Огляд ЗМІ за 15-17 березня 2019

ГОЛОВНЕ

ЄС запровадив санкції проти восьми росіян через захоплення українських військових суден у Керченській протоці. В офіційному журналі ЄС перераховано імена росіян, які підпали під санкції, це – Сергій Станкевич, Андрій Шеїн, Олексій Саляєв, Андрій Шипіцин, Олексій Шатохін, Руслан Ромашкін, Сергій Щербаков та Олександр Дворніков. До списків, зокрема, додано командувача військ РФ Південного військового округу генерал-полковника Олександра Дворнікова та начальника Прикордонного управління ФСБ Криму і Севастополя Сергія Станкевича. Міністерство фінансів США внесло шість фізичних осіб і вісім російських компаній до списку санкцій, пов’язаних із українським питанням. Так, до списку санкцій увійшли заступник голови прикордонної служби ФСБ РФ Геннадій Медведєв, начальник відділу берегової охорони прикордонного управління ФСБ РФ з питань Криму Андрій Шеїн, начальник Прикордонного управління ФСБ Криму і Севастополя Сергій Станкевич, начальник служби пункту управління ФСБ РФ із Республіки Крим і міста Севастополь Руслан Ромашкін. Також у списку фігурують заступник голови “ЦВК” ДНР “Олексій Найденко і секретар” ЦВК “ДНР” Володимир Висоцький. Канада впровадила санкції у відповідь на дії Росії в Керченській протоці та в Криму, під них потрапляють 114 фізосіб і 15 компаній, йдеться в повідомленні

У декларації верховної представниці ЄС Федеріки Могеріні від імені всього блоку щодо ситуації в Криму та Севастополі йдеться, що через п’ять років після незаконної анексії Криму та Севастополя Росією Європейський союз залишається твердим у своїй прихильності суверенітету і територіальної цілісності України. Європейський союз, як і раніше, залишається прихильним повної реалізації своєї політики невизнання анексіє українського півострова, в тому числі за допомогою санкцій.

Президент Петро Порошенко заявив, що Україна поверне мирним шляхом Крим і Донбас під свій суверенітет. Петро Порошенко також заявив, що в разі його перемоги на президентських виборах у 2019 році Кремль змушений буде рахуватися з пропозиціями України, зокрема і з ініціативою про введення миротворчого контингенту ООН на територію окупованого Донбасу. Петро Порошенко планує у разі його обрання на другий термін підготувати Україну до вступу в Європейський Союз і НАТО. Він нагадав, що вже на Лондонському саміті НАТО в грудні 2019 року, “після того, як виборці нададуть мені мандат ще на 5 років, у мене є намір поставити питання про ПДЧ”. Порошенко заявив, що розцінює як загрозу проведенню виборів у країні спроби організації вуличних заворушень в місцях зустрічей виборців з кандидатами у президенти.

У центрі Києва учасники акції, організованої “Нацкорпусом” з вимогою покарати винних у розкраданнях в оборонному комплексі, рушили з Майдану Незалежності до адміністрації президента через Європейську площу. Під час акції під будівлею АП учасники скандували “Свинарчуків за ґрати!” та закидали АП з імпровізованої рогатки іграшковими свинями. Також представники Нацкорпусу заявили про “побиття та затримання” кількох учасників акції у Полтаві, де 16 березня перебував президент Петро Порошенко, які намагалися “задати йому питання”.

У НАБУ заявили, що в НАБУ ніколи не було справи щодо компанії “Оптимумспецдеталь”, її протиправну діяльність було зафіксовано під час розслідування закупівлі прицілів Харківським бронетанкових заводом. У відомстві зазначили, що у них немає відповіді на запитання про те, чому справи, яким не один рік і в яких, за версією Генпрокуратури, підслідні НАБУ особи, не було передано до бюро з Генеральної прокуратури. У НАБУ також повідомили, що основна частина листувань у 87 сторінках, які ГПУ навесні 2017 року передало до НАБУ, стосується розслідувань протиправної діяльності компаній, підконтрольних двом народним депутатам. ДБР у рамках розслідування провадження, відкритого за матеріалами розслідування журналістів Bihus.info перевірить також можливу причетність директора НАБУ Артема Ситника до приховування корупційних схем в оборонному секторі

Судді Конституційного Суду України Микола Мельник, Сергій Сас і Ігор Сліденко вважають, що подальше перебування Станіслава Шевчука на посаді голови КС призведе до повного руйнування конституційного правосуддя, і просять колег вжити кардинальних заходів. Судді вказують, що Шевчук “поставив свої інтереси вище інтересів суду, держави та суспільства” і “зосередив свої зусилля на використанні можливостей високої державної посади для досягнення особистих цілей і задоволення власних амбіцій”.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що ініціює “робочу дискусію” з Міжнародним валютним фондом для обговорення питання доцільності подальшого підвищення ціни на газ для населення. “Вчора “Нафтогаз” заявив, що він купує дешевший газ. У нас є гранична ціна – 8550 грн за тисячу кубічних метрів. А вони (“Нафтогаз”) говорять, що можна уникнути подальших підвищень [тарифів на газ для населення]”, – сказав Гройсман.

