Огляд ЗМІ за 12-14 квітня 2019

ГОЛОВНЕ

Президент Франції Емманюель Макрон і президент України Петро Порошенко провели переговори в Єлисейському палаці в Парижі. Петро Порошенко повідомив, що на зустрічі з лідером Франції Еммануелем Макроном обговорив питання українських політв’язнів, утримуваних у РФ і в окремих районах Донецької та Луганської областей, а також анонсував нову ініціативу щодо звільнення українського журналіста Романа Сущенка, засудженого в РФ. Крім того, Петро Порошенко повідомив, що отримав згоду від лідерів Німеччини і Франції провести зустріч у “нормандському форматі” після виборів президента України. Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель вважає, що переговори щодо врегулювання ситуації на Донбасі в “нормандському форматі” себе виправдали, і їх необхідно продовжувати.

Президент Франції Емманюель Макрон провів зустріч із кандидатом у президенти України Володимиром Зеленським. Володимир Зеленський розповів про деталі зустрічі з президентом Франції Емманюелем Макроном у Парижі. “Дуже класна, тепла атмосфера, дуже зустріч була конструктивною, я побачив перед собою дійсно лідера об’єднаної Європи. Ми обговорювали найважливіші питання для українського суспільства, для України в цілому. Говорили про життя, про головне говорили, про припинення війни на Донбасі”, – заявив Зеленський.

Спікер передвиборного штабу кандидата в президенти Володимира Зеленського Дмитро Разумков заявив, що провести демократичний виборчий процес на непідконтрольних Києву територіях Донбасу в даний момент неможливо. Разумков зазначив, що, попри його недосконалість, Мінський процес цілком прийнятний. Тому, за його словами, єдиним шляхом вирішення конфлікту на Донбасі є спільні дії України та міжнародних партнерів, в першу чергу дипломатичним шляхом. Разумков також заявив, що повернення окупованих територій Донбасу і Криму має відбуватися виключно на умовах України. Що стосується європейської та євроатлантичної інтеграції України, то, за словами представника штабу Зеленського, “цивілізаційний вибір країни був зроблений давно”. Разумков також заявив про необхідність проведення аудиту Національного банку України, на основі якого можуть бути прийняті кадрові рішення. Що стосується земельної реформи і запуску ринку сільгосп землі, то, за словами спікера штабу Зеленського, “це парадокс, що люди не можуть розпоряджатися своїм майном”, тому “відкривати цей ринок однозначно потрібно”, але після підготовки відповідного законодавства.

Президент Петро Порошенко заявив, що він звільнив заступника керівника Служби зовнішньої розвідки Сергія Семочка. Слід зауважити, що попри повідомлення про звільнення Семочка ще 12 квітня станом на неділю відповідний указ на сайті глави держави відсутній. Петро Порошенко також повідомив, що не має наміру відправляти у відставку ні міністра оборони Степана Полторака, ні міністра закордонних справ України Павла Клімкіна після президентських виборів. Крім того, Петро Порошенко заявив, що наразі не проводить ніяких зустрічей з Віктором Медведчуком. «Я десять раз заявляв і можу повторити зараз ще раз: Віктор Медведчук де-факто є представником Путіна, а не представником України. Він не представляє президента України і не представлятиме», – заявив Петро Порошенко. Віктор Медведчук заявив, що веде і продовжить вести переговори щодо звільнення українських моряків, утримуваних у РФ. Петро Порошенко заявив, що в разі повторного обрання його главою держави він буде ініціювати зміни до Конституції, що передбачають введення префектів замість голів обласних державних адміністрацій.

Журналіст Сергій Рахманін  вважає, що рішення про дострокове припинення повноважень Верховної Ради можуть прийняти за допомогою київського Окружного адміністративного суду. Рахманін повідомив, що 6 березня поточного року даний орган офіційно зажадав від Верховної Ради підтвердити інформацію про наявність коаліції. Як випливає з офіційної заяви прес-служби Окружного адміністративного суду Києва, “суд постановив витребувати у Верховної Ради, Апарату Верховної Ради, коаліції депутатських фракцій у парламенті відомості, станом на 28 лютого 2019 року, із зазначенням прізвищ, імен, по батькові народних депутатів, що входять до складу коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді”. Рахманін підкреслив, що якщо відповідні документи не будуть надані, у суду буде привід встановити, що коаліція відсутня як мінімум з 28 лютого 2019 року 30 днів, відведених на формування нової, закінчилися в кінці березня. “Отже, у переможця президентських виборів, якщо він спиратиметься на рішення суду, з’являться формальні підстави припинити повноваження Ради відразу після прийняття присяги”, – зазначає журналіст.

