Огляд ЗМІ за 13 травня 2019

ГОЛОВНЕ

Євросоюз не планує запроваджувати нові санкції проти РФ через рішення Російської Федерації роздавати російські паспорти на Донбасі. Зокрема, про це заявив глава МЗС Чехії Томаш Петршичек – за його словами ЄС знає про рішення РФ, але не планує тиснути на Москву через нього. “Зараз ми більше прихильні до пошуку діалогу, а не до тиску, як це робить сама Російська Федерація”, – заявив він.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін наголошує, що паспортизація Росією жителів ОРДЛО має зумовити системну відповідь, а не завершитися формальними персональними санкціями. Клімкін також заявив, що Україна готова відмовитися від дотримання Мінських угод у разі, якщо деякі європейські держави доб’ються зняття санкційного тиску з РФ у Раді Європи.

Президент України Петро Порошенко та генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявили про необхідність посилення тиску на Російську Федерацію для звільнення полонених українських моряків.

Новообраний президент Володимир Зеленський оприлюднив звернення різних релігійних лідерів до мешканців окупованих територій. Релігійні лідери кажуть, що моляться за мир і мешканців окупованих територій, без яких не можуть уявити майбутнє України, закликають українців об’єднатися і залишити позаду “усі чвари”, сподіваються вирішити усі конфлікти за допомогою мудрості, кажуть, що кожне життя людини вище політики. У записі ролику взяли участь почесний патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет, очільники Української греко-католицької церкви Блаженніший Святослав і Української православної церкви Московського патріархату Онуфрій. Також на відео висловились муфтії: Криму – Айдер Рустемов, Ахмед Тамім, Саід Ісмагілов, та кілька рабинів: Одеси та Півдня України – Авраам Вольф, Дніпра та Дніпропетровської області – Шмуель Камінецький, Харкова та Сходу України – Мойше Москович, Києва – Мойше Реувен Асман, Донбасу – Пінхас Вишецький. Водночас, предстоятеля Православної церкви України Епіфанія на запису немає.

Радник Володимира Зеленського з питань безпеки й оборони Іван Апаршин вважає, що новообраному президенту поки не варто вести прямі переговори з президентом Росії Володимиром Путіним. На його ж думку, новому президенту України спершу треба підготувати пропозиції для Росії й погодити їх щонайменше з представниками Німеччини та Франції. “Необхідно напрацювати пакет нових пропозицій, погодити його в “нормандському форматі”, а можливо, й за рахунок розширення”, – сказав радник Зеленського.

Євросоюз отримав від представників команди Володимира Зеленського сигнал про необхідність змін у торгівельну частину Угоди про асоціацію. Європейський комісар з питань сусідства та переговорів про розширення Йоганнес Ган повідомив, що Брюссель наразі не має чіткої певності у тому, якими є наміри команди Зеленського.

Голова парламенту Андрій Парубій повідомив, що Верховна Рада цього тижня призначить дату інавгурації новообраного президента України Володимира Зеленського. Фракція БПП визначиться, за який проект постанови про інавгурацію новообраного президента України голосувати, після їх розгляду в парламентському комітеті з питань регламенту всіх зареєстрованих документів. Фракція “Народний фронт” вважає, що Володимир Зеленський має складати присягу в урочистій атмосфері, а не в День пам’яті жертв політичних репресій 19 травня, тому НФ пропонує провести інавгурацію Володимира Зеленського 28 травня і має намір внести відповідний проект постанови до Верховної Ради. У парламентській фракції “Опозиційний блок” виступають за якнайшвидше проходження етапу інавгурації новообраного президента, але не уточнюють, яку дату приведення до присяги мають намір підтримати. Анатолій Гриценко вважає, що інавгурацію новообраного президента Володимира Зеленського слід проводити якнайшвидше.

Партія “Самопоміч” підтримує проведення дострокових парламентських виборів, але за новими виборчими правилами – з відкритими списками та ліквідацією мажоритарки.

ГПУ внесла відомості до ЄРДР і розпочала досудове розслідування за фактом можливого втручання вищих посадових осіб держави в діяльність суддів під час засідання Ради національної безпеки і оборони України 18 квітня у справі ПриватБанку.

Голова ГО “Центр протидії корупції” Віталій Шабунін повідомив, що Президент Петро Порошенко таємно присвоїв звання генерал-полковника першому заступнику глави СБУ Павлу Демчині. Шабунін додав, що отримав таку інформацію від джерел в Адміністрації президента ще 7 травня.

У команді Зеленскього хочуть списати з ФОП 7 мільярдів боргу за єдиний соціальний внесок, але у реальності цього боргу не існує – загальний податковий борг ФОП становить лише 2 мільярди гривень.

