати кандидатуру Гриценка на виборах президента. “Серед основних принципів, які в ньому прописано: проведення деолігархізації; ефективна судова реформа, забезпечення в межах повноважень президента об’єктивного та неухильного дотримання антикорупційного законодавства, подолання бідності як головний пріоритет соціальної політики держави; у зовнішній політиці дотримання неухильного курсу щодо вступу України до Євросоюзу і НАТО, проведення політики відновлення територіальної цілісності України, повернення окупованих територій Донбасу та анексованого Криму”, – повідомляє прес-служба Гриценка.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Британський парламент відмовився від другого референдуму щодо Brexit (131 публікація у ЗМІ)
  • Мовний закон: у Верховній Раді розповіли, коли продовжать розгляд поправок (113 публікацій у ЗМІ)
  • ООН визнала захоплених ФСБ Росії українських моряків військовополоненими (54 публікації у ЗМІ)
  • НАБУ відсторонило двох детективів через підозру у корупції (42 публікації у ЗМІ)
  • Екс-главу Служби зовнішньої розвідки призначили заступником Клімкіна (18 публікацій у ЗМІ)

ЄВРОАТЛАНТИЧНА ІНТЕГРАЦІЯ УКРАЇНИ.

НАТО знову підтверджує перспективу членства України в альянсі й констатує посилення політичної та практичної підтримки Києву з початку незаконної анексії Росією Криму та подій на сході країни. Про це йдеться у щорічній доповіді генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга, оприлюдненій у четвер у Брюсселі в штаб-квартирі Північноатлантичного альянсу. Зокрема, в розділі “Відкриті двері НАТО” зазначено: “У світлі прагнень України стати членом НАТО союзники також підтримують своє рішення, ухвалене на Бухарестському й наступних самітах”.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вважає, що в Альянсу та України вже є повний інструментарій, необхідний для того, щоб країна рухалася вперед на шляху євроатлантичної інтеграції. Про це він сказав у четвер на прес-конференції в Брюсселі, відповідаючи на запитання агентства “Інтерфакс-Україна”, чи може Київ очікувати в цьому році отримання Програми посилених можливостей та Плану дій щодо членства, і як результати майбутніх президентських виборів в Україні зможуть вплинути на рішення союзників із цих питань. “У нас є багато різних інструментів: Національна річна програма, Комісія Україна-НАТО, різна діяльність у рамках партнерства – все це вже є. Багато інструментів можуть бути використані, щоб зміцнювати наше партнерство й допомогти Україні просуватися в напрямі євроатлантичної інтеграції”, – заявив Є.Столтенберг.

РОЗСЛІДУВАННЯ КОРУПЦІЇ В ОПК.

Двох детективів Національного антикорупційного бюро України, імена яких згадувалися в журналістському розслідуванні Bihus.info, відсторонено від виконання обов’язків на час проведення службового розслідування, повідомляє НАБУ. “Двох детективів, згаданих у журналістському розслідуванні, відсторонено на час проведення службового розслідування. Таке рішення прийняв директор НАБУ Артем Ситник з урахуванням суспільного резонансу та після консультацій із членами Ради громадського контролю НАБУ і управління внутрішнього контролю НАБУ”, – йдеться в повідомленні бюро, розміщеному в соцмережі Facebook у четвер. “Для максимальної ефективності службового розслідування та мінімізації ймовірного впливу і ризиків я прийняв рішення відсторонити детективів, задіяних у підготовці листів, оприлюднених журналістами Bihus.info. Переконаний, у ситуації, що склалася, потрібно виважено підійти до аналізу фактів. По завершенню результати службового розслідування ми передамо до ДБР та повідомимо про них громадськості”, – зазначив А.Ситник.

Група народних депутатів, зокрема лідери декількох фракцій, пропонують Верховній Раді створити тимчасову слідчу комісію (ТСК) з розслідування фактів, оприлюднених у ЗМІ щодо корупції у сфері оборони. Згідно з інформацією на сайті парламенту, в середу майже 20 нардепів внесли проект постанови №10149 “Про створення ТСК Верховної Ради з питань розслідування фактів, оприлюднених у засобах масової інформації, зокрема журналістами програми “Наші гроші”, відносно корупційних дій на рівні президента України та першого заступника секретаря РНБО Гладковського О.В”. Серед авторів проекту постанови – голови фракцій “Батьківщина” Юлія Тимошенко, “Самопоміч” Олег Березюк, “Радикальна партія” Олег Ляшко, віце-спікер Верховної Ради Оксана Сироїд.

ЕКОНОМІКА.

