Огляд ЗМІ за 10 червня 2019

ГОЛОВНЕ

Глава МЗС України Павло Клімкін застеріг від перспективи нового російського плацдарму у Молдові, який створюватиме загрози для українського півдня. За словами Клімкіна, в Києві дуже пильно моніторять ситуацію у Молдові, і завтра в Кишиневі буде  Віктор Крижанівський, що відповідає за координацію зусиль з Придністровського врегулювання. Також тлі загострення ситуації в Молдові СБУ посилила контррозвідувальний режим на в’їзді до Молдови через територію України щодо радикально налаштованих громадян Росії.

Прес-секретар президента Юлія Мендель заявила, що слова президента України Володимира Зеленського після обстрілів українських позицій на Донбасі в ніч на 7 червня щодо втрати Росією контролю над збройними формуваннями в зоні конфлікту наголошували, що РФ контролює цей конфлікт і є його причиною. “Ми говоримо про те, що немає так званих лідерів “ДНР” і “ЛНР” – є Росія, і вона представляє країну-агресора, і є дві інші сторони (Україна та ОБСЄ). А Росія говорить, що є вона і є лідери так званих ДНР і ЛНР”, – пояснила Мендель.

В Адміністрації президента рекомендують генеральному прокуророві України Юрію Луценку звернути увагу на візити Юрія Бойка і Віктора Медведчука до Росії. У ГПУ заявили, що кримінальні провадження за статтями про держзраду перебувають у підслідності Служби безпеки України. “Польоти інших українських діячів до Москви та їхні зустрічі з керівництвом країни-агресора – звичайно, обурливий феномен воюючої країни. Щоб покласти цьому край, ГПУ давно пропонує ухвалити закон про колабораціонізм. Без нього ні зустрічі українських політиків у Кремлі, ні фото української журналістки на фоні Красної площі самі по собі не можуть бути підставою для реєстрації кримінального провадження”, – зазначила прес-секретар ГПУ Лариса Сарган.

Прес-секретар президента Юлія Мендель повідомила, що Володимир Зеленський вважає, що всіх нинішніх голів обласних державних адміністрацій має бути замінено. Мендель зазначила, що триває пошук фахівців, які можуть очолити облдержадміністрації.

У Верховній Раді зареєстровано президентські законопроекти про внесення змін до закону “Про ринок електричної енергії” щодо впровадження нового ринку електроенергії та про внесення змін до статті 9-1 закону “Про альтернативні джерела енергії”. Представник президента в кабміні Андрій Герус повідомив, що законопроект щодо змін до закону “Про ринок електричної енергії” передбачає перенесення нової моделі на один рік – на 1 липня 2020 року. Крім того, партія “Слуга народу” виступає за створення державної стратегії щодо оптимізації житлово-комунальних тарифів за рахунок демонополізації енергетичних ринків, збільшення власного видобутку енергоресурсів і усунення корупційної складової в тарифоутворенні.

Юлія Тимошенко заявила, що “Батьківщина” в парламенті нового скликання готова працювати в коаліції з партією президента України Володимира Зеленського та іншими проєвропейськими силами. За її словами, справжні демократичні сили, які можуть пройти до парламенту, – це “Батьківщина”, “Слуга народу”, партія “Голос” – “мають об’єднатися під час виборчої компанії та зробити все, щоб на мажоритарних округах не пройшли “мастодонти”. Список “Батьківщини” на позачергових виборах до Верховної Ради очолили лідер “Батьківщини” Юлія Тимошенко, лідер партії “Основа” Сергій Тарута, а також екс-глава СБУ Валентин Наливайченко. До першої п’ятірки списку політсили також увійшли заступник голови парламентської фракції “Батьківщина” Сергій Соболєв і нардеп від цієї фракції Олена Кондратюк.

