Огляд ЗМІ за 10 квітня 2019

10.04.2019

ВИСНОВКИ.

Згідно з інформації LIGA.net, Володимир Зеленський має план із 10 кроків, які він планує здійснити у разі перемоги на президентських виборах. 1. Запросить Велику Британію і США в нормандський формат. Зеленський готовий до прямих переговорів із Росією за участю міжнародних партнерів, а з бойовиками “ЛНР” і “ДНР” переговорів не буде. Також він збирається вивести з переговорного процесу Віктора Медведчука. 2. Усуне “конкуренцію” між Міноборони і Генштабом. 3. Призначить чесних суддів Вищого антикорупційного суду. 4. Запропонує Верховній Раді ухвалити закон про медіацію. Зеленський вважає, що у людини повинен бути вибір: йти в суд чи використати альтернативний спосіб вирішення спору. 5. Внесе у Раду економічний блок законопроектів: 5%-ва податкова амністія з 2020 року, податок на виведений капітал і Служба фінансових розслідувань, міжнародний обмін податковою інформацією. 6. Внесе кандидатури голів Міноборони, МЗС, СБУ та ГПУ: імена озвучить до 19 квітня. Неофіційно “Лізі” назвали такі імена: МЗС – екс-міністр фінансів Олександр Данилюк, ГПУ – екс-прокурор США Марта Борщ чи екс-голова Національного антикорупційного управління Румунії Лаура Ковеші, СБУ – Ігор Смешко. 7. Попросить парламент ухвалити пакет законопроектів про народовладдя, щоб врегулювати питання загальнонаціонального та місцевих референдумів, петицій; а також відкликання нардепів та імпічменту президента. 8. Проведе аудит держави, створивши консультативний орган із експертів, зокрема міжнародних, які проведуть аудит впродовж 3-4 місяців. 9. Впровадить “секретний план” для Верховної Ради. Мовляв, якщо співпраці з депутатами не вийде, будуть інші варіанти, “які багатьох здивують”. 10. Реформує Адміністрацію президента, прибравши “кураторів”. Мовляв, АП має виконувати функцію канцелярії і напрацьовувати ідеї. Обіцяють розсекретити список гостей.

У штабі кандидата в президенти Володимира Зеленського повідомили, що поширена в ЗМІ інформація про можливі кадрові рішення після перемоги на президентських виборах ґрунтується на домислах і припущеннях, і наразі триває процес відбору кандидатур для призначення на держпосади за компетенцією президента.

Віктор Медведчук заявив, що займався переговорами щодо Донбасу на прохання президента України Петра Порошенка, його не призначали перемовником, тому вивести його із переговорного процесу неможливо. Петро Порошенко доручив Службі безпеки України розглянути доцільність участі Віктора Медведчука в переговорах щодо звільнення українських заручників.

Ігор Смешко заявив, що не проводить переговорів про майбутні посади зі штабами кандидатів Петра Порошенка та Володимира Зеленського. Смешко додав, що  в майбутньому не погодиться на жодні посади від кандидатів, які пройшли до другого туру виборів.

НСК “Олімпійський” отримав запити від уповноважених представників кандидатів на пост президента Петра Порошенка і Володимира Зеленського щодо проведення дебатів. Зазначається, що від представника Порошенка надійшов запит – на 14 та 19 квітня 2019 року, а від представника Зеленського – на 19 квітня.

Петро Порошенко здав аналізи в лабораторії Добровільної антидопінгової асоціації (VADA). До офісу Володимира Зеленського прибули нібито представники громадської організації “Автомайдан”, вимагаючи, щоб він здав аналізи в незалежній лабораторії. У громадській організації “Автомайдан” заявляють, що не прибували до офісу Володимира Зеленського. «Офіційно заявляємо, що “Автомайдан” до цієї фейкової акції не має ніякого стосунку», – йдеться у повідомленні «Автомайдану».

Кабінет Міністрів України схвалив проект указу президента України про звільнення Максима Степанова з посади голови Одеської обласної державної адміністрації. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що проголосував проти відставки очільника Одещини Максима Степанова, бо його звільняють “за політичними мотивами”. “Він (Степанов) протидіяв фальсифікації, протидіяв “сітці” – його звільняють”, – вважає глава МВС. Максим Степанов заявив, що не має наміру оскаржувати це рішення, назвавши його політичним.

Народні депутати України Єгор Соболєв і Семен Семенченко оголосили про намір вийти з партії «Самопоміч».

Кабінет Міністрів України розширив перелік товарів із Російської Федерації, на постачання яких введено ембарго, включивши до нього банки для консервування, пляшки і скляні ємності для харчових продуктів і напоїв.

У МВФ повідомили, що при перерахунку ВВП з гривні в долари для 2019 року використає середньорічний курс 28,681 грн/$1, а для 2020 року – 29,958 грн/$1. Відношення сукупного держборгу України до ВВП після зниження з 71,9% ВВП у 2017 році до 63,9% у 2018 році за підсумками цього року зменшиться до 62%.