Україна та Євросоюз уклали попередню домовленість, яка дозволить Києву збільшити безмитний експорт курятини до ЄС і закриє хитру юридичну лазівку, яку використовує компанія мільярдера Юрія Косюка. Рішення стосується ситуації, якою незадоволені європейські фермери. Йдеться про знайдений українською компанією “Миронівський хлібопродукт” спосіб обійти жорсткі обмеження на імпорт курячого філе в ЄС. Курятина з кісткою відправляється на заводи ЄС без сплати будь-яких мит, а далі кістку відрізають і продають як куряче філе.

Європейська комісія за демократію через право (відома як “Венеціанська комісія”) ухвалила висновок про проблеми з поводженням держави із громадськими організаціями, у якому йдеться зокрема про Україну. Серед проблемних норм що діють на європейському континенті, згадані також українські – а саме запроваджена у 2017 році норма, яка прирівняла антикорупційних активістів до державних службовців у частині публічного звітування про доходи та витрати.

Кандидат у президенти Сергій Тарута підтримав кандидата в президенти, лідера Всеукраїнського об’єднання “Батьківщина” Юлію Тимошенко на президентських виборах. За словами Тарути, його прізвище залишиться в бюлетені, але його команда працюватиме на перемогу Тимошенко.

Юлія Тимошенко назвала п’ять першочергових кроків для підвищення економіки і збільшення соціального захисту людей, які міг би здійснити майбутній президент. «Перший крок: ми повністю приймаємо новий податковий кодекс і 47% економіки, яка перебуває в тіні, виводимо з неї, при цьому вдвічі знижуємо податкове навантаження для підприємців. Друге: ми закриваємо всі угоди з офшорами. Третій крок: ми піднімаємо економіку: і з сировинної економіки переходимо на виробництво готової продукції, причому на інноваційній основі», – повідомила Тимошенко. Юлія Тимошенко також заявила, що чинний президент Петро Порошенко і все його оточення відповідатимуть перед законом за заробляння на власній армії під час війни і за тарифну політику.

Штаб кандидата в президенти, лідера “Батьківщини” Юлії Тимошенко обіцяє провести паралельний підрахунок голосів на виборах і оголосити їх результати раніше, ніж Центральна виборча комісія.

Громадська мережа ОПОРА повідомляє, що Рада регіонального розвитку може використовуватися для ймовірної прихованої агітації на користь кандидата у президенти Петра Порошенка.

Результати опитування міжнародної компанії Greenberg Quinlan Rosner і української InfoSapiens свідчать, що Володимир Зеленський переміг би у другому турі виборів президента України нинішнього главу держави Петра Порошенка з 52% підтримки виборців проти 44%.  З ще більшим відривом В.Зеленський переміг би у другому турі лідера партії “Батьківщина” Юлію Тимошенко: 55% проти 41% голосів виборців. За Порошенка віддали б свої голоси 48% виборців, які мають намір голосувати, і частина респондентів, які ще не визначилися і переваги яких вдалося оцінити, а за Тимошенко – 46%.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Підозрюваного в нападі на співробітника АП взяли під арешт – прокуратура (190 публікацій у ЗМІ)
  • Свині під АП і сутичка з поліцією в Полтаві. Як проходила всеукраїнська акція Нацдружин через корупцію в оборонці (135 публікацій у ЗМІ)
  • Трансатлантична єдність: які санкції проти РФ впровадили країни Заходу і що на це відповіла Росія (111 публікацій у ЗМІ)
  • Новий транш МВФ: Україна виконала майже всі умови (51 публікація у ЗМІ)
  • Порошенко звільнив голову Полтавської ОДА (30 публікацій у ЗМІ)

АЗОВСЬКИЙ ПАКЕТ САНКЦІЙ ПРОТИ РФ.

