Огляд ЗМІ за 18 квітня 2019

ГОЛОВНЕ

Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов Ігоря Коломойського до Національного банку і Кабінету Міністрів щодо націоналізації Приватбанку. Суд визнав протиправним і скасував рішення про виведення неплатоспроможного “Приватбанку” з ринку за участю держави. На думку суддів, процедура виведення “Приватбанку” з ринку порушувала норми чинного законодавства. Перший заступник глави НБУ Катерина Рожкова вважає неможливим повернення ПриватБанку його колишнім власникам. Рожкова також додала, що НБУ не бачить підстав для виплати компенсації екс-власникам ПриватБанку. У посольстві США в Україні заявили, що міжнародні партнери стежать за ситуацією з Приватбанком.

У команді кандидата у президента Володимира Зеленського заявили, що рішення суду по Приватбанку – результат судової реформи Петра Порошенка. “Судова реформа імені Порошенка в дії. Замість того, щоб відстоювати інтереси держави, НБУ програє суд Приватбанку. Одне питання: Так, хто ж все таки, маріонетка Коломойського?”, – написали в команді Зеленського.

Петро Порошенко заявив, що авантюра з поверненням “Приватбанку” олігарху Ігорю Коломойському  загрожує Україні дефолтом і економічною кризою. “Подібна авантюра загрожує втратою грошей десяткам мільйонів клієнтів, а країні в цілому – дефолтом та новою економічною кризою.  Тому уряд правильно робить, що оскаржує це рішення”, – заявив він.

Результати опитування соціологічної групи “Рейтинг” свідчать, що у другому турі виборів президента майже 73% українців з тих, хто визначився і має намір голосувати, готові підтримати шоумена Володимира Зеленського, за його опонента Петра Порошенка готові проголосувати 27% виборців.

Петро Порошенко заявив, що він просить виборців підтримають його кандидатуру в другому турі виборів глави держави, що відбудеться 21 квітня, але зазначає, що прийме будь-яке рішення.

Володимир Зеленський заявив, що вважає президента РФ Володимира Путіна ворогом. Крім того він розповів, що не підпише закон про амністію бойовиків окупованого Донбасу. При цьому кандидат у президенти зазначив, що у Донбасу не має бути особливого статусу. За його словами, наразі політики збудували таку собі стіну й відгородилися від людей, які живуть на окупованих територіях. «Ці люди на тих територіях, які не отримують пенсії… І те, що ми з ними не говоримо – це найстрашніше», – заявив Зеленський. Володимир Зеленський заявив, що він воліє дізнатися думку громадян щодо мовного питання і виступає за збереження мовлення російською на телебаченні. Володимир Зеленський також виступає проти легалізації зброї для самозахисту, але підтримує легалізацію медичної марихуани, проституції і грального бізнесу.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що він переконаний, що законно обраний президент працюватиме і з Верховною Радою, і з Кабінетом Міністрів України, як і навпаки – ці органи працюватимуть із ним.

Генпрокурор України Юрій Луценко заявив, що він не збирається йти у відставку після президентських виборів, навіть у разі зміни глави держави. «вважаю, що Генпрокуратура сьогодні працює ефективніше, ніж будь-коли. Але за крісло, звичайно , не тримаюся. До такого випробування готовий. Востаннє за мою відставку проголосували 38 депутатів», – заявив Луценко.

Прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв повідомив, що РФ встановлює заборону на експорт до України нафти та нафтопродуктів. “Визначається перелік тих товарів, які з 1 червня поточного року можна буде вивозити в Україну тільки на підставі окремих дозволів. У цю категорію включена продукція ПЕК, в тому числі вугілля і нафту, і нафтопродукти”, – зазначив він. Медведєв також повідомив про розширення заборони на ввезення деяких українських товарів. “Я підписав постанову уряду. Ми розширюємо заборону на ввезення в Росію окремих видів товарів, цей крок торкнеться української продукції машинобудування, легкої промисловості, металообробки, вартість якої за минулий рік становила майже 250 млн доларів”, – зазначив Медведєв.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Прихильників Порошенка та Зеленського планують розділити на стадіоні (1108 публікацій у ЗМІ)
  • Суд визнав незаконною націоналізацію “ПриватБанку” – Нацбанк не згоден (232 публікації у ЗМІ)
  • Російський уряд оприлюднив оновлений список заборонених товарів з України (76 публікацій у ЗМІ)
  • Дебати на “Суспільному”: ЦВК перенесла початок (53 публікації у ЗМІ)
  • Рахунки оточення Януковича залишаються під арештом – суд (12 публікацій у ЗМІ)

ПРИВАТБАНК.

Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов Ігоря Коломойського до Національного банку і Кабінету Міністрів щодо націоналізації Приватбанку. Про це йдеться на офіційному сайті суду. Суд визнав протиправним і скасував рішення про виведення неплатоспроможного “Приватбанку” з ринку за участю держави. “Суд … визнав протиправними рішення відповідачів, наслідком яких стала націоналізація ПАТ “КБ “Приватбанк”, та визнав нечинним з моменту укладення договір купівлі-продажу державою акцій банку”, – йдеться у повідомленні. На думку суддів, процедура виведення “Приватбанку” з ринку порушувала норми чинного законодавства. “Підставами для ухвалення такого рішення були, в тому числі, недоведеність відповідачами наявності визначених законом підстав для віднесення ПАТ “КБ “Приватбанк” до категорії неплатоспроможних, внаслідок чого в подальшому було ініційовано процедуру його націоналізації, та власне порушення процедури націоналізації банку, порядок якої регламентований на законодавчому рівні”, – повідомила прес-служба суду.

Перший заступник глави Національного банку України (НБУ) Катерина Рожкова вважає неможливим повернення ПриватБанку його колишнім власникам. “Повернення банку колишнім власникам через скасування націоналізації є неможливим”, – сказала К. Рожкова на прес-брифінгу в НБУ в четвер. Вона також вказала на те, що притягнення винних у доведенні банку до неплатоспроможності значиться серед вимог Меморандуму про співпрацю між Україною та Міжнародним валютним фондом (МВФ).

Національний банк України (НБУ) не бачить підстав для виплати компенсації екс-власникам ПриватБанку, повідомила перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова. “З огляду на результати фінансового аудиту, форензик-розслідування, перевірки НБУ, на сьогодні день ми не бачимо підстав для такого відшкодування”, – сказала вона під час прес-брифінгу в Києві в четвер. Вона наголосила на тому, що на момент визнання ПриватБанку неплатоспроможним, його статутний капітал був негативний.

Посольство Сполучених Штатів Америки відреагувало на рішення Окружного адміністративного суду Києва визнати націоналізацію Приватбанку незаконною. Як повідомляє “Європейська правда”, відповідна заява посольства розміщена на сайті відомства у четвер. Посольство нагадало, що у 2016 році міжнародні партнери України підтримали рішення уряду та Національного банку України націоналізувати Приватбанк на вимогу колишніх власників в якості єдиного ефективного методу захисту вкладників банку, українського народу та бізнесу, і стабільності фінансової системи.

У команді кандидата у президента шоумена Володимира Зеленського, якого пов’язують з мільярдером Ігорем Коломойським, відреагували на рішення Окружного адмінсуду про визнання незаконною націоналізацію “ПриватБанку”. Про це повідомляє команда Зеленського у Facebook. “Судова реформа імені Порошенка в дії. Замість того, щоб відстоювати інтереси держави, НБУ програє суд Приватбанку. Одне питання: Так, хто ж все таки, маріонетка Коломойського?”, – написали в команді Зеленського. В одній із прес-конференцій президент Петро Порошенко запитав, чи не є його опонент у другому турі виборів глави держави “маріонеткою Коломойського”.  У відповідь Зеленський запитав, чи не є Порошенко “маріонеткою Свинарчука” чи “Свинарчук – маріонетка Порошенка”.

Кандидат у президенти и чинний глава держави Петро Порошенко заявив, що авантюра з поверненням “Приватбанку” олігарху Ігорю Коломойському  загрожує Україні дефолтом і економічною кризою. Про це він сказав під час термінового звернення до українців у четвер. За його словами, у програмі його опонента Володимира Зеленського немає жодного слова про Євросоюз, через що за нього нібито агітує Москва, а олігархи-втікачі вже спакували валізи для повернення в Україну. “План одного із них у разі перемоги Зеленського – повернути собі “Приватбанк”. Як бачите їм не терпиться, вони вже зараз почали реалізацію цього задуму”, – сказав Порошенко

ВИБОРИ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ.

Команда кандидата в президенти України Володимира Зеленського заявляє, що не залучала жодних лобістських компаній або агентств для організації візиту свого представника в США, а також заперечують членство екс-глави “Нафтогазу” Олега Дубини в команді. “У зв’язку з черговою хвилею дезінформації, поширеною в ЗМІ напередодні другого туру виборів президента України, офіційно заявляємо: команда Володимира Зеленського не залучала ніяких лобістських компаній або агентств для організації візиту нашого представника в США. У нас немає контракту з компанією Signal Group”, – йдеться в повідомленні на сторінці команди В.Зеленського в Facebook у ніч на четвер.

Кандидат на посаду президента України, шоумен Володимир Зеленський упевнено перемагає нинішнього главу держави Петра Порошенка, про це свідчать результати опитування, проведеного Соціологічною групою “Рейтинг” за підсумками другого тижня квітня. На запитання “За кого з цих кандидатів ви голосуватимете у другому турі виборів президента України?” 52% сказали, що голосуватимуть за В.Зеленського, 19% – за П.Порошенка, 19% не визначилися, 10% не мають наміру голосувати. При цьому серед тих, хто має намір голосувати в другому турі та визначився з вибором, 73% готові підтримати В.Зеленського, 27% – П.Порошенка.