Володимира Зеленського оштрафовано на 850 грн за демонстрацію виборчого бюлетеня під час голосування на повторних виборах глави держави 21 квітня.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Клімкін назвав умови, за яких Україна може відмовитись від Мінських угод (72 публікації у ЗМІ)
  • Парламент цього тижня визначить дату інавгурації Зеленського (55 публікацій у ЗМІ)
  • Релігійні лідери звернулися до жителів Донбасу та Криму (40 публікацій у ЗМІ)
  • ЄС не запроваджуватиме санкцій через роздачу паспортів на окупованому Донбасі (24 публікації у ЗМІ)
  • В профільному комітеті Ради очікують на прибуття місії МВФ вже 21 травня (15 публікацій у ЗМІ)

ВИДАЧА РОСІЙСЬКИХ ПАСПОРТІ В ОРДЛО.

Євросоюз не планує запроваджувати нові санкції проти РФ через рішення Російської Федерації роздавати російські паспорти на Донбасі. Про це розповіли журналістам міністри закордонних справ держав-членів ЄС, які зібралися в Брюсселі для відзначення 10-ї річниці Східного партнерства, повідомляє кореспондент “Європейської правди”. Зокрема, про це заявив глава МЗС Чехії Томаш Петршичек – за його словами ЄС знає про рішення РФ, але не планує тиснути на Москву через нього. “Зараз ми більше прихильні до пошуку діалогу, а не до тиску, як це робить сама Російська Федерація”, – заявив він.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін наголошує, що паспортизація Росією жителів окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО) має зумовити системну відповідь, а не завершитися формальними персональними санкціями. “Дуже важливо, що в ЄС розуміють, що цього разу якимись формальними персональними санкціями вже нічого не повинно закінчитися. Якщо ми 10, 20, 50 людей поставимо під санкції – це не відповідь… Ми поступово рухатимемося, щоб зробити системну відповідь. На жаль, поки що є дуже різні думки про те, що ми маємо рухатися до цієї відповіді, а не обмежитися формальними гаслами й деякими санкціями”, – сказав він журналістам у Брюсселі в понеділок.

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Україна готова відмовитися від дотримання Мінських угод у разі, якщо деякі європейські держави доб’ються зняття санкційного тиску з РФ у Раді Європи, повідомив міністр закордонних справ України Павло Клімкін. “Мене вчора багато хто запитував, як буде Рада Європи (діяти в питанні санкцій до РФ – ІФ). Я їм чесно сказав, що якщо ви підете так, як хочуть кілька країн, я того самого дня вийду і скажу, що, по-перше, “Мінська” у нас тепер немає, і, по-друге, його вбили не лише в Москві, але і ви його послідовно”, – сказав П.Клімкін журналістам у Брюсселі в понеділок.

Новообраний президент Володимир Зеленський оприлюднив звернення різних релігійних лідерів до мешканців окупованих територій. Зеленський зазначає у Facebook, що зустрічався з представниками духовенства, і результатом цих зустрічей стало “послання миру для мешканців Криму та Донбасу”.  “Дякую всім, хто погодився. Ми з вами! Ми разом! Ми – одна країна”, – значиться у підписі до відеозапису.

Радник Володимира Зеленського з питань безпеки й оборони Іван Апаршин вважає, що новообраному президенту поки не варто вести прямі переговори з президентом Росії Володимиром Путіним. “З моєї точки зору, на сьогоднішній день сідати за прямі переговори між Україною та Росією безперспективно. Росія не виконала жодних зобов’язань щодо України”, – заявив він проекту “Радіо Свобода” “Донбас. Реалії”. “Я кажу як експерт, це не позиція, яка вже сформована президентом України Володимиром Зеленським. У нього ж багато буде радників, вони ж йому будуть свої позиції якось доводити. Це виключно його право ухвалити таке рішення, і він його ухвалить”, – наголосив Апаршин.

Євросоюз отримав від представників команди Володимира Зеленського сигнал про необхідність змін у торгівельну частину Угоди про асоціацію. Про це розповів у Брюсселі європейський комісар з питань сусідства та переговорів про розширення Йоганнес Ган, відповідаючи на запитання “Європейської правди”. Ган наголосив, що Брюссель наразі не має чіткої певності у тому, якими є наміри команди Зеленського – це питання лише коротко обговорювалося 3 травня, під час візиту до Брюсселя представників Зе-команди Олександра Данилюка та Руслана Рябошапки. “Коли в Брюсселі була невелика делегація (від Зеленського), вони піднімали це питання. У нас немає 100% певності у тому, що вони мали на увазі, але, на мою думку, до певної міри йшлося про квоти”, – пояснив комісар.

