Огляд ЗМІ за 15 серпня 2019

ГОЛОВНЕ

Зовнішня політика.  Зустріч президентів США та України відбудеться восени і кадрові призначення Зеленського не є цьому перепоною, наголосив Повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор.

Партійне будівництво, парламентаризм. На засіданні Підготовчої групи у Верховній Раді 9 скликання депутати вирішили створити 23 комітети. Партія СН не буде створювати окремий комітет ВР з питань у справах ветеранів, а натомість пропонує прийняття закону про ветеранів та створення агенції, що координуватиме надання їм пільг. Окремі комітети та міністерства по справах ветеранів є, на думку Галини Третьякової, депутата від СН, «додатковими кормушками для чиновників».

Політичний клас, олігархи та «зміна еліт». Щотижневик «Новое время» підготував рейтинг найвпливовіших людей України, до першої п’ятірки якого увійшли Президент, керівник ОП та три олігархи – Коломойський, Ахметов та Пінчук. Керівник рубрики UkraineAlert на Atlantic Council Мелінда Херінг звернулася до Олени Зеленської із відкритим листом і запропонувала першій леді зробити захист прав українських активістів та журналістів власною топ-темою. Крім того, американський журналіст звернулася до дружини українського президента із проханням «надавити на нього» (Зеленського), щоб той призначив на керівні посади декількох жінок. Тему представлення жінок в найближчому оточенні нового українського президента Мелінда назвала «делікатною» та наголосила на тому, що пані Олена є найважливішим радником для Володимира Зеленського.

Війна та дипломатичний процес поновлення миру. США вважають цікавою пропозицію Володимира Зеленського щодо модифікації «нормандського формату» з долученням до нього США, повідомив повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор Тейлор додав, що потрібно запитати у інших учасників формату про те, що вони думають про приєднання США чи Британії.

Корупція. НАБУ повідомило про підозри заступнику міністра з питань тимчасово окупованих територій та ВПО Юрію Гримчаку та його «помічнику» Ігорю Овдієнку. Правова кваліфікація дій ч.4 ст.190 Кримінального кодексу (шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах). Затриманих можуть позбавити волі на строк від 5 до 12 років із конфіскацією майна.

Солом’янський суд м. Києва забов’язав НАБУ відкрити кримінальне впровадження через заяву Артема Ситника про зловживання владою чи службовим становищем генеральним прокурором Юрієм Луценком. Заявником був Сергій Горбатюк, начальник управління спеціальних розслідувань ГПУ.

Заступник керівника ОП Руслан Рябошапка заявив про намір ратифікувати Римський статут міжнародного кримінального суду, ратифікація якого є частиною Угоди про асоціацію України та ЄС. Ратифікація статуту дозволить класифікувати злочини, скоєні на території України через війну,  як міжнародні.

Реформи. ОП Володимира Зеленського повідомив, що 27 вересня на International IT Forum у Запоріжжі буде презентовано бренд цифрової держави. Повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор висловив сподівання, що при реформі СБУ будуть враховані стандарти НАТО. За словами Тейлора, США отримали чіткий сигнал від нової влади, що реформа СБУ є для неї “найвищим пріоритетом”.

Тарифи. НКРЕКП ухвалила проект постанови про зниження майже в 2 рази тарифи на послуги з передачі електроенергії «Укренерго».