ЄС оголосив про внесення до санкційних списків, пов’язаних із ситуацією навколо України, восьми росіян через напад на кораблі Військово-Морських сил ЗСУ в Керченській протоці 25 листопада 2018 року. В офіційному журналі ЄС перераховано імена росіян, які підпали під санкції, це – Сергій Станкевич, Андрій Шеїн, Олексій Саляєв, Андрій Шипіцин, Олексій Шатохін, Руслан Ромашкін, Сергій Щербаков та Олександр Дворніков. До списків, зокрема, додано командувача військ РФ Південного військового округу генерал-полковника Олександра Дворнікова та начальника Прикордонного управління ФСБ Криму і Севастополя Сергія Станкевича.

Міністерство фінансів США внесло шість фізичних осіб і вісім російських компаній до списку санкцій, пов’язаних із українським питанням. Так, до списку санкцій увійшли заступник голови прикордонної служби ФСБ РФ Геннадій Медведєв, начальник відділу берегової охорони прикордонного управління ФСБ РФ з питань Криму Андрій Шеїн, начальник Прикордонного управління ФСБ Криму і Севастополя Сергій Станкевич, начальник служби пункту управління ФСБ РФ із Республіки Крим і міста Севастополь Руслан Ромашкін. Також у списку фігурують заступник голови “ЦВК” ДНР “Олексій Найденко і секретар” ЦВК “ДНР” Володимир Висоцький.

Оттава впроваджує санкції у відповідь на дії Росії в Керченській протоці та в Криму, під них потрапляють 114 фізосіб і 15 компаній, йдеться в повідомленні, поширеному МЗС Канади у п’ятницю. “У співпраці з Європейським Союзом і Сполученими Штатами Канада сьогодні оголошує про нові санкції у відповідь на агресивні дії Росії в Чорному морі, Керченській протоці та на незаконну анексію Криму”, – наголошується в повідомленні. Серед фізичних осіб, на яких поширюються обмежувальні заходи, фігурують глава “Роснафти” Ігор Сєчин, глава ВТБ Андрій Костін, директор Росгвардії Віктор Золотов, голова правління “Газпромбанку” Андрій Акімов, заступник міністра енергетики Андрій Черезов, губернатор Тульської області Олексій Дюмін, директор Департаменту оперативного контролю та управління в електроенергетиці міністерства енергетики Євген Грабчак, глава комітету Ради Федерації в міжнародних справах Костянтин Косачев, підприємець Ігор Ротенберг, екс-глава “РЖД” Володимир Якунін, керівник Роскомнагляду Олександр Жаров.

РІЧНИЦЯ АНЕКСІЇ КРИМУ.

Через п’ять років після незаконної анексії Криму та Севастополя Росією Європейський союз залишається твердим у своїй прихильності суверенітету і територіальної цілісності України. Про це йдеться у декларації верховної представниці ЄС Федеріки Могеріні від імені всього блоку щодо ситуації в Криму та Севастополі, повідомили “Європейській правді” у прес-службі Європейської служби зовнішніх дій. У декларації Європейський союз знову заявляє, що він не визнає і продовжує засуджувати незаконну анексію, яка є порушенням міжнародного права. “Анексія залишається прямим викликом міжнародній безпеці, що має серйозні наслідки для міжнародного правопорядку, який захищає територіальну цілісність, єдність і суверенітет усіх держав”, – йдеться у заяві.

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Україна поверне мирним шляхом Крим і Донбас під свій суверенітет, упевнений кандидат у президенти України, глава Української держави Петро Порошенко. “Донбас і, чуєте, Крим повернуться в Україну!… Після виборів ми зробимо рішучі кроки для повернення Донбасу і Криму політико-дипломатичним шляхом”, – сказав П.Порошенко на зустрічі з виборцями в неділю у Києві.

Кандидат у президенти України, глава Української держави Петро Порошенко планує у разі його обрання на другий термін підготувати Україну до вступу в Європейський Союз і НАТО. “До кінця свого другого президентського терміну я планую підготувати Україну до вступу в НАТО і ЄС. І у 2023 році повністю і реалістично почати переговори про вступ до ЄС і зробити так, щоб Україна отримала план дій про членство в НАТО”, – сказав П.Порошенко на зустрічі з виборцями “Ми йдемо своїм шляхом” у центрі Києва в неділю. Він нагадав, що вже на Лондонському саміті НАТО в грудні 2019 року, “після того, як виборці нададуть мені мандат ще на 5 років, у мене є намір поставити питання про ПДЧ”. П.Порошенко повідомив також, що написав про це в листі генеральному секретарю НАТО Єнсу Столтенбергу.