Список партії “Опозиційний блок” на позачергових виборах до Верховної Ради очолив лідер партії “Наші” Євген Мураєв. До першої десятки виборчого списку, крім Мураєва, ввійшли голова фракції “Опозиційний блок” у парламенті Вадим Новинський, заступник голови цієї фракції Олександр Вілкул, мер Харкова Геннадій Кернес, мер Одеси Геннадій Труханов. До списку кандидатів від “Опоблоку” також увійшли мер Рені Ігор Плєхов, мер Теплодара Михайло Жовнір, голова Чорноморської селищної ради Сергій Удалов (усі – Одеська обл.); мери Краснограда Володимир Максим і Балаклеї Іван Столбовий (обидва – Харківська обл.); міський голова Павлограда (Дніпропетровська обл.) Анатолій Вершина; мер Токмака (Запорізька обл.) Ігор Котелевський і заступник голови Запорізької облради Єгор Семенков.

У першій п’ятірці списку “Радикальної партії” на позачергових виборах до Верховної Ради – лідер цієї політичної сили Олег Ляшко, народні депутати нинішнього скликання парламенту з однойменної фракції Віктор Галасюк, Андрій Лозовий, заступник голови Чернівецької обласної ради Інга Маковецька і нардеп із фракції “Народний фронт” Іван Савка. Далі в списку йдуть керівник виконкому “Радикальної партії” Олег Авер’янов, народні депутати з однойменної фракції в парламенті, керівник Київської обласної організації партії Сергій Скуратівський, Дмитро Лінько, Альона Кошелєва, Віктор Вовк, Олексій Ленський.

Партія “Громадянська позиція” оголосила свій виборчий список на позачергових парламентських виборах. писок очолив лідер партії, екс-міністр оборони Анатолій Гриценко. В першій п’ятірці також народний депутат, лідер партії “Народний контроль” Дмитро Добродомов, лідер партії “Рідна країна” Микола Томенко, лідер Європейської партії України Микола Катеринчук, адвокат і громадський діяч Марина Соловйова. У другій десятці списку “Громадянської позиції” секретар Львівської міськради Анатолій Забарило, депутат Тернопільської міськради Петро Ландяк, голова івано-франківської обласної організації партії Микола Ладовський, екс-нардеп Єгор Фірсов і екс-заступник глави СБУ Віктор Трепак. На 11-му місці екс-заступник голови Нацбанку Олександр Савченко. Анатолій Гриценко повідомив, що “Громадянська позиція” і “Рух нових сил” Міхеіла Саакашвілі не змогли домовитися про спільний похід на позачергові парламентські вибори. Гриценко також вважає, що радник президента України Володимира Зеленського з питань оборони та безпеки Іван Апаршин очолить “оборонний департамент” в Адміністрації президента.

Згідно даними дослідження КМІС, за партію “Слуга народу” готові проголосувати 32,1% усіх респондентів, (34,4% серед тих, хто планує голосувати, і 48,5% серед тих, хто має намір голосувати і визначився зі своїм вибором), за “Опозиційну платформу – За життя” готові віддати свої голоси 7,8% опитаних (8,4% і 11,8% відповідно), “Блок Петра Порошенка “Солідарність” (після перейменування – “Європейська солідарність” ) отримав би підтримку 5,4% українців (5,8% і 8,1% відповідно), ВО “Батьківщина” – 5,1% (5,5% і 7,8% відповідно). До парламенту також має високі шанси пройти партія “Голос” Святослава Вакарчука, за яку готові проголосувати 3,7% усіх респондентів (4% серед тих, хто планує голосувати, і 5,6% серед тих, хто має намір голосувати і визначився зі своїм вибором). Найбільшою підтримкою серед опитаних українців як кандидат на посаду прем’єр-міністра користується засновник “Опозиційної платформи – За життя” Юрій Бойко (12,9%), при цьому більш як 11,3% респондентів хотіли б бачити на цій посаді лідера “Батьківщини” Юлію Тимошенко, а ще 8,1% – екс-главу СБУ Ігоря Смешка.

