Огляд ЗМІ за 11-12 травня 2019

ВИСНОВКИ

Персональний адвокат президента США Дональда Трампа, Рудольф Джуліані, скасував анонсований раніше візит до України для зустрічі з новообраним президентом Володимиром Зеленським. Адвокат вважає, що він би опинився у “середовищі людей, які є ворогами президента, а в деяких випадках і ворогами Сполучених Штатів, і в одному випадку вже засудженої особи, яка була залучена до допомоги демократам у розслідуванні 2016 року”. Він, додав, що його рішення не пов’язане з майбутніми виборами президента США 2020 року.

Аналітик американського центру Atlantic Council Андерс Аслунд виступив із різкою критикою дій особистого адвоката президента США Дональда Трампа Руді Джуліані щодо України та заявляє про його причетність до звільнення посла США в Україні Марі Йованович. “Руді Джуліані через різні інтриги домагався звільнення в Україні взірцевого посла Марі Йованович за два тижні, що просто обурює”, – заявив Аслунд. Він також зазначив, що Р. Джуліані не обіймає державних посад у США, а є приватним юристом. Аслунд також закликав новообраного українського президента Володимира Зеленського не зустрічатися з Джуліані.

The Washington Post, посилаючись на людей з оточення Зеленського, пише, що команда Володимира Зеленського не хоче бути втягнутою у внутрішній політичний конфлікт у США. “Поки президент Трамп і його найближче оточення стають все більш зосередженими на Україні як на потенційній прихильниці Джо Байдена й інших демократів, новообрана українська влада в Києві посилає власний сигнал: залиште нас у спокої”, – йдеться у тексті. “Це точно не наша війна. Ми повинні триматися подалі від цього, наскільки можливо”, – сказала близька до Зеленського особа на умовах анонімності.

Радник Зеленського Володимир Данилюк заявив, що команді Володимира Зеленського потрібно, щоб Верховна Рада “приймала важливі рішення”, а непрацюючий парламент необхідно розпустити. За словами Данилюка, є кілька моделей роботи президента і Ради. “Перший – шлях «договірняків».  Це те, чого Рада очікує, що ми прийдемо домовлятися-торгуватися. … Я упевнений в іншому підході. У Зеленського є … підтримка і довіра 73% виборців, і це єдине, на що він має спиратися у роботі з Радою”, – зазначив радник Зеленського. Данилюк також повідомив, що програма Володимира Зеленського на перші 100 днів готова на 95% і вона складається з “пріоритетів і шляхів реалізації”. Серед “пріоритетів програми” Данилюк виділив боротьбу з корупцією, “наведення порядку у судовій системі”, реформу СБУ і створення Служби фінансових розслідувань, яка візьме на себе частину функцій СБУ та Нацполіціі.

Команда Зеленського опублікувала відео щодо розпуску Верховної Ради і обіцяє, що Зеленський “зверне на нього увагу”, якщо відео набере мільйон переглядів. “Руслан Ханумак записав перше питання, що є одним з головних на “порядку денному” громадян України: розпуск Верховної Ради. Якщо вас хвилює це питання — дивитесь відео, надсилаєте своїм друзям, знайомим, ділитесь на своїх сторінках. Коли відео набере 1 000 000 переглядів — Володимир Олександрович особисто зверне на нього увагу”, – йдеться у пості.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що проведення дострокових парламентських виборів в країні є недоцільним. На його думку, чергові вибори – “це нормально”, а дострокові вибори повинні мати під собою підстави. Водночас Гройсман підкреслив, що питання дострокових виборів знаходиться в компетенції президента, і він не знає, чи скористається той таким правом. Володимир Гройсман заявив, що готовий знову очолити уряд після парламентських виборів. Водночас він наголосив, що важливим є формування після виборів сильної та згуртованої коаліції. Гройсман заявив, що в його майбутній команді, з якою він має намір піти на вибори до Верховної Ради, повинні бути люди, які володіють сучасним мисленням, досвідом, і розумінням, яким чином ідеї впроваджувати в життя. Гройсман додав, що ідеологічною основою його майбутньої політичної сили буде центристська позиція. Володимир Гройсман також заявив, що він виступає за повернення кримінальної відповідальності за незаконне збагачення.

