Огляд ЗМІ за 11 червня 2019

ГОЛОВНЕ

Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив, що Росія готова до зустрічей у форматі “нормандської четвірки” щодо врегулювання ситуації на Донбасі. Він зазначив при цьому: “Не треба забувати, що ключовий механізм виконання Мінських домовленостей – це контактна група, єдина платформа, на якій працюють спільно Київ, Донецьк і Луганськ за сприяння з боку Росії і ОБСЄ”. За словами міністра, “без того, щоб там домовлятися, жодного прогресу не вийде – “нормандський формат” не може нав’язати свої рішення, якщо самі сторони не погодяться”.

Президент Володимир Зеленський під час засідання Конституційного Суду України висловив упевненість, що його рішення про дострокове припинення повноважень Верховної Ради та призначення позачергових виборів до парламенту відповідає всім критеріям законності. Президент зазначив, що громадяни України не просто не довіряють Верховній Раді, а рейтинг довіри парламенту становить 4%. «Народ України аплодує рішенню про розпуск Верховної Ради. Люди впевнені, що оспорювання цього рішення – це просто спроба народних депутатів ще на кілька місяців утриматися в своїх кріслах, за недоторканність і можливість збагачення», – заявив Зеленський. Потім Зеленський передав слово своєму представнику в Конституційному Суді Федору Веніславському і залишив зал. Народний депутат Ігор Алексеєв заявив, що Володимир Зеленський до 17 червня не має підстав для розпуску Верховної Ради 8-го скликання. Він наголосив, що фактично та юридично коаліція депутатських фракцій “Європейська Україна” припинила свою діяльність лише 17 травня 2019 року. Водночас нардеп зазначив, що після 17 червня настає період, коли, згідно з Конституцією, дострокове припинення повноважень парламенту неможливе через те, що до чергових виборів залишається менше півроку. Конституційний Суд України завершив у відкритій частині слухання щодо конституційності указу президента України Володимира Зеленського про розпуск Верховної Ради і перейшов до розгляду в закритому режимі. Представник президента України в Конституційному суді Федір Веніславський сподівається, що рішення КС буде ухвалено раніше, ніж через місяць.

Заступник голови АП Руслан Рябошапка повідомив, що Володимир Зеленський вносить до Верховної Ради подання на надання згоди на звільнення генерального прокурора України Юрія Луценка. Ініціювання звільнення генпрокурора Рябошапка пояснив так: “Є юридична позиція, яка пов’язана з тим, що, незважаючи на зміни до закону про прокуратуру про те, що генеральний прокурор не повинен мати юридичної освіти, інші норми закону про прокуратуру свідчать про те, що прокурором Генеральної прокуратури може бути тільки людина, яка має юридичну освіту”. Юлія Тимошенко заявила, що депутати її фракції проголосують за звільнення генерального прокурора України Юрія Луценка.

Президент Володимир Зеленський підписав подання про звільнення Павла Клімкіна з посади міністра закордонних справ країни і вніс до Верховної Ради подання на призначення главою МЗС Вадима Пристайка.

Президент Володимир Зеленський звільнив заступників глави Служби безпеки України Олега Фролова та Владислава Косинського через їх можливу причетність до протиправних діянь під час передвиборної кампанії. Перший заступник глави СБУ Іван Баканов отримав звання лейтенанта, щоб мати доступ до важливої і секретної інформації після його призначення в СБУ.

Главою Служби зовнішньої розвідки призначено Владислава Бухарєва, який є народним депутатом із фракції “Батьківщина”. Владислав Бухарєв – генерал-лейтенант податкової міліції. У 2014 році працював у Службі безпеки України на посаді першого заступника глави СБУ – начальника Головного управління з боротьби з корупцією та організованою злочинністю. Також був офіцером з особливих доручень глави СБУ.

Володимир Зеленський скасував укази п’ятого президента України Петра Порошенка про призначення членами Вищої ради правосуддя Михайла Ісакова та Андрія Василенка. Крім того, своїм указом від 10 червня Зеленський оголосив відкритий конкурс із відбору кандидатів для здійснення президентом України призначення членів Вищої ради правосуддя і затвердив положення про проведення такого конкурсу. Заступник голови АП Руслан Рябошапка заявив, що Володимир Зеленський скасував два укази свого попередника Петра Порошенка про призначення членів Вищої ради правосуддя як незаконні. “Наприкінці каденції президента Порошенка було змінено правила процедури щодо конкурсного добору у Вищу раду правосуддя. Не дочекавшись рішення конкурсної комісії, завершення відбору, Порошенко призначив всупереч закону про ВРП”, – зазначив Рябошапка.

Президент України Володимир Зеленський звільнив Івана Куцика з посади керівника Державного управління справами і поклав виконання обов’язків керівника на його заступника Сергія Борзова.