Результати ролінгового дослідження, проведеного Центром “Соціальний моніторинг” і Українським інститутом соціальних досліджень ім. О.Яременка, свідчать, що “Слугу народу” готові підтримати 43,1% респондентів серед тих, хто визначився і голосуватиме, “Опозиційну платформу – За життя” – 11,7%, “Європейську солідарність” – 9,2%, ВО “Батьківщина” – 9,1% опитаних. Також мають шанси подолати 5-відсотковий бар’єр партія “Голос”, за яку готові проголосувати 4,9% опитаних із тих, хто визначився і вирішив голосувати, партія “Сила і честь” Ігоря Смешка (з підтримкою 4,7% голосів відповідно) і “Громадянська позиція” Анатолія Гриценка (3,6% готових голосувати респондентів).

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • У Білій Церкві та Умані воду можна пити – ДСНС (246 публікацій у ЗМІ)
  • Шахтарям Львівщини довелось призупинити перекриття трас: що робитимуть далі (37 публікацій у ЗМІ)
  • Тимошенко заявила, що готова утворити коаліцію із Зеленським та Вакарчуком (32 публікації у ЗМІ)
  • Клімкін застеріг від перспективи російського плацдарму у Молдові (25 публікацій у ЗМІ)
  • Гриценко заявив, що не зміг домовитися із Саакашвілі про спільний похід до парламенту (15 публікацій у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Глава МЗС України Павло Клімкін застеріг від перспективи нового російського плацдарму у Молдові, який створюватиме загрози для українського півдня. Про це повідомляє “Європейська правда”. За словами Клімкіна, в Києві дуже пильно моніторять ситуацію у Молдові, і завтра в Кишиневі буде  Віктор Крижанівський, що відповідає за координацію зусиль з Придністровського врегулювання. “Непокоїть, що сьогодні постійно збільшується ймовірність та відповідні ризики “добрих послуг” з боку зовнішніх гравців. На жаль, більше посередництва – менше суб’єктності” – зазначив він на своїй сторінці у Facebook. “Нам усім дуже потрібна європейська демократична Молдова і зовсім не пасує перспектива нового російського плацдарму, який створюватиме загрозу для українського півдня” – наголосив міністр.

На тлі загострення ситуації в Молдові СБУ посилила контррозвідувальний режим на в’їзді до Молдови через територію України щодо радикально налаштованих громадян Росії. Як повідомляє “Європейська правда”, про відповідне рішення прес-служба СБУ повідомила у понеділок вранці. Спецслужба повідомила, що оперативно відслідковує внутрішньо-політичну ситуацію в Молдові. Зокрема, СБУ обмінюється інформацією із молдовськими колегами “для збереження спокою та стабільності в регіоні”.

Слова президента України Володимира Зеленського після обстрілів українських позицій на Донбасі в ніч на 7 червня щодо втрати Росією контролю над збройними формуваннями в зоні конфлікту наголошували, що РФ контролює цей конфлікт і є його причиною, зазначає прес-секретар президента Юлія Мендель. “Президент ще раз наголосив на позиції України про те, що Росія контролює весь конфлікт і є причиною конфлікту на Донбасі”, – сказала вона на брифінгу в понеділок у Києві. Мендель зазначила, що ООН та інші міжнародні організації визнали, що Росія є країною-агресором і “контролює збройні угруповання на окупованому Донбасі”.

В Адміністрації президента України рекомендують генеральному прокуророві України Юрію Луценку звернути увагу на візити засновника “Опозиційної платформи – За життя” Юрія Бойка і голови політради партії “Опозиційна платформа – За життя” Віктора Медведчука до Росії. “Нас дивує, що генпрокурор України ніяк не відреагував на те, що український парламентар Юрій Бойко, а також український громадянин Медведчук їздили вже двічі до країни-агресора, зустрічалися там із представниками країни-агресора, найбільшої державної компанії (“Газпром” – ІФ), і немає абсолютно ніяких правових рішень із цього приводу”, – сказала прес-секретар президента України Володимира Зеленського Юлія Мендель на брифінгу в понеділок у Києві.