Президент України Петро Порошенко просить виборців підтримають його кандидатуру в другому турі виборів глави держави, що відбудеться 21 квітня, але зазначає, що прийме будь-яке рішення. “Я знаю, як складно кожному з вас пробачити мої помилки і повірити мені ще раз. Це моя вина. І так, я не ідеальний. Але я впевнений, що ми не маємо права перекреслити все досягнуте і відмовитися від європейського майбутнього. Щоб завершити розпочате і не розтратити вже зроблене, я прошу вашої підтримки 21 квітня. І прийму будь-яке ваше рішення. Адже воля народу – передусім”, – сказав П.Порошенко у відеозверненні, оприлюдненому на українських телеканалах у четвер.

Кандидат у президенти, шоумен Володимир Зеленський воліє дізнатися думку громадян щодо мовного питання і виступає за збереження мовлення російською на телебаченні. Про це він сказав в інтерв’ю “РБК-Україна”, яке дав 17 квітня, бо програв журналісту в теніс під час першого туру виборів 31 березня. На запитання, чи підпише він закон про мову, якщо стане президентом і Верховна Рада нарешті ухвалить його у другому читанні, Зеленський відповів: “По-перше, його треба глибоко вивчити. Потім я хочу дізнатися думку громади з приводу цього закону”. Як дізнатися думку суспільства, він точно не відповів. На його думку, для цього не потрібен референдум – можна і “онлайн з живими людьми проговорити”, живим спілкуванням.

Шоумен кандидат у президенти Володимир Зеленський заявив, що вважає президента РФ Володимира Путіна ворогом. Про це він сказав в інтерв’ю “РБК-Україна”, яке журналіст виграв під час першого туру виборів: 31 березня кандидат програв за тенісним столом, а 17 квітня дав інтерв’ю. Так, на питання: “Для вас Володимир Путін – ворог?”, Зеленський відповів: “Звичайно”. Крім того він розповів, що не підпише закон про амністію бойовиків окупованого Донбасу. При цьому кандидат у президенти зазначив, що у Донбасу не має бути особливого статусу.

Кандидат у президенти Володимир Зеленський виступає проти легалізації зброї для самозахисту, але підтримує легалізацію медичної марихуани, проституції і грального бізнесу. Про це він сказав в інтерв’ю “РБК-Україна”. “Я проти легалізації зброї. Легалізація зброї сьогодні в Україні, в країні, де йде війна, це неправильно, тому що ми прекрасно з вами знаємо, скільки зброї”, – сказав Зеленський, підкресливши, що він проти навіть короткоствольної зброї для самозахисту. Разом з тим він вважає нормальним узаконити медичну марихуану.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман переконаний, що законно обраний президент працюватиме і з Верховною Радою, і з Кабінетом Міністрів України, як і навпаки – ці органи працюватимуть із ним. “21-го числа українські громадяни оберуть того, кого вважатимуть за необхідне, і це відповідатиме їх бажанню. Тому законно обраний президент працюватиме і з парламентом, і з урядом, як і навпаки”, – сказав В.Гройсман журналістам під час робочої поїздки до Маріуполя в четвер, відповідаючи на запитання, чи готовий він працювати з Володимиром Зеленським у разі його перемоги на президентських виборах.

Генпрокурор України Юрій Луценко не збирається йти у відставку після президентських виборів, навіть у разі зміни глави держави. “Згідно із законом генпрокурор не складає повноваження після обрання нового президента. Але президент може ініціювати мою відставку. І якщо парламент його підтримає, він може внести нову кандидатуру. Я вважаю, що Генпрокуратура сьогодні працює ефективніше, ніж будь-коли. Але за крісло, звичайно , не тримаюся. До такого випробування готовий. Востаннє за мою відставку проголосували 38 депутатів”, – сказав Луценко в інтерв’ю виданню theБабель у середу ввечері.

ЕКОНОМІКА.

Російська Федерація встановлює заборону на експорт до України нафти та нафтопродуктів. Про це повідомив прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв, передає ТАСС. Глава кабміну РФ уточнив, що деякі вітчизняні товари можна буде вивозити до України тільки після спеціального дозволу. “Визначається перелік тих товарів, які з 1 червня поточного року можна буде вивозити в Україну тільки на підставі окремих дозволів. У цю категорію включена продукція ПЕК, в тому числі вугілля і нафту, і нафтопродукти”, – зазначив він. Медведєв також повідомив про розширення заборони на ввезення деяких українських товарів. “Я підписав постанову уряду. Ми розширюємо заборону на ввезення в Росію окремих видів товарів, цей крок торкнеться української продукції машинобудування, легкої промисловості, металообробки, вартість якої за минулий рік становила майже 250 млн доларів”, – зазначив Медведєв.