Президент Володимир Зеленський звільнив 15 голів обласних державних адміністрацій. Наразі звільнені керівники Чернігівської (Олександр Мисник), Хмельницької (Вадим Лозовий), Херсонської (Дмитро Бурій), Тернопільської (Степан Барна), Сумської (Микола Клочко), Полтавської (Олег Товстий), Одеської (відсторонено тимчасово виконуючого обов’язків голови ОДА Сергія Паращенка), Миколаївської (Олексій Савченко), Львівської (Олег Синютка), Кіровоградської (Сергій Кузьменко), Київської (Олександр Терещук), Івано-Франківської (Олег Гончарук), Запорізької (Константин Бриль), Закарпатської (Геннадій Москаль) та Волинської ОДА (Олесандр Савченко). На сайті президента вже є укази про призначення тимчасово виконуючих обов’язки голів ОДА. Їх будуть виконувати заступники звільнених або відсторонених керівників.

Кабінет Міністрів опублікував рішення про зміну механізму формування ціни на природний газ для населення і теплокомуненерго з метою максимально можливого зниження вартості ресурсу. Уряд зобов’язав НАК “Нафтогаз України” під час встановлення ціни продажу газу населенню обирати мінімальне значення з чотирьох запропонованих для цієї цілі.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Конституційний Суд завершив відкриті слухання щодо розпуску Раду (176 публікацій у ЗМІ)
  • Зеленський пропонує Раді звільнити Луценка (66 публікацій у ЗМІ)
  • Зеленський пропонує дипломата Пристайка на місце Клімкіна (42 публікації у ЗМІ)
  • Президент призначив тимчасових голів 12 облдержадміністрацій (17 публікацій у ЗМІ)
  • Володимир Зеленський призначив тимчасового в.о. керівника ДУС (15 публікацій у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Росія готова до зустрічей у форматі “нормандської четвірки” щодо врегулювання ситуації на Донбасі, заявив міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров. “Партнери з “нормандської четвірки” пропонують провести саміт, ми готові до зустрічей у будь-якій конфігурації”, – сказав Лавров, виступаючи на “Примаковських читаннях” у вівторок у Москві. Він зазначив при цьому: “Не треба забувати, що ключовий механізм виконання Мінських домовленостей – це контактна група, єдина платформа, на якій працюють спільно Київ, Донецьк і Луганськ за сприяння з боку Росії і ОБСЄ”.

ПОЗАЧЕРГОВІ ПАРЛАМЕНТСЬКІ ВИБОРИ.

Президент України Володимир Зеленський під час засідання Конституційного Суду України висловив упевненість, що його рішення про дострокове припинення повноважень Верховної Ради та призначення позачергових виборів до парламенту відповідає всім критеріям законності. “Не мені розповідати вам, що таке дух і буква закону. Я впевнений, що рішення про розпуск Верховної Ради України відповідає обом цим критеріям”, – сказав Володимир Зеленський під час засідання Конституційного Суду у вівторок у Києві. Президент зазначив, що громадяни України не просто не довіряють Верховній Раді, а рейтинг довіри парламенту становить 4%.

Президент України Володимир Зеленський до 17 червня не має підстав для розпуску Верховної Ради 8-го скликання, заявив народний депутат із фракції “Народний фронт”, один з ініціаторів конституційного подання щодо конституційності указу президента України про дострокове припинення повноважень парламенту Ігор Алексєєв. “У президента можуть настати обставини для дострокового припинення повноважень парламенту лише після 17 червня 2019 року, тобто коли сплине місячний термін, гарантований Конституцією України, на формування нової коаліції”, – заявив він, виступаючи у вівторок на засіданні Конституційного Суду, який приступив до розгляду по суті подання народних депутатів щодо конституційності указу президента України про розпуск ВР.

Конституційний Суд України у вівторок завершив у відкритій частині слухання щодо конституційності указу президента України Володимира Зеленського про розпуск Верховної Ради і перейшов до розгляду в закритому режимі. Як передає кореспондент агентства “Інтерфакс-Україна”, після дослідження матеріалів справи сторони виступили із заключним словом, після чого голова суду Наталія Шаптала заявила про завершення відкритої частини засідання у справі і перехід до розгляду подання про конституційність указу в закритому режимі. “КС переходить до закритої частини пленарного засідання”, – сказала голова суду.

Представник президента України в Конституційному суді Федір Веніславський сподівається, що рішення КС щодо конституційності указу президента Володимира Зеленського про дострокове припинення повноважень Верховної Ради та призначення позачергових виборів до парламенту буде ухвалено раніше, ніж через місяць. “Закон про Конституційний суд України дає на ухвалення рішення з цього питання місяць. Тобто можемо прогнозувати, що не пізніше ніж 29 червня 2019 року має бути рішення суду, але ми очікуємо його швидше, ми не зацікавлені в затягуванні процесу”, – сказав Веніславський журналістам у перерві в засіданні КС у вівторок.