У генерального прокурора України у відповідь на рекомендації Адміністрації президента відреагувати на поїздки засновника “Опозиційної платформи – За життя” Юрія Бойка та голови політради партії “Опозиційна платформа – За життя” Віктора Медведчука до Росії заявили, що кримінальні провадження за статтями про держзраду перебувають у підслідності Служби безпеки України. “Прес-секретар президента мала би знати, що кримінальні провадження за статтями про державну зраду відносяться до підслідності СБУ, керівник якої перебуває в прямому підпорядкуванні президента України. Це в повній мірі стосується і справи про ймовірну державну зраду Віктора Медведчука”, – написала прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган на своїй сторінці в соцмережі Facebook у понеділок.

ЕНЕРГЕТИКА.

У Верховній Раді зареєстровано президентські законопроекти про внесення змін до закону “Про ринок електричної енергії” (№10376) щодо впровадження нового ринку електроенергії та про внесення змін до статті 9-1 закону “Про альтернативні джерела енергії” (№10375).

Законопроект президента України Володимира Зеленського №10376 щодо змін до закону “Про ринок електричної енергії” передбачає перенесення нової моделі на один рік – на 1 липня 2020 року, повідомив представник глави держави в уряді Андрій Герус у Facebook. “На жаль, за два роки не було пророблено відповідної роботи щодо підготовки до нового ринку. Тому, щоб запобігти різкому зростанню тарифів та кризовим явищам на ринку електроенергії, було ініційовано перенесення запуску нової моделі ринку на рік. А разом із тим розробити та втілити у життя помісячний план підготовки до відповідних змін”, – написав він.

Партія “Слуга народу” виступає за створення державної стратегії щодо оптимізації житлово-комунальних тарифів за рахунок демонополізації енергетичних ринків, збільшення власного видобутку енергоресурсів і усунення корупційної складової в тарифоутворенні, зазначається в програмі партії. Серед інших пріоритетів в енергосекторі політсила називає скасування “всіх формульних ціноутворень за типом “Роттердам+”. Крім енергетики, політична сила пропонує виконати демонополізацію інших ключових галузей, а також здійснити “економічний аудит країни”, зазначається в програмі.

ВИБОРИ ДО ПАРЛАМЕНТУ.

Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина” проводить передвиборний з’їзд у понеділок у Києві. Як передає кореспондент агентства “Інтерфакс-Україна”, лідер партії Юлія Тимошенко разом з активістами партії піднялася на сцену, яку встановлено у дворі офісу партії. Поруч на сцені з лідером партії народні депутати Сергій Соболєв, Григорій Немиря, Олександр Абдулов, Альона Шкрум, Андрій Кожем’якін. На з’їзд також прийшли позафракційний народний депутат Сергій Тарута, а також екс-глава СБУ Валентин Наливайченко, керівник Державного комітету телебачення і радіомовлення Олег Наливайко.

“Батьківщина” в парламенті нового скликання готова працювати в коаліції з партією президента України Володимира Зеленського та іншими проєвропейськими силами, заявила лідер партії Юлія Тимошенко. “Наша команда налаштована в новому парламенті йти в коаліцію з новим президентом, з іншими демократичними проєвропейськими силами і, більше того, ми цій коаліції готові запропонувати дуже сильний план, а головне – зробити все, щоб цей план став реальністю”, – сказала Тимошенко на з’їзді партії “Батьківщина” в понеділок у Києві. Вона запропонувала назвати майбутню коаліцію “коаліцією дій”.