ГО «Опора» повідомляє, що у всіх п’яти округах Кіровоградської області  не вистачає кандидатів у члени ДВК. Кожен з кандидатів у Президенти  України мав забезпечити членами ДВК для великих виборчих дільниць  – по вісім осіб, для середніх виборчих дільниць – по сім осіб, для малих виборчих дільниць – по шість осіб. У Кіровоградській області кандидат у Президенти Володимир Зеленський на більшість дільниць вніс достатню кількість кандидатур у члени ДВК. Кандидат у Президенти Петро Порошенко вніс всього по 2-3 кандидатури у члени ДВК  замість передбачених законом 6-8. Петро Порошенко заявив, що зірвати кворум на дільничних виборчих комісіях чи заблокувати голосування під час другого туру виборів “не вийде ні в кого, ніякими кроками чи технологіями”.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков допускає, що Петра Порошенка після завершення каденції його президентства можуть викликати на допит щодо корупційних справ, про які пишуть ЗМІ. “Я не маю жодних прав. Я всього лише політичний міністр. Я думаю, що, якщо будуть підстави, у нас достатньо інститутів, які можуть відкрити провадження проти громадянина, який колись був президентом. Нормальна процедура”, – підкреслив Аваков.

У прес-службі Міноборони повідомили, що Володимир Зеленський чотири рази проігнорував повістки, які надсилалися йому під час мобілізації 2014-2015 років. У МО додали, що Зеленський придатний до військової служби, однак військову службу у ЗС України не проходив. Журналіст Юрій Бутусов заявив, що у випадку, якщо Зеленський дійсно ухилявся від військової служби, то МО повинно було звернутися до правоохоронців, чого в МО тоді, ймовірно, не робили.

Reuters пише, що Володимир Зеленський серйозно ставиться до інвесторів і намагається переконати їх у тому, що Україна залишиться у програмі Міжнародного валютного фонду. Колишній міністр економрозвитку і торгівлі України Айварас Абромавічус заявив агентству, що Зеленський “збереже незалежність центрального банку і залишить голову Якова Смолія, якщо виграє другий тур”. За його словами, він також буде “переконувати парламент, щоб скасувати мораторій на продаж сільгоспугідь і змінити порядок оподаткування підприємств”.

Басманний суд Москви заочно арештував колишнього міністра оборони Анатолія Гриценка, якого в РФ звинувачують у публічних закликах до здійснення терористичної діяльності на території країни.

Депутат Київради Сергій Гусовський заявив, що партія “Люди важливi”, яка перебуває в процесі створення, братиме участь у виборах до Верховної Ради України в жовтні 2019 року.

Міністерство економічного розвитку і торгівлі погіршило прогноз зростання реального валового внутрішнього продукту України до 2,8% з 3% у 2019 році.

Виконавчий директор НАК “Нафтогаз України” Юрій Вітренко обраний головою наглядової ради ПАТ “Укрнафти”.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Без Зеленського, але з піснею. Як пройшли дебати Порошенка на Олімпійському (396 публікацій у ЗМІ)
  • “Намагаюся бути мужиком”: Зеленський прокоментував перепалку з Порошенком в ефірі 1+1 (324 публікації у ЗМІ)
  • Євровояж Зеленського та Порошенка: Чого досягли Меркель та Макрон (265 публікацій у ЗМІ)
  • У Лондоні взяли під варту чоловіка, який протаранив авто українського посла (86 публікацій у ЗМІ)
  • Петро Порошенко звільнив з посади скандального першого заступника голови зовнішньої розвідки Сергія Семочка (53 публікації у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Президент Франції Емманюель Макрон проводить зустріч із кандидатом у президенти України Володимиром Зеленським, повідомляє французький телеканал France 24. Раніше команда В. Зеленського на Facebook анонсувала цю зустріч і опублікувала фотографії з літака, на якому кандидат в президенти України летів до Парижа. На Facebook-сторінці “Команда Зеленського” розміщено відео фрагмент цієї зустрічі. Українську сторону, окрім В. Зеленського, представляють колишній міністр фінансів України Олександр Данилюк, голова штабу В. Зеленського Іван Баканов, колишній член Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Руслан Рябошапка. З французької сторони – зокрема, посол Франції в Україні Ізабель Дюмон.