Державна фіскальна служба включила до реєстру реєстраторів розрахункових операцій 8 новітніх моделей програмних комплексів, призначених для реєстрації розрахункових операцій.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Кабмін схвалив звільнення губернаторів Одеської та Херсонської ОДА (254 публікації у ЗМІ)
  • У Зеленського назвали його перші 10 кроків на посаді президента (175 публікацій у ЗМІ)
  • Кабмін розширив список заборонених товарів з РФ (34 публікації у ЗМІ)
  • Порошенко хоче перевірити, чи потрібен Медведчук у «Мінську» (27 публікацій у ЗМІ)
  • МВФ оновив прогноз щодо курсу гривні до долара (15 публікацій у ЗМІ)

ВИБОРИ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ.

Володимир Зеленський в разі обрання президентом планує запросити Велику Британію та США до участі в переговорах у нормандському форматі, а Віктора Медведчука позбавити ролі посередника в переговорах із Росією. Про це пише LIGA.net, кореспондент якої поговорив про перші десять рішень Зеленського як президента з ідеологом його передвиборної кампанії Русланом Стефанчуком та експертом штабу з економічних питань Данилом Гетьманцевим. “Висновок після зустрічі: ідей багато, але про них не хочуть детально розповідати або вони ще не фіналізовані”, – зазначає видання. Однак 10 перших рішень викладено так: Запросить Велику Британію і США в нормандський формат. Команда Зеленського готує візити до канцлера Німеччини Ангели Меркель, президента Франції Еммануеля Макрона і президента США Дональда Трампа. Зеленський готовий до прямих переговорів із Росією за участю міжнародних партнерів, а з бойовиками “ЛНР” і “ДНР” переговорів не буде. Також він збирається вивести з переговорного процесу Віктора Медведчука. Усуне “конкуренцію” між Міноборони і Генштабом. Призначить чесних суддів Вищого антикорупційного суду. Зеленський довіряє результатам конкурсу, проведеного за участю міжнародних експертів. Запропонує Верховній Раді ухвалити закон про медіацію. Зеленський вважає, що у людини повинен бути вибір: йти в суд чи використати альтернативний спосіб вирішення спору.

У штабі кандидата в президенти України, шоумена Володимира Зеленського повідомили, що поширена в ЗМІ інформація про можливі кадрові рішення після перемоги на президентських виборах ґрунтується на домислах і припущеннях, і наразі триває процес відбору кандидатур для призначення на держпосади за компетенцією президента. “У ЗМІ з’явилася інформація про призначення, які Володимир Зеленський нібито планує після перемоги на виборах президента України. Звертаємо вашу увагу, що ці повідомлення базуються на домислах і припущеннях. Жодних кадрових рішень у команді Володимира Зеленського не приймали. Більш того, вони не будуть кулуарними, адже недарма ми запитували українців, кого вони хотіли б бачити на головних посадах”, – зазначено в повідомленні, поширеному прес-службою Володимира Зеленського в середу.

Голова політради партії “Опозиційна платформа – За життя” Віктор Медведчук заявляє, що займався переговорами щодо Донбасу на прохання президента України Петра Порошенка, його не призначали перемовником, тому вивести його із переговорного процесу неможливо. “До відома штабних сценаристів Зеленського: Петро Порошенко ніколи не призначав Віктора Медведчука на роль “парламентера” із РФ. Я займався переговорами між Україною і Росією виключно на прохання президента України і робив це в інтересах країни, а не її президента. Тому вивести мене із “переговорного процесу” апріорі неможливо”, – наголошується в заяві політика, оприлюдненій на сайті партії в середу.

Президент України Петро Порошенко просить Службу безпеки України розглянути доцільність участі голови політради партії “Опозиційна платформа – За життя” Віктора Медведчука в переговорах щодо звільнення українських заручників. “Я звертаюся до Служби безпеки України розглянути можливість доцільності подальшого використання пана Медведчука у форматі гуманітарної групи для звільнення заручників, якщо його функціонування є неефективним. Доповісти мені завтра”, – сказав П. Порошенко в інтерв’ю радіо “НВ” у середу. Він наголосив, що де-факто В. Медведчук представляє РФ на переговорах у Мінську.

НСК “Олімпійський” отримав запити від уповноважених представників кандидатів на пост президента Петра Порошенка і Володимира Зеленського щодо проведення дебатів. Про це інформує 10 квітня офіційний сайт НСК. Зазначається, що від представника Порошенка надійшов запит – на 14 та 19 квітня 2019 року, а від представника Зеленського – на 19 квітня.

Президент України Петро Порошенко в середу здав аналізи в лабораторії Добровільної антидопінгової асоціації (Voluntary Anti-Doping Association, VADA). Володимир Зеленський не прибув для здачі тестів. “Я вважаю, що це абсолютно прозора процедура, й навпаки – непроходження цього тесту є приниженням України. А там, де йдеться про захист інтересів країни, жодних компромісів бути не може”, – сказав П. Порошенко журналістам на НСК “Олімпійський” після здачі аналізів VADA в середу.