Список Всеукраїнського об’єднання “Батьківщина” на позачергових виборах до Верховної Ради очолили лідер “Батьківщини” і голова однойменної фракції в парламенті Юлія Тимошенко, лідер партії “Основа”, позафракційний нардеп Сергій Тарута, а також екс-глава СБУ Валентин Наливайченко. Як передає кореспондент агентства “Інтерфакс-Україна”, список кандидатів у народні депутати було затверджено та оприлюднено на з’їзді партії “Батьківщина” в понеділок у Києві. До першої п’ятірки списку політсили також увійшли заступник голови парламентської фракції “Батьківщина” Сергій Соболєв і нардеп від цієї фракції Олена Кондратюк.

Список партії “Опозиційний блок” на позачергових виборах до Верховної Ради очолив лідер партії “Наші”, позафракційний народний депутат Євген Мураєв. Як передає кореспондент агентства “Інтерфакс-Україна”, першу десятку списку кандидатів у народні депутати від “Опоблоку” було оприлюднено в понеділок у Києві на Форумі об’єднаних опозиційних сил “Довіряй справам”. До першої десятки виборчого списку, крім Мураєва, ввійшли голова фракції “Опозиційний блок” у парламенті Вадим Новинський, заступник голови цієї фракції Олександр Вілкул, мер Харкова Геннадій Кернес, мер Одеси Геннадій Труханов. Виступаючи на форумі, голова політради партії “Відродження” Володимир Пилипенко заявив, що “Опозиційний блок” висунув 225 кандидатів у списку за загальнодержавним виборчим округом.

У першій п’ятірці списку “Радикальної партії” на позачергових виборах до Верховної Ради – лідер цієї політичної сили Олег Ляшко, народні депутати нинішнього скликання парламенту з однойменної фракції. Віктор Галасюк, Андрій Лозовий, заступник голови Чернівецької обласної ради Інга Маковецька і нардеп із фракції “Народний фронт” Іван Савка. Відповідний список кандидатів у народні депутати від “Радикальної партії” в багатомандатному виборчому окрузі політична сила затвердила в понеділок на своєму з’їзді, який відбувається біля пам’ятника Тарасу Шевченку. Далі в списку йдуть керівник виконкому “Радикальної партії” Олег Авер’янов, народні депутати з однойменної фракції в парламенті, керівник Київської обласної організації партії Сергій Скуратівський, Дмитро Лінько, Альона Кошелєва, Віктор Вовк, Олексій Ленський.

Партія “Громадянська позиція” і “Рух нових сил” Міхеіла Саакашвілі не змогли домовитися про спільний похід на позачергові парламентські вибори. “Партія “Громадянська позиція” і партія “Рух нових сил” ідуть на вибори окремо. Такий результат наших переговорів”, – сказав агентству “Інтерфакс-Україна” в понеділок після з’їзду “Громадянської позиції” її лідер Анатолій Гриценко. Гриценко зазначив, що його партія і політична сила Саакашвілі домовилися, що на виборах не будуть “нападати один на одного”, тому що мають спільні цінності. “Ми домовилися, що в новообраному парламенті готові співпрацювати”, – зазначив він.

Партія “Громадянська позиція” оголосила свій виборчий список на позачергових парламентських виборах 21 липня, затверджений на з’їзді в понеділок. Як передає кореспондент агентства “Інтерфакс-Україна”, список очолив лідер партії, екс-міністр оборони Анатолій Гриценко. В першій п’ятірці також народний депутат, лідер партії “Народний контроль” Дмитро Добродомов, лідер партії “Рідна країна” Микола Томенко, лідер Європейської партії України Микола Катеринчук, адвокат і громадський діяч Марина Соловйова.

Радник президента України Володимира Зеленського з питань оборони та безпеки Іван Апаршин очолить “оборонний департамент” в Адміністрації президента. “Зараз буде реорганізація Адміністрації президента, і Іван Апаршин очолить оборонний департамент”, – сказав лідер “Громадянської позиції” Анатолій Гриценко під час виступу на з’їзді партії.