Кандидат у президенти України Володимир Зеленський розповів про те, як відбулася його зустріч із президентом Франції Емманюелем Макроном. “Дуже класна, тепла атмосфера. Зустріч була конструктивною, я побачив перед собою дійсно лідера об’єднаної Європи. Мені сподобалося. Ми обговорювали найважливіші питання для українського суспільства, для України”, – сказав він у коментарі “Радіо Свобода” у Парижі.

Президент Франції Емманюель Макрон і президент України Петро Порошенко проводять переговори в Єлисейському палаці в Парижі. Е. Макрон зустрів главу Української держави на ганку Єлисейського палацу. “Радий зустрічі із щирим другом України @EmmanuelMacron”, – написав П. Порошенко в мікроблозі в “Твітері”. Раніше цього дня П. Порошенко відвідав Берлін, де зустрівся з федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель.

Президент України Петро Порошенко повідомив, що отримав згоду від лідерів Німеччини і Франції провести зустріч у “нормандському форматі” після виборів глави Української держави, зазначивши, що швидше за все вона відбудеться у Франції. “Ми отримали абсолютно чітке повідомлення, що одразу після мого переобрання – ми переконані, що відкривається вікно можливостей – буде скликане засідання на найвищому рівні “нормандського формату”. Найбільш ймовірно, це відбудеться у Франції, як раз у п’яту річницю створення “нормандського формату” , – заявив П. Порошенко в п’ятницю в ефірі телеканалу “Інтер” відеозв’язком з Парижа після зустрічі з президентом Франції Еммануелем Макроном.

Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель вважає, що переговори щодо врегулювання ситуації на Донбасі в “нормандському форматі” (Україна, ФРН, Франція, РФ) себе виправдали, і їх необхідно продовжувати. “Я вважаю, що цей формат себе виправдав … за цих надзвичайно складних умов, і я вважаю, що його потрібно продовжити”, – сказала вона на спільному брифінгу з президентом України Петром Порошенком у п’ятницю в Берліні, відповідаючи на запитання про те, чи триватиме робота в “нормандському форматі”.

Президент України Петро Порошенко повідомив, що на зустрічі з лідером Франції Еммануелем Макроном обговорив питання українських політв’язнів, утримуваних у РФ і в окремих районах Донецької та Луганської областей, а також анонсував нову ініціативу щодо звільнення українського журналіста Романа Сущенка, засудженого в РФ. “З президентом Франції Еммануелем Макроном я окремо порушив питання нашого журналіста пана Сущенка. Ви знаєте, що він працював у Парижі, що перша леді Франції турбувалася про його долю. Еммануель чітко зафіксував, що найближчим часом ми ще раз вийдемо з ініціативою, щоб Путін (президент РФ Володимир Путін – ІФ) стримав своє слово, звільнив українця Сущенка”, – сказав П. Порошенко в ефірі телеканалу “Інтер” у п’ятницю відеозв’язком з Парижа після зустрічі з Е. Макроном.

ВИБОРИ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ.