У будівлі Центральної виборчої комісії відбулася зустріч керівництва ЦВК із представниками Місії Бюро демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ на чолі з послом Альбертом Йонсоном, під час якої сторони обговорили виклики, які стоять перед комісією протягом виборчого процесу на позачергових вибори народних депутатів України. Як повідомляє у вівторок прес-служба Центрвиборчкому, представники Місії БДІПЛ ОБСЄ повідомили голові ЦВК Тетяні Сліпачук, секретарю комісії Наталії Бернацькій і заступнику керівника секретаріату ЦВК Сергію Дубовику, що планують залучити під час позачергових парламентських виборів загалом майже 850 спостерігачів.

КАДРОВІ ПРИЗНАЧЕННЯ ЗЕЛЕНСЬКОГО.

Президент України Володимир Зеленський вносить до Верховної Ради подання на надання згоди на звільнення генерального прокурора України Юрія Луценка, повідомив заступник голови Адміністрації президента Руслан Рябошапка. “Підписано подання на звільнення генерального прокурора Луценка”, – сказав Рябошапка на брифінгу біля Адміністрації президента у вівторок. Він зазначив, що подання на звільнення Луценка передається до парламенту. Ініціювання звільнення генпрокурора Рябошапка пояснив так: “Є юридична позиція, яка пов’язана з тим, що, незважаючи на зміни до закону про прокуратуру про те, що генеральний прокурор не повинен мати юридичної освіти, інші норми закону про прокуратуру свідчать про те, що прокурором Генеральної прокуратури може бути тільки людина, яка має юридичну освіту”.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко не відповідає вимогам закону “Про прокуратуру”, його призначили з порушенням законодавства, сказано в поданні президента України Володимира Зеленського про надання згоди парламенту на звільнення Луценка з посади генпрокурора. “Луценко Юрій Віталійович не відповідає встановленим законом України “Про прокуратуру” вимогам до генерального прокурора України, а тому не може перебувати на цій посаді, а його призначення на посаду відбулось із порушенням Конституції України та закону України “Про прокуратуру”, – йдеться в тексті подання.

Лідерка партії ВО “Батьківщина” Юлія Тимошенко заявляє, що депутати її фракції проголосують за звільнення генерального прокурора України Юрія Луценка. “Дуже добре, що президент нарешті вніс подання на звільнення генерального прокурора Юрія Луценка. Наша фракція підтримає це рішення своїми голосами”, – написала Тимошенко на своїй сторінці у Facebook у вівторок. Вона також зазначила, що разом із поданням про звільнення обов’язково треба вносити подання на призначення нового генпрокурора.

Президент України Володимир Зеленський підписав подання про звільнення Павла Клімкіна з посади міністра закордонних справ країни і вніс до Верховної Ради подання на призначення главою МЗС Вадима Пристайка, повідомив заступник голови президентської адміністрації Руслан Рябошапка. “Президент підписав подання про звільнення Клімкіна з посади міністра закордонних справ, а також вніс подання на призначення Пристайка Вадима Володимировича міністром закордонних справ”, – сказав він на брифінгу в Адміністрації президента у вівторок удень.

Главою Служби зовнішньої розвідки призначено Владислава Бухарєва, який є народним депутатом із фракції “Батьківщина”. “Було підписано указ про призначення глави Служби зовнішньої розвідки … призначено Бухарєва Владислава”, – повідомив заступник голови Адміністрації президента Руслан Рябошапка на брифінгу у вівторок у Києві. Як повідомлялося, 13 березня 2019 року тодішній президент України Петро Порошенко звільнив Єгора Божка з посади глави Служби зовнішньої розвідки України.

Президент України Володимир Зеленський скасував укази п’ятого президента України Петра Порошенка про призначення членами Вищої ради правосуддя (ВРП) Михайла Ісакова та Андрія Василенка. На сайті глави Української держави у вівторок оприлюднено відповідні укази президента №358/2019 і №359/2019 від 10 червня про скасування указів президента України від 13 травня 2019 року №217 і №218 “Про призначення члена Вищої ради правосуддя”. У двох скасованих президентських указах йшлося про призначення Андрія Василенка та Михайла Ісакова членами Вищої ради правосуддя.

В Адміністрації президента Володимира Зеленського кажуть, що глава держави скасував два укази свого попередника Петра Порошенка про призначення членів Вищої ради правосуддя як незаконні. Про це заявив на брифінгу 11 червня заступник голови АП Руслан Рябошапка. “Наприкінці каденції президента Порошенка було змінено правила процедури щодо конкурсного добору у Вищу раду правосуддя. Не дочекавшись рішення конкурсної комісії, завершення відбору, Порошенко призначив всупереч закону про ВРП”, – сказав Рябошапка.