Президент України Петро Порошенко висловив сподівання на надання Плану дій щодо членства в НАТО (ПДЧ) на саміті Північноатлантичного альянсу, проведення якого заплановане на грудень 2019 року в Лондоні. Як повідомляється на сторінці Місії України при НАТО в соцмережі Twitter у п’ятницю, про це глава Української держави написав у своєму привітанні генеральному секретарю НАТО Єнсу Столтенбергу з його 60-річним ювілеєм. “З огляду на те, що Україна стоїть на найбільш передовій лінії захисту євроатлантичної спільноти, я вважаю, що союзники можуть використати лондонський саміт НАТО, який відбудеться цього року, як сприятливу можливість для початку предметної дискусії щодо підвищення рівня нашого партнерства, включно з наданням Україні ПДЧ”, – пише П.Порошенко.

Кандидат у президенти України, глава Української держави Петро Порошенко впевнений, що в разі його перемоги на президентських виборах у 2019 році Кремль змушений буде рахуватися з пропозиціями України, зокрема і з ініціативою про введення миротворчого контингенту ООН на територію окупованого Донбасу.

РОЗСЛІДУВАННЯ КОРУПЦІЇВ ОПК.

У центрі Києва учасники акції, організованої “Нацкорпусом” з вимогою покарати винних у розкраданнях в оборонному комплексі, рушили з Майдану Незалежності до адміністрації президента через Європейську площу. Як заявив лідер “Національного корпусу” Андрій Білецький, до участі в акції “День гніву” долучилися “понад 10 тисяч людей”.  “Незважаючи на таку погоду, усі вони прийшли, бо їм пече те, що відбувається”, – заявив Білецький, коментуючи вимоги націоналістів щодо покарання корупціонерів. Він додав, що наступного разу “буде гарячіше”, якщо влада “не почує наші вимоги”.

У центрі Полтави під час візиту президента Петра Порошенка представники Нацкорпусу і Нацдружин кидали в поліцейських м’які іграшки у вигляді свинок, їх затримала поліція. Як повідомляє прес-служба поліції Полтавщини, близько 14:00 у центрі міста “група молодих людей намагалася спровокувати конфлікт із працівниками поліції, які несли службу з охорони публічної безпеки й порядку на площі біля театру М.В. Гоголя”.

Основна частина листувань у 87 сторінках, які ГПУ навесні 2017 року передало до НАБУ, стосується розслідувань протиправної діяльності компаній, підконтрольних двом народним депутатам.  Про це 17 березня заявили у прес-службі  Національного антикорупційного бюро.  “Йдеться про факти заволодіння 300 млн куб. м газу (кримінальне провадження від 12.12.2016 р.) та одного з епізодів заволодіння коштами “Укрзалізниці” (провадження від 31.03.2016 р.)”, – зазначили у НАБУ.

У Національному антикорупційному бюро України ніколи не було справи щодо компанії “Оптимумспецдеталь”, її протиправну діяльність було зафіксовано під час розслідування закупівлі прицілів Харківським бронетанкових заводом, заявляють у відомстві. “В НАБУ ніколи не існувало “справи «Оптимумспецдеталь»”, що постійно намагаються нав’язати суспільству. Більшість із того, що продемонстровано в сюжетах Bihus.info, НАБУ ніколи не розслідувало, натомість розслідувала Військова прокуратура та ГПУ (Генеральна прокуратура України – ІФ)”, – йдеться в повідомленні, оприлюдненому на сторінці НАБУ в Facebook у п’ятницю.

Державне бюро розслідувань (ДБР) у рамках розслідування провадження, відкритого за матеріалами розслідування журналістів Bihus.info перевірить також можливу причетність директора Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) Артема Ситника до приховування корупційних схем в оборонному секторі, повідомив директор ДБР Роман Труба.

ДЕКРИМІНАЛІЗАЦІЯ НЕЗАКОННОГО ЗБАГАЧЕННЯ.

Судді Конституційного Суду України Микола Мельник, Сергій Сас і Ігор Сліденко вважають, що подальше перебування Станіслава Шевчука на посаді голови КС призведе до повного руйнування конституційного правосуддя, і просять колег вжити кардинальних заходів, повідомляє інтернет-версія газети “Дзеркало тижня. Україна “(ZN.UA) з посиланням на лист суддів. Так, в листі, який М.Мельник, С.Сас і І.Сліденко розіслали своїм колегам із КС і копію якого оприлюднено в ZN.UA, зазначається, що С.Шевчук “поставив свої інтереси вище інтересів суду, держави та суспільства” і “зосередив свої зусилля на використанні можливостей високої державної посади для досягнення особистих цілей і задоволення власних амбіцій”.