Спікер передвиборного штабу кандидата в президенти Володимира Зеленського Дмитро Разумков заявляє, що провести демократичний виборчий процес на непідконтрольних Києву територіях Донбасу в даний момент неможливо. Про це він сказав, виступаючи на третьому форумі українських лібералів “Люди Важливі” у суботу в Києві, передає “Інтерфакс-Україна”. “Що стосується війни на сході і Мінських угод, дійсно, “Мінськ” – не ідеальний, з ним багато питань, і протягом багатьох місяців це питання буксує, але, на жаль, ніхто не може запропонувати іншої альтернативи. До Мінського процесу прив’язані всі ці санкції, які на сьогодні діють відносно Російської Федерації, і поміняти весь цей процес буде дуже важко”, – сказав він. Разумков зазначив, що, попри його недосконалість, Мінський процес цілком прийнятний. “Інше питання, що Росія все, як завжди, намагається перевернути з ніг на голову і піти в зворотному порядку – спочатку провівши вибори. Це можна назвати, як завгодно, але провести сьогодні демократичний процес на окупованій території – просто неможливо”, – заявив спікер штабу Зеленського. Тому, за його словами, єдиним шляхом вирішення конфлікту на Донбасі є спільні дії України та міжнародних партнерів, в першу чергу дипломатичним шляхом. Разумков також заявив, що повернення окупованих територій Донбасу і Криму має відбуватися виключно на умовах України.

Президент Петро Порошенко звільнив заступника керівника Служби зовнішньої розвідки Сергія Семочка.  Про це глава держави, кандидат у президенти заявив під час виступу 14 квітня у прес-центрі на НСК “Олімпійський”, де мали відбутися дебати з кандидатом Володимиром Зеленським. “Заступника керівника Служби зовнішньої розвідки Семочка звільнено у п’ятницю (12 квітня – ред.)”, – заявив Порошенко.  Зауважимо, що попри повідомлення про звільнення Семочка ще 12 квітня станом на неділю відповідний указ на сайті глави держави відсутній.

Кандидат у президенти України, нинішній глава держави Петро Порошенко заявляє, що не має наміру відправляти у відставку ні міністра оборони Степана Полторака, ні міністра закордонних справ України Павла Клімкіна після президентських виборів. Спілкуючись з журналістами на НСК “Олімпійський” у центрі Києва в неділю, куди він прибув для дебатів із кандидатом у президенти Володимиром Зеленським, президент нагадав, що в Україні парламентсько-президентська форма правління і склад уряду президент може лише пропонувати і після обрання нового президента Кабмін у відставку не йде. “І я їх відправляти у відставку – ні міністра оборони, ні міністра закордонних справ – не збираюся”, – сказав П. Порошенко.

Президент України Петро Порошенко заявляє, що наразі не проводить ніяких зустрічей з головою політради партії “Опозиційна платформа – За життя” Віктором Медведчуком. “Я десять раз заявляв і можу повторити зараз ще раз: Віктор Медведчук де-факто є представником Путіна, а не представником України. Він не представляє президента України і не представлятиме. Єдина функція у пана Медведчука була – звільнення наших військовополонених і заручників”, – сказав П. Порошенко на НСК “Олімпійський” у центрі Києва в неділю, куди він прибув для дебатів із В. Зеленським, коментуючи свої зустрічі з В. Медведчуком.

Голова політради партії “Опозиційна платформа – За життя” Віктор Медведчук заявив, що веде і продовжить вести переговори щодо звільнення українських моряків, утримуваних у РФ. “Переговори щодо звільнення українських моряків як голова політради за дорученням нашої партії веду і буду вести я. Ми продовжуватимемо реалізацію мирного плану. І нехай люди, громадяни України, побачать, хто чим займається, хто чого може досягти і хто що пропонує”, – написав В. Медведчук у “Твіттері” в суботу.

Рішення про дострокове припинення повноважень Верховної Ради можуть прийняти за допомогою київського Окружного адміністративного суду (ОАС), допускає заступник головного редактора тижневика “Дзеркало тижня. Україна” (ZN.UA) Сергій Рахманін. У своїй статті “Дострокові парламентські вибори – міфи і реалії” в суботньому номері тижневика С. Рахманін пише, що 6 березня поточного року даний орган офіційно зажадав від Верховної Ради підтвердити інформацію про наявність коаліції. Як випливає з офіційної заяви прес-служби Окружного адміністративного суду Києва, “суд постановив витребувати у Верховної Ради, Апарату Верховної Ради, коаліції депутатських фракцій у парламенті відомості, станом на 28 лютого 2019 року, із зазначенням прізвищ, імен, по батькові народних депутатів, що входять до складу коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді”.