Президент України Володимир Зеленський звільнив Івана Куцика з посади керівника Державного управління справами і поклав виконання обов’язків керівника на його заступника Сергія Борзова. Відповідні укази президента України №360/2019 і №362/2019 від 11 червня 2019 року оприлюднено на сайті глави Української держави у вівторок. “Звільнити Куцика Івана Марковича з посади керівника Державного управління справами згідно з поданою ним заявою”, – зазначено в документі.

Заступник глави Адміністрації президента Руслан Рябошапка заявив, що президент Володимир Зеленський звільнив 15 голів обласних державних адміністрацій. Про це він сказав на брифінгу у вівторок. “Щодо губернаторів. Сьогодні надійшла перша частина подань на звільнення керівників обласних державних адміністрацій”, – сказав Рябошапка. За його словами, наразі звільнені керівники Чернігівської (Олександр Мисник), Хмельницької (Вадим Лозовий), Херсонської (Дмитро Бурій), Тернопільської (Степан Барна), Сумської (Микола Клочко), Полтавської (Олег Товстий), Одеської (відсторонено тимчасово виконуючого обов’язків голови ОДА Сергія Паращенка), Миколаївської (Олексій Савченко), Львівської (Олег Синютка), Кіровоградської (Сергій Кузьменко), Київської (Олександр Терещук), Івано-Франківської (Олег Гончарук), Запорізької (Константин Бриль), Закарпатської (Геннадій Москаль) та Волинської ОДА (Олесандр Савченко).

Президент України Володимир Зеленський призначив тимчасових виконувачів обов’язків голів обласних державних адміністрацій (ОДА) у 12 областях. Відповідні укази від 11 червня оприлюднено на сайті глави держави. Так, в. о. голови Київської ОДА став В’ячеслав Кучер, Чернігівської – Наталія Романова, Хмельницької – Володимир Кальніченко, Тернопільської – Іван Крисак, Сумської – Вадим Акперов, Миколаївської – В’ячеслав Бонь. В. о. голови Львівської ОДА призначено Ростислава Замлинського, Кіровоградської – Сергія Коваленка, Івано-Франківської – Марію Савку, Запорізької – Еллу Слепян, Закарпатської – Івана Дурана, Волинської – Олександра Киричука.

Президент України Володимир Зеленський звільнив заступників глави Служби безпеки України Олега Фролова та Владислава Косинського через їх можливу причетність до протиправних діянь під час передвиборної кампанії, повідомив заступник голови Адміністрації президента України Руслан Рябошапка. “Було звільнено двох заступників глави Служби безпеки України. Це ті люди, які, за нашою інформацією, були причетні до багатьох протиправних діянь, зокрема (які) відбувалися під час виборчої кампанії. Для них це лише початок шляху. Я маю на увазі звільнення. Інші речі вже здійснюватимуться в процесуальному порядку. Йдеться про звільнення двох заступників глави СБУ Фролова Олега Володимировича, а також Косинського Владислава Володимировича”, – сказав Рябошапка на брифінгу в Києві у вівторок.

Тимчасовий виконувач обов’язків глави Служби безпеки України, перший заступник глави СБУ Іван Баканов отримав звання лейтенанта, щоб мати доступ до важливої і секретної інформації після його призначення в СБУ. “Насправді звання лейтенанта не дає абсолютно жодних кар’єрних преференцій. Воно потрібно для того, щоб ця людина в правоохоронних органах мала доступ до важливої інформації, секретної інформації. І цим пояснюється звання лейтенанта. Це не високе звання, і воно ніяк не вплине ні на його (Івана Баканова – ІФ) доходи, ні на його кар’єрне зростання. Це звання має у нього бути, щоб він мав доступ до необхідної інформації “, – сказала прес-секретар президента України Юлія Мендель на брифінгу у вівторок.

ЕНЕРГЕТИКА.

Кабінет Міністрів опублікував рішення про зміну механізму формування ціни на природний газ для населення і теплокомуненерго (ТКЕ) з метою максимально можливого зниження вартості ресурсу. Відповідну постанову уряду №485 від 5 червня опубліковано в газеті “Урядовий кур’єр” у вівторок. Уряд зобов’язав НАК “Нафтогаз України” під час встановлення ціни продажу газу населенню обирати мінімальне значення з чотирьох запропонованих для цієї цілі. Перше значення: середня вартість імпортного ресурсу, що склалася в процесі його митного оформлення (за підсумками місяця, що передує місяцю постачання населенню, оприлюднюється Міністерством економічного розвитку і торгівлі).