В Україні стане доступним фінансовий інструмент «зеленої іпотеки»

WATCH IN ENGLISH

В Україні запускають фінансовий інструмент «зеленої іпотеки» у рамках проекту «SMARTER Finance for Families» («Розумне фінансування для сімей»). Ідея проекту у тому, аби змінити підхід людей до придбання нерухомості – змінивши акцент з ціни будинку або квартири на клас енергоефективності будівлі. Про це розповіли Стівен Борнкамп, директор проекту «SMARTER Finance for Families», та Олександра Гуменюк, директор Європейсько-українського енергетичного агентства, на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

«Коли ви збираєтеся купити або будувати житло, потрібно дивитися не лише на ціну, але й клас енергоефективності. Якщо будинок енергоефективний, господарі виграють щомісячно, економлячи на комунальних послугах. За рік можливо зекономити суму, яка дорівнює приблизно 2-3 щомісячним платежам за іпотекою. За рік ви сплатите фактично не 12 платежів, а 9», – пояснює Стівен Борнкамп.

Проект передбачає співпрацю проектувальників житла, банків, енергоаудиторів та покупців нерухомості.

Банки-партнери пропонують «зелені» іпотечні кредити з нижчим відсотком, ніж звичайні. Проектувальники створюють проекти за критеріями енергоефективності, використовуючи максимально екологічні матеріали й технології будівництва та обираючи для будівництва місця з добре розвиненою інфраструктурою, аби люди мали швидкий доступ до громадського транспорту, магазинів тощо. Експерти проекту у співпраці з енергоаудиторами перевіряють та підтверджують відповідність будівлі стандартам енергоефективності та безпечності. Це спрощує для банків верифікацію належного використання коштів.

«Зелена іпотека» є меншим ризиком і для клієнтів, і для банків: клієнти щомісячно заощаджують на комунальних платежах і можуть, натомість, витратити ці гроші на свої щомісячні виплати. Банки, відповідно, мають більше впевненості, що гроші повернуть. За словами Стівена Борнкампа, випадків невиплати «зеленої іпотеки» на 32% менше, ніж звичайної, а вартість цієї нерухомості на 8% вища.

Проект вже впроваджується у Румунії. Отримали сертифікацію або наразі проходять сертифікацію загалом 25 проектів, що охоплюють понад 6500 квартир у багатоквартирних будинках та приватних будинків.  У рамках європейської програми фінансування «Horizon 2020», проект збираються поширити на ще 11 країн: Україну, Польщу, Чехію, Словаччину, Боснію і Герцеговину, Болгарію, Чехію, Грецію, Ірландію, Італію, Грузію і Туреччину.

«Зараз наше завдання в Україні – знайти забудовників, які використовують більш прогресивні, «зелені» технології, та налагодити з ними партнерство. А також – розповідати про цю можливість людям, щоб вони розуміли, що виграють, якщо оберуть цей варіант», – зазначив Стівен Борнкамп.

Проект не суперечить діючому законодавству та нормативам, і, навпаки, стимулюватиме впровадження в Україні європейських норм щодо будівель. «Впровадження енергоефективних заходів та сертифікація будівель є однією з вимог Угоди про асоціацію з ЄС. Вже впроваджено низку проектів з сертифікації енергоаудиторів і фахівців у цьому секторі. На державному рівні діє програма «теплих кредитів», запускається Державний фонд енергоефективності, муніципальні програми у різних регіонах, є низка грантових проектів від ЄБРР IQ Energy… За підтримки забудовників, у співпраці з банками, ми можемо отримати поштовх для впровадження цього проекту в Україні», – зазначила Олександра Гуменюк.

В реаліях України, один із ризиків для успіху проекту – низькі ціни на електроенергію, тому що у споживачів немає стимулу економити і переваги «зеленої іпотеки» менш відчутні, ніж у країнах, де енергія коштує значно дорожче.

Запуск проекту в Україні триватиме 18 місяців. Вартість енергоефективної сертифікації будівель для України ще розраховують.