Національний банк України (НБУ) знову вирішив залишити без змін облікову ставку на рівні 18% річних, повідомляється на веб-сайті центробанку в четвер. Відповідне рішення №199-рш “Про розмір облікової ставки” затвердило правління центробанку 14 березня 2019 року. Як повідомлялося, НБУ за підсумками попередніх трьох засідань монетарного комітету – 31 січень 2019 року, 13 грудня і 25 жовтня 2018 року – зберіг облікову ставку на рівні 18% річних. До цього центробанк шість разів підвищував вартість грошей: з 12,5% до 13,5% річних 27 жовтня 2017 року, потім до 14,5% річних з 15 грудня 2017 року, до 16% річних з 26 січня 2018 року, до 17% річних з 2 березня 2018 року, до 17,5% річних з 13 липня і до 18% річних з 7 вересня.

Національний банк України (НБУ) бачить потенційні проінфляційні ризики в планах уряду збільшити протягом найближчих місяців соціальні витрати. “На найближчі місяці заплановані підвищення соціальних виплат і монетизація субсидій для оплати житлово-комунальних послуг. Хоча ефекти цих окремих факторів є незначними, сукупно їх вплив може бути відчутним, якщо відіб’ється на інфляційних очікуваннях в умовах посилення невизначеності в рік подвійних виборів”, – повідомляється на сайті центробанку. Водночас НБУ додає, що активне зміцнення обмінного курсу гривні, що випереджає нинішній прогноз центробанку, навпаки, сприяє уповільненню інфляції.

Технічна місія Міжнародного валютного фонду (МВФ) під час нещодавнього візиту до Києва порушувала питання скасування Конституційним судом (КС) норми про незаконне збагачення, водночас Національний банк України (НБУ) не бачить у цьому загрози для подальшої співпраці з фондом, повідомив голова центробанку Яків Смолій. “Місія була технічна. Справді, питання рішення КС обговорювалося. Але на сьогодні жодних рішень не було прийнято. Ми продовжуємо працювати у звичайному режимі й не бачимо в цьому якихось ризиків для співпраці з МВФ і отримання чергових траншів”, – сказав він під час монетарного брифінгу в Києві в четвер.

НАК “Нафтогаз України” пропонує відмовитися від регульованих урядом цін на газ для населення. Про це у Facebook повідомив глава правління компанії Андрій Коболєв. “Ми запропонували Кабінету міністрів скасувати режим ПСО (постанова про покладання спецобов’язків — ред.) і відкрити ринок побутових споживачів для конкуренції між постачальниками”, — заявив глава “Нафтогазу”. Він додав, що ціна на європейському ринку за останні місяці знизилася настільки, що з квітня українські газові трейдери, ймовірно, будуть пропонувати газ за ціною нижче, ніж поточна, встановлена в постанові про ПСО.

АНТИКОРУПЦІЯ.

З’ясувалося, що Служба безпеки України викрила на вимаганні 30 тисяч доларів хабара першого заступника голови фізкультурно-спортивного товариства “Динамо” колишнього радника міністра внутрішніх справ Віктора Коржа. Про це 14 березня Українській правді повідомили джерела в правоохоронних органах. “Затримали водія Віктора Коржа, заступника голови ФСТ “Динамо”, Корж зараз на відпочинку, попросив, щоб водій забрав гроші”, – розповіли у відомствах.

ВИБОРИ ПРЕЗИДЕНТА 2019.

Представники виборчого штабу кандидата в президенти України Петра Порошенка звернулися до Національної поліції через поширену в інформаційному просторі неправдиву інформацію, “що працює” проти їхнього кандидата, повідомив спікер виборчого штабу Олег Медведєв. За його словами, останнім часом з’явилося багато неправдивої інформації, фігурантами якої нібито є представники команди П. Порошенка. “Це, нібито, протокольне рішення… за результатами закритої наради, на якій керівник виборчого штабу Віталій Ковальчук передає якісь листи і рознарядки керівникам підприємств агітувати людей за Порошенка. Це абсолютний фейк, який не має жодного стосунку до реальності”, – наголосив О. Медведєв на брифінгу в четвер у Києві.

Лідер партії “Громадянська позиція” Анатолій Гриценко та лідер партії “Народний контроль”, народний депутат Дмитро Добродомов підписали спільний меморандум про принципи, які мають намір спільно відстоювати після прийняття Д.Добродомовим 7 березня рішення підтримати кандидатуру А.Гриценка на виборах президента. “Серед основних принципів, які в ньому прописано: проведення деолігархізації; ефективна судова реформа, забезпечення в межах повноважень президента об’єктивного та неухильного дотримання антикорупційного законодавства, подолання бідності як головний пріоритет соціальної політики держави; у зовнішній політиці дотримання неухильного курсу щодо вступу України до Євросоюзу і НАТО, проведення політики відновлення територіальної цілісності України, повернення окупованих територій Донбасу та анексованого Криму”, – повідомляє прес-служба А.Гриценка.