Президент України Петро Порошенко та генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг наголошують на необхідності посилення тиску на Російську Федерацію для звільнення полонених українських моряків. Як повідомляється на сайті президента України, під час зустрічі П. Порошенка та Є. Столтенберга в понеділок у Брюсселі “було відзначено важливість подальшого розвитку практичного співробітництва України з НАТО, передусім з метою посилення безпеки в акваторії Чорного та Азовського морів. Крім цього, наголошено на необхідності посилення тиску на Росію з метою звільнення полонених українських моряків”.

ІНАВГУРАЦІЯ ЗЕЛЕНСЬКОГО.

Верховна Рада цього тижня призначить дату інавгурації новообраного президента України Володимира Зеленського, наголосив голова парламенту Андрій Парубій, не уточнивши при цьому, в який день відбудеться голосування. “Цього тижня ми маємо розглянути постанови про призначення інавгурації. Станом на сьогодні зареєстровано п’ять постанов, одну відкликано в суботу”, – сказав спікер на засіданні погоджувальної ради парламенту в понеділок. Крім того, за його словами, у вівторок Верховна Рада розгляне низку питань із блоку паливно-енергетичної політики, а також блок питань місцевого самоврядування і сфери освіти. У четвер спікер виноситиме на розгляд парламенту блок питань реформи Верховної Ради і ратифікацію міжнародних договорів.

Фракція Блок Петра Порошенка у Верховній Раді визначиться, за який проект постанови про інавгурацію новообраного президента України голосувати, після їх розгляду в парламентському комітеті з питань регламенту всіх зареєстрованих документів, заявив глава фракції Артур Герасимов. “Відразу після рішення відповідного профільного комітету ми терміново збираємо (фракцію – ІФ) і визначаємося з тим, за що будемо голосувати. Але хотів би наголосив, що Петро Порошенко… не заперечує жодну дату”, – сказав А. Герасимов на засіданні погоджувальної ради парламенту в понеділок.

Парламентська фракція “Народний фронт” пропонує провести інавгурацію новообраного президента України Володимира Зеленського 28 травня і має намір внести відповідний проект постанови до Верховної Ради, повідомив перший заступник голови фракції Андрій Тетерук. “Народний фронт” на засіданні фракції проголосував одноголосно за те, щоб інавгурацію було проведено саме 28 травня. Це знімає більшість непорозумінь, які є в процесі обговорення цього питання”, – сказав А. Тетерук журналістам у понеділок після засідання фракції.

Фракція “Народний фронт” вважає, що новообраний президент України Володимир Зеленський має складати присягу в урочистій атмосфері, а не в День пам’яті жертв політичних репресій 19 травня, зазначає глава фракції Максим Бурбак. “У день жалоби, 19 травня, ми маємо схилити голови в скорботі й заявити, що ніколи не допустимо диктатури або реваншу московської гегемонії. Водночас вважаємо, що новий президент Володимир Зеленський повинен скласти присягу глави держави в урочистій атмосфері. Для цього підійде й інший день”, – сказав він на засіданні погоджувальної ради Верховної Ради в понеділок.

У парламентській фракції “Опозиційний блок” виступають за якнайшвидше проходження етапу інавгурації новообраного президента, але не уточнюють, яку дату приведення до присяги мають намір підтримати. “Потрібно якомога швидше пройти етап інавгурації, щоб мати можливість перейти до справді важливих питань. Насамперед тих, які мають забезпечити наближення довгоочікуваного миру в Україні”, – заявив голова фракції Вадим Новинський на засіданні погоджувальної ради Верховної Ради в понеділок.

Колишній кандидат у президенти Анатолій Гриценко вважає, що інавгурацію новообраного президента Володимира Зеленського слід проводити якнайшвидше. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook, оцінюючи позицію Євросоюзу щодо нерозширення санкцій проти Росії. “Це відповідальна, адекватна викликам політика європейців? Ні. Це короткозора страусяча політика. Значить, покладатися ми маємо на самих себе, а для цього – зміцнюватися, в усіх сенсах”, – написав він.

АНТИКОРУПЦІЯ.

Генеральна прокуратура України внесла відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР) і розпочала досудове розслідування за фактом можливого втручання вищих посадових осіб держави в діяльність суддів під час засідання Ради національної безпеки і оборони України 18 квітня у справі ПриватБанку. “За результатами розгляду заяви суддів Окружного адміністративного суду міста Києва Генеральна прокуратура України внесла відомості в ЄРДР і почала досудове розслідування за фактом можливого втручання в діяльність суддів вищими посадовими особами держави під час засідання РНБО 18 квітня 2019 року. Зокрема, йдеться про ознаки кримінального злочину, передбаченого ч. 2 ст. 376 КК України”, – повідомила прес-служба Окружного адмінсуду Києва в понеділок.