Делегати 18-го звітного з’їзду партії “Об’єднання “Самопоміч” обрали своїм лідером Андрія Садового. Андрій Садовий заявив, що не має наміру балотуватися на посаду мера Львова ще раз, готовий іти до парламенту, а також боротися за місце прем’єр-міністра України. Він також повідомив, що у виборчому списку партії на парламентських виборах буде більшість нових осіб. “У майбутньому списку “Самопомочі” до 70-80% будуть нові обличчя для українського парламенту”, – сказав Садовий. За його словами, серед них будуть лідери партії з областей, представники профспілок і громадських організацій, які пройдуть праймеріз.

Президент України Петро Порошенко своїм указом звільнив заступника глави Адміністрації президента України Олексія Філатова.

У Києві в ніч на неділю спалили автомобіль головного редактора телеканалу TVi Володимира Єгорова. “Сьогодні о 4:30 мою машину підпалили. Я пов’язую це з професійною діяльністю. Сусіди кажуть про хлопок, явний підпал”, – заявив він.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Адвокат Трампа скасував візит до Києва і зустріч з Зеленським (93 публікації у ЗМІ)
  • Данилюк: план на перші 100 днів президентства Зеленського готовий на 95% (31 публікація у ЗМІ)
  • Окружний адмінсуд Києва відмовився розглядати позов щодо закону про мову (30 публікацій у ЗМІ)
  • Порошенко звільнив Філатова з посади заступника глави Адміністрації президента (22 публікації у ЗМІ)
  • Порошенко в понеділок поїде до Брюсселя (13 публікацій у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Персональний адвокат президента США Дональда Трампа, Рудольф Джуліані, скасував анонсований раніше візит до України для зустрічі з новообраним президентом Володимиром Зеленським. Про це він заявив в інтерв’ю американському телеканалу Fox News. Адвокат вважає, що він би опинився у “середовищі людей, які є ворогами президента, а в деяких випадках і ворогами Сполучених Штатів, і в одному випадку вже засудженої особи, яка була залучена до допомоги демократам у розслідуванні 2016 року”. “Виходячи з того, що я чув від двох дуже надійних людей сьогодні ввечері, я переконаний, що президент (Зеленський – Fox News) оточений людьми, які є ворогами президента (Трампа), та людьми, які – принаймні одному випадку – явно корумповані й залучені до цієї схеми”, – сказав Джуліані.

Посол України при Раді Європи Дмитро Кулеба вважає небезпечною заяву персонального адвоката президента США Дональда Трампа Рудольфа Джуліані щодо причин скасування візиту до України. “Різка заява Джуліані, близького соратника Трампа – це небезпечно. Зберегти і примножити підтримку США – це фундаментальний національний інтерес України”, – вважає Кулеба. За його словами, “тут тонка гра, в яку доведеться грати команді нового президента і ухвалювати складні рішення”.

Аналітик американського центру Atlantic Council (Атлантична рада) Андерс Аслунд виступив із різкою критикою дій особистого адвоката президента США Дональда Трампа Руді Джуліані щодо України та заявляє про його причетність до звільнення посла США в Україні Марі Йованович, повідомляє “Голос Америки”. “Руді Джуліані через різні інтриги домагався звільнення в Україні взірцевого посла Марі Йованович за два тижні, що просто обурює”, – заявив А. Аслунд у коментарі виданню. Він також зазначив, що Р. Джуліані не обіймає державних посад у США, а є приватним юристом. “Він не має ніякої офіційної посади. Руді Джуліані ніколи не зміг би пройти схвалення в Конгресі через своїх міжнародних клієнтів, яких він відмовляється назвати”, – стверджує аналітик.

Команда новообраного президента Володимира Зеленського не хоче бути втягнутою у внутрішній політичний конфлікт у США. Про це пише у неділю The Washington Post, посилаючись на людей з оточення Зеленського. “Поки президент Трамп і його найближче оточення стають все більш зосередженими на Україні як на потенційній прихильниці Джо Байдена й інших демократів, новообрана українська влада в Києві посилає власний сигнал: залиште нас у спокої”, – йдеться у тексті. Зазначається, що прибічники Зеленського у суботу заявили виданню про свої побоювання бути втягнутими у внутрішній політичний конфлікт у США, потенційно за рахунок України.

ПЛАН ЗЕЛЕНСЬКОГО.