ЕКОНОМІКА.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман ініціює “робочу дискусію” з Міжнародним валютним фондом для обговорення питання доцільності подальшого підвищення ціни на газ для населення. Про це він заявив під час “Години запитань до уряду” у Верховній раді. “Вчора “Нафтогаз” заявив, що він купує дешевший газ. У нас є гранична ціна – 8550 грн за тисячу кубічних метрів. А вони (“Нафтогаз” – ред) говорять, що можна уникнути подальших підвищень [тарифів на газ для населення]”, – сказав Гройсман.

Україна та Євросоюз уклали попередню домовленість, яка дозволить Києву збільшити безмитний експорт курятини до ЄС і закриє хитру юридичну лазівку, яку використовує компанія мільярдера Юрія Косюка. Про це пише Politico із посиланням на власні джерела у Києві та Брюсселі. Представник Єврокомісії підтвердив виданню, що вони досягли нової угоди з Україною про птахівництво, яка тепер буде направлена до Ради ЄС і Європейського парламенту для затвердження. Рішення стосується ситуації, якою незадоволені європейські фермери. Йдеться про знайдений українською компанією “Миронівський хлібопродукт” спосіб обійти жорсткі обмеження на імпорт курячого філе в ЄС. Курятина з кісткою відправляється на заводи ЄС без сплати будь-яких мит, а далі кістку відрізають і продають як куряче філе.

ВИБОРИ ПРЕЗИДЕНТА 2019.

Кандидат у президенти, позафракційний депутат Верховної Ради і лідер партії “Основа” Сергій Тарута підтримав кандидата в президенти, лідера Всеукраїнського об’єднання “Батьківщина” Юлію Тимошенко на президентських виборах. “Ми зараз об’єднуємо наші команди у виборчому процесі… І наша команда працюватиме на те, щоб підтримати Юлію Володимирівну і щоб захистити цей вибір”, – сказав С.Тарута на спільній з Ю.Тимошенко прес-конференції в суботу в Києві. За словами С.Тарути, його прізвище залишиться в бюлетені, але його команда працюватиме на перемогу Ю.Тимошенко.

Лідер ВО “Батьківщина”, кандидат в президенти України Юлія Тимошенко назвала п’ять першочергових кроків для підвищення економіки і збільшення соціального захисту людей, які міг би здійснити майбутній президент, повідомляє прес-служба партії. “Перший крок: ми повністю приймаємо новий податковий кодекс і 47% економіки, яка перебуває в тіні, виводимо з неї, при цьому вдвічі знижуємо податкове навантаження для підприємців. Друге: ми закриваємо всі угоди з офшорами. Третій крок: ми піднімаємо економіку: і з сировинної економіки переходимо на виробництво готової продукції, причому на інноваційній основі”, – пояснила Ю.Тимошенко в інтерв’ю телеканалу “Україна”.

Нинішній президент України Петро Порошенко і все його оточення відповідатимуть перед законом за заробляння на власній армії під час війни і за тарифну політику, заявляє лідер Всеукраїнського об’єднання “Батьківщина” Юлія Тимошенко. “Нам треба буде всіх, хто хоч копійку з армії взяв, притягти до відповідальності”, – сказала Ю.Тимошенко під час мітингу в м. Чугуєві Харківської області, анонсуючи свої першочергові кроки після перемоги на президентських виборах.

Штаб кандидата в президенти, лідера “Батьківщини” Юлії Тимошенко обіцяє провести паралельний підрахунок голосів на виборах і оголосити їх результати раніше, ніж Центральна виборча комісія. Про це повідомив заступник голови фракції “Батьківщина” Сергій Соболєв на брифінгу в п’ятницю в Києві, передає “Інтерфакс-Україна”. “Без сумніву, наш підрахунок буде оголошено набагато раніше, ніж це робить Центральна виборча комісія. Це буде зроблено буквально протягом доби”, – сказав він. За словами Соболєва у “Батьківщини” буде достатня кількість спостерігачів, які готові захистити результати виборів.

Рада регіонального розвитку може використовуватися для ймовірної прихованої агітації на користь кандидата у президенти Петра Порошенка. Про це повідомляє громадська мережа ОПОРА. “У Білій Церкві (Київська обл.) по житлових будинках розповсюджують карти міста з “перспективним планом розвитку”. На мапі позначено об’єкти, які фінансуватимуться у 2019-2021 рр., та розміщено фото мера міста Геннадія Дикого та кандидата у президенти Петра Порошенка. На конвертах, в яких розповсюджуються матеріали, є підписи “Рада Регіонального Розвитку” та “Президент України Петро Порошенко”, – зазначають експерти.