Огляд ЗМІ за 5 вересня 2019

ВИСНОВКИ

Київський апеляційний суд у четвер скасував запобіжний захід у вигляді тримання під вартою бойовику “ДНР” Володимиру Цемаху, який перебуває під арештом у Києві і якого в голландській прокуратурі вважають підозрюваним у справі про знищення “Боїнга” рейсу MH17 у небі над Донбасом улітку 2014 року, що володіє важливою інформацією у справі. Російське видання «Інтерфакс» повідомляє, посилаючись на власні джерела, що Володимир Цемах є у списках на обмін між Росією та Україною. Міністр закордонних справ Нідерландів Стеф Блок заявив, що перебуває у тісному контакті з українською владою з приводу звільнення Володимира Цемаха. За його словами, останні повідомлення з Києва “викликають багато питань”. Президент РФ Володимир Путін повідомив, що переговори між Росією та Україною з приводу взаємного обміну утримуваними особами виходять на фінальну стадію.

Голова Вищого антикорупційного суду Олена Танасевич оголосила про початок роботи суду. Танасевич нагадала, що юрисдикція Вищого антикорупційного суду розповсюджується на всю територію України. За попередніми підрахунками державної судової адміністрації,  з місцевих загальних судів до ВАКС повинні надійти понад 3 тисячі кримінальних проваджень, з яких лише 190 – ті, по яких досудове розслідування закінчувало Національне антикорупційне бюро під процесуальним керівництвом Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Президент Володимир Зеленський запевнив, що буде ухвалено всі необхідні рішення, щоб ВАСУ зосередився виключно на справах про топ-корупцію. САП скерувала перший обвинувальний акт до Вищого антикорупційного суду. Йдеться про Андрія Рачкова. Слідство встановило, що упродовж 2012-2013 років службовець у змові з іншими особами перерахував з держпідприємства 1,258 млн доларів на рахунок офшорної компанії на Британських Віргінських островах за роботи та послуги, які не надавались.

Національний банк України вирішив з 6 вересня знизити облікову ставку до 16,5% з рівня 17% річних. “Національний банк продовжує цикл пом’якшення монетарної політики, оскільки очікує уповільнення інфляції до мети 5%”, – йдеться в повідомленні НБУ. Глава НБУ Яків Смолій заявив, що поставлене владою завдання щодо здешевлення кредитів для бізнесу та іпотечних кредитів – реалістичне, але для цього потрібен комплексний підхід.  За словами Смолія, для зниження кредитних ставок потрібна імплементація законів про захист прав кредиторів, проведення судової реформи. Крім того, потрібні якісні реєстри та відповідний доступ спеціальних реєстраторів для внесення до них змін. У комплексі це дасть можливість знизити вартість ресурсів для кредитування суб’єктів господарювання та іпотечного кредитування.

Антимонопольний комітет ухвалив рішення примусово поділити групу компаній Ostchem Дмитра Фірташа у частині виробників азотних мінеральних добрив і накласти на “НФ Трейдінг Україна” штраф у розмірі 107 мільйонів гривень. АКМУ встановив, що група компаній у складі заводів-виробників ПАТ “Азот”, ПрАТ “Рівнеазот”, ПрАТ “Сєвєродонецьке об’єднання азот” та оптової торговельної компанії ТОВ “НФ Трейдінг Україна” зловживала монопольним (домінуючим) становищем на ринку первинної реалізації азотних мінеральних добрив упродовж 2014-2017 років.

Директор НАБУ Артем Ситник заявив, що Солом’янський райсуд Києва дав дозвіл на затримання підозрюваного у справі “Роттердам+” екс-керівника НКРЕКП Дмитра Вовка.

Прокуратура Київщини повідомила про підозру колишньому нардепу Сергію Скуратовському через напад і погрози сільському голові Плахтянки Олександру Сорочану.

Правоохоронці викрили схему привласнення понад 40 мільйонів гривень посадовцями ДП “НЕК “Укренерго”, на підприємстві проходять обшуки. У межах кримінального провадження правоохоронці задокументували факти злочинної діяльності посадовців енергетичної компанії під час проведення конкурсних торгів із закупівлі товарів, робіт і послуг для потреб підприємства. За попередніми даними, сума збитків становить понад 40 мільйонів гривень.