Підстав для дострокового припинення повноважень Верховної Ради немає, наголошує президент України Петро Порошенко. “Стосовно дострокового припинення повноважень парламенту – я хочу окремо наголосити, що конституційних підстав для припинення повноважень парламенту не існує”, – сказав П. Порошенко на НСК “Олімпійський” у центрі Києва в неділю, куди він прибув для дебатів із В. Зеленським, відповідаючи на запитання журналістів.

Зірвати кворум на дільничних виборчих комісіях чи заблокувати голосування під час другого туру виборів “не вийде ні в кого, ніякими кроками чи технологіями”. Про це заявив кандидат у президенти Петро Порошенко 14 квітня на НСК Олімпійський, де мали відбутися дебати із Володимиром Зеленським.  Коментуючи питання про малу кількість кандидатур, поданих від БПП до дільничних виборчих комісій для реєстрації членами ДВК, Порошенко заявив: “Законодавство передбачає – якщо у комісії (дільничної – ред.) немає кворуму, ОВК ухвалює рішення, змінює кворум і комісія продовжує роботу”.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков допускає, що Петра Порошенка після завершення каденції його президентства можуть викликати на допит щодо корупційних справ, про які пишуть ЗМІ. Про це він заявив на 12-му Київському безпековому форумі, повідомляє УНІАН. “Я не маю жодних прав. Я всього лише політичний міністр. Я думаю, що, якщо будуть підстави, у нас достатньо інститутів, які можуть відкрити провадження проти громадянина, який колись був президентом. Нормальна процедура”, – підкреслив Аваков. Він додав, що сам регулярно ходить на допити. “Арсеній Яценюк (лідер партії “Народний фронт”, колишній прем’єр-міністр) регулярно ходить на допити. Останній раз мене допитували про замах на Януковича на вимогу пана Януковича, який він надіслав з Москви в 2014 році”, – сказав Аваков.

Кандидат у президенти Володимир Зеленський чотири рази проігнорував повістки, які надсилалися йому під час мобілізації 2014-2015 років. Про це повідомляє прес-служба Міноборони у відповідь на звернення народних депутатів Тетяни Чорновол, Олександра Бригинця, Юлія Мамчура та Михайла Бондаря. “Інформуємо, що громадянин Зеленський В.О. перебуває на військовому обліку військовозобов’язаних у Металургійно-Довгинцівському об’єднаному районному територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки міста Кривого Рогу з 22.12.2008 року і по теперішній час, військове звання — солдат, військово-облікова спеціальність — діловод діловодства”, – зазначили в Міноборони.

ЕКОНОМІКА.

Міністерство економічного розвитку і торгівлі погіршило прогноз зростання реального валового внутрішнього продукту України до 2,8% з 3% у 2019 році. Про це свідчать дані в макроекономічному огляді Міністерства фінансів, розміщеному на сайті відомства, повідомляє Інтерфакс-Україна. При цьому прогноз номінального ВВП в поточному році покращено до 4 трлн 80,2 млрд грн. із 3 трлн 946,9 млрд грн. Прогноз зростання реального ВВП в 2020 році збережено на рівні 3,8%, 2021 році — 4,1%. МЕРТ також поліпшив прогноз курсу гривні до 29 грн./дол. із 29,7 грн./дол. у 2020 році і до 29,8 грн./дол. із 30,4 грн./дол. у 2021 році. Прогноз курсу гривні в 2019 році збережено на рівні 28,2 грн./дол.

Виконавчий директор НАК “Нафтогаз України” Юрій Вітренко обраний головою наглядової ради ПАТ “Укрнафти”. Про це з посиланням на повідомлення нафтової компанії інформує Інтерфакс-Україна. Зазначається, що відповідне рішення наглядова рада компанії ухвалила на засіданні 11 квітня 2019 року. Як повідомлялося, акціонери “Укрнафти” на зборах 28 березня оновили склад НР компанії. Членами НС від НАК переобрані: виконавчий директор Юрій Вітренко, директор із юридичних питань Ярослав Теклюк і директор департаменту майнових і корпоративних відносин Поліна Загнітко.