https://www.youtube.com/watch?v=pysphxnhGP4;

26 квітня Рада громадського контролю при Державному бюро розслідувань припиняє роботу – директор ДБР

З 26 квітня Рада громадського контролю при Державному бюро розслідувань припиняє роботу – внаслідок блокування конкурсу на обрання нового складу судовим рішенням. Також це може призвести до зволікань зі створенням дисциплінарної комісії при ДБР. Про це заявив Роман Труба, директор Державного бюро розслідувань, на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Вибори мали відбутися 18 квітня. Один із членів діючої Громадської ради подав позов до Окружного адміністративного суду Києва про визнання нечинною постанови Кабміну, якою було внесено зміни в положення про Раду громадського контролю і порядок обрання її членів (з установчих зборів на онлайн-голосування). Суд задовольнив звернення і заборонив подальше проведення конкурсу на підставі Порядку формування складу Ради громадського контролю при Державному бюро розслідувань, затвердженого оскаржуваною постановою Кабміну.

Діючий склад Ради громадського контролю втрачає свої повноваження 26 квітня. Роман Труба зазначив, що до моменту, поки при ДБР не буде діючої Ради громадського контролю, неможливо буде створити дисциплінарну комісію при ДБР, тому що 3 з її членів мають бути представниками РГК. Типове положення про дисциплінарну комісію Кабмін прийме орієнтовно у травні.

«Інтернет-голосування, на мій погляд – це найбільш дієвий інструмент обрання громадськістю своїх представників до ДБР. Більш того, саме цей порядок підтримують громадські організації. Юристи ДБР готують апеляцію на це рішення», – зазначив Роман Труба. Він додав, що процедуру онлайн-голосування розробляли з урахуванням рекомендацій Консульстативної місії ЄС та громадських організацій, серед яких «Електронна демократія», а діюча Рада громадського контролю не захотіла долучитися до співпраці.

«Такого методу формування консультативних органів як установчі збори не може бути. Онлайн-голосування – це найбільш незалежний спосіб», – зазначив Олександр Лємєнов, засновник громадської організації StateWatch, головний експерт групи «Антикорупційна реформа» Реанімаційного пакету реформ. За його словами, громадянин, який подав позов про призупинення постанови про онлайн-голосування, сам входить у склад внутрішньої конкурсної комісії та є кандидатом до нової Ради громадського контролю.

«Ми закріпили, що інтернет-голосування мають бути відкритими, кожен має бачити, як хто проголосував, щоб не було питань до того, як рахуються голоси. Це критерії, які ми завжди відстоюємо . Ми сподіваємося, що завдяки цьому способу у нас нарешті з’являться громадські ради, а не ради громадських організацій – як виходить, коли кандидати голосують самі за себе», – зазначив Володимир Фльонц, голова громадської організації «Електронна демократія».

Олександр Лємєнов додав, що у майбутньому до складу конкурсної комісії потрібно включити не одного, а щонайменше двох представників громадськості, інакше вони не мають реального впливу на рішення комісії.

Роман Труба зазначив, що зараз в Окружному адмінсуді Києва знаходиться 4 позови проти нього. Зокрема, 2 травня суд буде вирішувати, чи мала зовнішня конкурсна комісія повноваження допустити його до конкурсу на посаду директора ДБР.

«Усі ці позови з’явилися в останні тижні цього місяця. На мою думку, вони пов’язані з політичними процесами які зараз відбуваються, та бажанням деяких осіб вплинути на директора ДБР. Цього не буде», – каже Роман Труба.