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення звернеться до суду з позовом про анулювання ліцензії для телеканалу NewsOne  за мову ворожнечі в ефірі.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Від сьогодні вільний: суд відпустив ключового підозрюваного у справі MH17 (213 публікацій у ЗМІ)
  • Путін анонсував “масштабний” обмін утримуваними з Україною (133 публікації у ЗМІ)
  • Вищий антикорупційний суд приступив до роботи (90 публікацій у ЗМІ)
  • Нацрада звернулася в суд щодо позбавлення ліцензії Newsone, який “будував мости” з Росією (87 публікацій у ЗМІ)
  • Колишнього главу НКРЕКП Дмитра Вовка заочно заарештували (37 публікацій у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Переговори між Росією та Україною з приводу взаємного обміну утримуваними особами виходять на фінальну стадію, заявив президент РФ Володимир Путін. “Виходячи з міркувань гуманності, ми підходимо до фіналізації переговорів, які ми ведемо, зокрема і з офіційною владою. Я думаю, найближчим часом це стане відомо”, – сказав Путін на Східному економічному форумі, відповідаючи на запитання модератора, коли відбудеться цей обмін.

Київський апеляційний суд у четвер скасував запобіжний захід у вигляді тримання під вартою бойовику “ДНР” Володимиру Цемаху, який перебуває під арештом у Києві і якого в голландській прокуратурі вважають підозрюваним у справі про збиття “Боїнга” рейсу MH17 у небі над Донбасом улітку 2014 року, що володіє важливою інформацією у справі. “Апеляційну скаргу підозрюваного Цемаха Володимира Борисовича задовольнити. Постанову судді Шевченківського районного суду м. Києва від 22 серпня 2019 р. про продовження підозрюваному Цемаху Володимиру Борисовичу запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою до 20 жовтня 2019 р. включно скасувати”, – зачитав постанову головуючий суддя після повернення колегії суддів з нарадчої кімнати вдень у четвер.

Володимир Цемах є у списках на обмін між Росією та Україною, повідомило “Інтерфаксу” (interfax.ru) інформоване джерело. “Цемаха, відпущеного на волю за рішенням суду в Києві, включено до обмінних списків”, – сказав співрозмовник агентства. Як повідомлялося, Київський апеляційний суд у четвер скасував запобіжний захід у вигляді тримання під вартою Цемаху, який у голландській прокуратурі проходить як підозрюваний у справі про знищення “Боїнга” рейсу MH17 у небі над Донбасом улітку 2014 року, який володіє важливою інформацією у справі.

Міністр закордонних справ Нідерландів Стеф Блок заявив, що перебуває у тісному контакті з українською владою з приводу звільнення українським судом з-під варти колишнього бойовика угруповання “ДНР” Володимира Цемаха. Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на нідерландський портал Nieuws. “Ми перебуваємо в курсі справ” – сказав Блок. Міністр відмовився вдаватися в деталі і не став розкривати, чи була нідерландська сторона поінформована про звільнення Цемаха заздалегідь.

СТАРТ РОБОТИ ВАСУ.

Голова Вищого антикорупційного суду Олена Танасевич оголосила про початок роботи суду. Пряма мова: “Вищий антикорупційний суд розпочинає свою діяльність в найкоротший можливий термін. Суд готовий до виконання покладених на нього обов’язків”.

Голова Вищого антикорупційного суду Олена Танасевич зазначає, що до ВАКС із місцевих судів загальної юрисдикції надійде понад 3 тис. кримінальних проваджень, з яких лише у 190 досудове розслідування завершувало Національне антикорупційне бюро України під процесуальним керівництвом Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. “Справді, за попередніми підрахунками Державної судової адміністрації України, з місцевих загальних судів до Вищого антикорупційного суду мають надійти понад 3 тис. кримінальних проваджень. З них лише 190 – це ті, за якими досудове розслідування завершувало Національне антикорупційне бюро під процесуальним керівництвом Спеціалізованої антикорупційної прокуратури”, – сказала на вона брифінгу в четвер, присвяченому початку роботи ВАКС.