Команді переможця другого туру президентських виборів Володимира Зеленського потрібно, щоб Верховна Рада “приймала важливі рішення”, а непрацюючий парламент необхідно розпустити. Про це в інтерв’ю “Ліга.net” заявив радник Зеленського, екс-міністр фінансів Володимир Данилюк. “Треба йти до Верховної Ради з кадровими призначеннями та пріоритетними законопроектами, вносити і наполягати – голосуйте! Президент Зеленський збирається так діяти. Не голосуєте? І далі … треба зробити так, щоб відмова депутата підтримати хорошу ініціативу мала для нього високу політичну ціну. Нехай пояснює своїм виборцям, чому він проти антикорупційних законів і оновлення кадрів”, – зазначив Данилюк. За словами Данилюка, є кілька моделей роботи президента і Ради.

Програма новообраного президента Володимира Зеленського на перші 100 днів готова на 95% і вона складається з “пріоритетів і шляхів реалізації”. Про це в інтерв’ю “Ліга.net” заявив радник Зеленського, екс-міністр фінансів Володимир Данилюк. За словами Данилюка, команда Зеленського наразі займається “розробкою плану на перші 100 днів”, готовність якого він оцінює в 95%, і формуванням команди. “У команді достатньо людей без досвіду втілення змін, вони вважають, що можна зробити дуже багато за дуже короткий час. … Програма 100 днів – це про пріоритети та шляхи реалізації. Наступний крок – відбір сильних людей за цими напрямками”, – зазначив він.

ПОЗАЧЕРГОВІ ПАРЛАМЕНТСЬКІ ВИБОРИ.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман називає недоцільним проведення дострокових парламентських виборів в країні. “Я вважаю, що потрібно формувати і зберігати певні канони. Якщо визначено, що вибори в жовтні, то який сенс їх переводити на кінець липня? Або щось суттєво зміниться? Мені важко давати такі оцінки. Якби вибори були через рік, а уряд не зміг би працювати, тоді це було б доцільно. А зараз я таких доцільностей не бачу, і деякі юристи говорять, що це і юридично не зовсім правильно”, – сказав В. Гройсман в ексклюзивному інтерв’ю агентству “Інтерфакс-Україна”. На його думку, чергові вибори – “це нормально”, а дострокові вибори повинні мати під собою підстави.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявляє, що ідеологічною основою його майбутньої політичної сили буде центристська позиція. “Я все ж вважаю, що центр є для мене найбільш зрозумілим. І я думаю, що він є більш правильним для самої держави”, – сказав В. Гройсман в ексклюзивному інтерв’ю агентству “Інтерфакс-Україна”, відповідаючи на питання про ідеологічну основу його майбутньої політсили.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявляє, що в його майбутній команді, з якою він має намір піти на вибори до Верховної Ради, повинні бути люди, які володіють сучасним мисленням, досвідом і розумінням, яким чином ідеї впроваджувати в життя. “У мене повинні бути однодумці не тільки в уряді і в парламенті, які приймають і голосують, а й на місцях: ті, хто так само розуміє ідеї реформ. І тому ми дійсно зараз збираємо команду по всій країні: на рівні громад, міст, на рівні районів і областей. Збираємо тих людей, у яких є здорові думки і розуміння, як їх впроваджувати. Я вважаю, що така команда, яка може генерувати ідеї і впроваджувати їх, повинна бути успішною”, – сказав В. Гройсман в ексклюзивному інтерв’ю агентству “Інтерфакс-Україна”.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявляє, що готовий знову очолити уряд після парламентських виборів. “Я маю розуміння, що робити далі, і я можу очолювати уряд. Якщо український народ вирішить, що я і сформована нами команда будуть гідні представляти їхні інтереси та реалізовувати ті завдання, які люди перед нами ставлять, то я готовий буду очолити уряд”, – сказав В. Гройсман в ексклюзивному інтерв’ю агентству “Інтерфакс-Україна”. Водночас він наголосив, що важливим є формування після виборів сильної та згуртованої коаліції.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман виступає за повернення кримінальної відповідальності за незаконне збагачення. “Ми створили Національне антикорупційне бюро, ми пережили люстрації, електронні декларації чиновників, створили Антикорупційний суд і мали покарання за незаконне збагачення. Навіщо це руйнувати? Ми вже все це створили й зафіксували, тепер із цим потрібно жити. Я за те, щоб її ( кримінальну відповідальність – ІФ) повернули”, – сказав В. Гройсман в ексклюзивному інтерв’ю агентству “Інтерфакс-Україна”. Водночас прем’єр наголосив, що необхідно подумати, як це зробити, “щоб потім знову норму не було зруйновано: потрібно знайти правильні юридичні формулювання і поставити на цьому крапку”.