Понад 1 мільярд гривень витратили кандидати на політичну телерекламу у 2018-2019 роках – рух «ЧЕСНО»

WATCH IN ENGLISH

Понад 1 мільярд гривень витратили на політичну телерекламу кандидати у президенти та їхні партії у 2018-2019 роках. При цьому, до офіційного старту кампанії витратили понад 560 мільйонів гривень, під час кампанії у січні-лютому 2019 року – 450 мільйонів гривень. Такі дані оприлюднили аналітики руху «ЧЕСНО» на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі. Витрати розрахували на основі даних моніторингу політичної реклами на телебаченні та інформації про вартість секунди реклами в ефірному часі певних телеканалів.

Лідером за обсягом витрат під час офіційної кампанії стала Юлія Тимошенко – трансляція її роликів коштувала до 79 мільйонів гривень. На другому місці – Петро Порошенко, його витрати склали 55 мільйонів гривень. Наступні у п’ятірці лідерів за витратами – Сергій Тарута (52 млн.), Олександр Вілкул (51,7 млн) та Юрій Бойко (52 млн).

Обсяг витрат на телерекламу не завжди відповідає кількості реклами – через різницю її вартості на різних телеканалах. «Найдорожча реклама – на телеканалі «Україна», але найбільше її – на 1+1, ІСTV, СТБ», – зазначила Олена Нікуліна, аналітикиня з партійних фінансів руху «ЧЕСНО». Наприклад, Володимир Зеленський не входить до п’ятірки лідерів за витратами на телерекламу, але серед топ-3 кандидатів за її кількістю.

З наближенням виборів кількість телереклами зросла. За словами аналітиків, якщо у грудні 2018 на одному з рейтингових каналів було близько 12 роликів на день, у лютому – вже 60 роликів на день. В ефірах 7 телеканалів понад 50% політичної реклами – від одного кандидата.

У 2018 році, до офіційного старту кампанії, на першому місці за вартістю і обсягом політичної реклами був Петро Порошенко, його витрати склали приблизно 175 мільйонів гривень. На другому Юлія Тимошенко – 126,9 мільйонів гривень, далі – Олександр Шевченко (86,5 млн), Сергій Тарута (64,4 млн) та Олег Ляшко (46,8 млн).

Аналітики відзначають, що згідно із законом про вибори президента України, кандидати можуть починати передвиборчу агітацію лише наступного дня після реєстрації в Центральній виборчій комісії та після відкриття виборчого фонду. Проте фактично реклама транслювалася і в 2018 році: з’являлася реклама 19 потенційних кандидатів, з 2019 року додалися лише 5. Деякі замовляли рекламу навіть виключно до моменту реєстрації, як Юлія Литвиненко.

«У цьому випадку кандидати можуть потенційно уникнути необхідності звітувати, особливо кандидати, які йдуть як самовисуванці – їхні витрати на рекламу не будуть відображені у партійних звітах», – наголошує Олена Нікуліна.

Аналітики також розповіли, що соціальна мережа Facebook почала оприлюднювати інформацію про вартість політичної реклами, в окремих випадках і про те, хто за неї сплатив. Вже відомо, що окремі дописи прорекламували на 10-50 тисяч доларів. «Дуже скоро ми будемо знати реальні витрати на соцмережі і подивитися, чи зазначені вони у фінансових звітах», – зазначив Ігор Фещенко, аналітик із партійних фінансів руху «ЧЕСНО».