До офісу кандидата на посаду президента України, шоумена Володимира Зеленського в центрі Києва в середу прибули нібито представники громадської організації “Автомайдан”, вимагаючи, щоб він здав аналізи в незалежній лабораторії. Про свої наміри прибути до офісу В. Зеленського, а також до адміністрації нинішнього президента України Петра Порошенка повідомляється на сторінці ГО “Автомайдан” у Facebook. У свою чергу “Команда Зеленського” на сторінці у Facebook виклала відео з місця біля офісу В. Зеленського. Представник його команди прокоментував, що “бачить автомобілі поважної організації”, зазначивши, що вони приїхали запросити В.Зеленського здавати аналізи на НСК “Олімпійський”. Біля офісу також стоїть автомобіль патрульної поліції.

У громадській організації “Автомайдан” заявляють, що не прибували до офісу кандидата на посаду президента України, шоумена Володимира Зеленського в центрі Києва в середу. “Деякі засоби масової інформації сьогодні поширили недостовірну інформацію про нібито участь “Автомайдану” в “акції протесту” біля офісу В. Зеленського з вимогою до нього “здати аналізи”. Офіційно заявляємо, що “Автомайдан” до цієї фейкової акції не має ніякого стосунку”, – йдеться в повідомленні на сторінці організації в соцмережі Facebook у середу.

ЗВІЛЬНЕННЯ МАКСИМА СТЕПАНОВА.

Кабінет Міністрів України схвалив проект указу президента України про звільнення Максима Степанова з посади голови Одеської обласної державної адміністрації. “Кабмін схвалив звільнення”, – сказав прес-секретар прем’єр-міністра Василь Рябчук агентству “Інтерфакс-Україна” в середу після засідання уряду.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що проголосував проти відставки очільника Одещини Максима Степанова, бо його звільняють “за політичними мотивами”. Про це Аваков сказав у коментарі “Українській правді”. “Він (Степанов – УП) протидіяв фальсифікації, протидіяв “сітці” (технологія підкупу виборців – УП) – його звільняють”, – вважає глава МВС.

Відсторонений указом президента України від посади голови Одеської обласної державної адміністрації Максим Степанов заявив, що не має наміру оскаржувати це рішення, назвавши його політичним. “Процедуру дотримано, я думаю, найближчим часом з’явиться указ президента щодо мого звільнення. Відразу можу сказати: оскаржувати це рішення в суді не планую, адже вся країна й так побачила причину мого звільнення: вибори в Одеській області відбулися дуже чесно і прозоро, тому це рішення є суто політичним”, – сказав М. Степанов на брифінгу в середу.

ЕКОНОМІКА.

Кабінет Міністрів України розширив перелік товарів із Російської Федерації, на постачання яких введено ембарго, включивши до нього банки для консервування, пляшки і скляні ємності для харчових продуктів і напоїв. Відповідну постанову уряд ухвалив на засіданні в середу, доповнивши перелік заборонених до ввезення з РФ товарів, спочатку затверджений ним у грудні 2015 року. Згідно з проектом постанови, до переліку внесено банки для консервування (стерилізаційні банки), пляшки для харчових продуктів і напоїв із безбарвного і кольорового скла ємністю від 0,15 л до 2,5 л і більше, а також скляні ємності для харчових продуктів і напоїв різної ємності.

Відношення сукупного держборгу України до валового внутрішнього продукту (ВВП) після зниження з 71,9% ВВП у 2017 році до 63,9% у 2018 році за підсумками цього року зменшиться до 62%, такий прогноз міститься в оновленому World Economic Outlook (WEO), оприлюдненому Міжнародним валютним фондом. Згідно з ним, цей показник надалі скорочуватиметься і в подальші роки: в 2020 році – до 57,9%, у 2021 році – до 53,8% ВВП, у 2022 році – до 49,8% ВВП, у 2023 році – 46,2% і в 2024 році – до 43,7%.

Міжнародний валютний фонд (МВФ) в оновленому World Economic Outlook (WEO) при перерахунку ВВП з гривні в долари для 2019 року використає середньорічний курс 28,681 грн/$1, а для 2020 року – 29,958 грн/$1, що майже відповідає попереднім оцінкам від жовтня минулого року. Тоді МВФ передбачав зниження курсу гривні у 2019 році до 28,655 грн/$1, а у 2020 році – до 29,925 грн/$1.

Державна фіскальна служба включила до реєстру реєстраторів розрахункових операцій 8 новітніх моделей програмних комплексів, призначених для реєстрації розрахункових операцій. Про це повідомляє прес-служба ДФС. Ці моделі застосовуватимуть у своїй діяльності користувачі-учасники експериментального проекту з впровадження інноваційних технологічних рішень для реєстрації розрахункових операцій у сфері торгівлі (у тому числі інтернет-торгівлі), громадського харчування, купівлі-продажу іноземної валюти, торгівлі через автомати з продажу товарів (послуг), надання послуг з приймання готівки для подальшого переказу, з перевезення пасажирів тощо.