Президент України Володимир Зеленський з нагоди початку роботи Вищого антикорупційного суду (ВАКС) запевнив, що буде ухвалено всі необхідні рішення, щоб ВАКС зосередився виключно на справах про топ-корупцію. “Я розумію, що зараз є проблема, яку ми ще не встигли вирішити, – це питання з рамками підсудності. Раніше дехто, не згадуватиму прізвища, на законодавчому рівні постарався, щоб вашу роботу можна було заблокувати, заваливши тисячами дрібних справ”, – сказав він у четвер на брифінгу, присвяченому початку роботи ВАКС. Зеленський запевнив, що він і Верховна Рада зроблять усе необхідне, щоб ВАКС одразу почав розглядати найбільш гучні справи.

Дослівно: “САП затверджено та направлено до ВАСУ обвинувальний акт стосовно колишнього першого заступника генерального директора Державного науково-дослідного та проектного інституту титану, який обвинувачується у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 ККУ”. Деталі: Йдеться про Андрія Рачкова. Слідство встановило, що упродовж 2012-2013 років службовець у змові з іншими особами перерахував з держпідприємства 1,258 млн дол. на рахунок офшорної компанії на Британських Віргінських островах за роботи та послуги, які не надавались.

ЕКОНОМІКА.

Національний банк України (НБУ) вирішив з 6 вересня знизити облікову ставку до 16,5% з рівня 17% річних, на якому вона перебувала з 19 липня цього року. “Національний банк продовжує цикл пом’якшення монетарної політики, оскільки очікує уповільнення інфляції до мети 5%”, – ідеться в повідомленні центробанку в четвер. Правління НБУ зазначило, що внутрішні політичні ризики для зниження інфляції до мети ослабли після початку роботи Верховної Ради нового скликання і формування нового уряду. На думку регулятора, це відкриває можливість для активізації переговорів із Міжнародним валютним фондом про нову програму співпраці.

Поставлене владою завдання щодо здешевлення кредитів для бізнесу та іпотечних кредитів є реалістичним, проте його вирішення потребує комплексного підходу, заявив глава Національного банку України (НБУ) Яків Смолій. “За вартістю ресурсів це абсолютно реальні цифри. Якщо ми задекларували облікову ставку на рівні 8% і (додати – ІФ) маржу, яку закладають банки, знизивши наявні ризики до 3-4%, то суто математично можна отримати 12%. Але саме зниження облікової ставки є необхідною умовою, проте недостатньою, щоб вартість ресурсу для кредитування була на такому рівні”, – сказав він журналістам у четвер.

5 вересня 2019 року Антимонопольний комітет ухвалив рішення примусово поділити групу компаній Ostchem Дмитра Фірташа у частині виробників азотних мінеральних добрив і накласти на “НФ Трейдінг Україна” штраф у розмірі 107 мільйонів гривень. Про це «Економічній правді» повідомили в АМКУ. Комітет встановив, що група компаній у складі заводів-виробників ПАТ “Азот”, ПрАТ “Рівнеазот”, ПрАТ “Сєвєродонецьке об’єднання азот” та оптової торговельної компанії ТОВ “НФ Трейдінг Україна” зловживала монопольним (домінуючим) становищем на ринку первинної реалізації азотних мінеральних добрив упродовж 2014-2017 років.

АНТИКОРУПЦІЯ.

Києво-Святошинська місцева прокуратура повідомила про підозру у скоєнні кримінальних злочинів колишньому народному депутату України й оголосила його в розшук у рамках розслідування кримінального провадження за заявою сільського голови с. Плахтянка (Київська обл.) про заподіяння йому тілесних ушкоджень. “Під час досудового розслідування встановлено, що підозрюваний екс-депутат, перебуваючи на дорозі між селами Плахтянка й Андріївка Макарівського району Київської області, на ґрунті раптово виниклих неприязних відносин, за мотивами надуманої образи, завдав сільському голові удару, від якого потерпілий не втримався на ногах і впав на землю. Унаслідок завданого удару потерпілий отримав легкі тілесні ушкодження”, – повідомляє в четвер прес-служба прокуратури Київської області.

Директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник заявив, що Солом’янський райсуд Києва дав дозвіл на затримання підозрюваного у справі “Роттердам+” екс-керівника Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг Дмитра Вовка. Пряма мова: “Суд дав дозвіл на його затримання”.  Деталі: Ситник уточнив, що коли йдеться про міжнародний розшук, то окремо ставиться питання про затримання й окремо – про арешт. Наразі є рішення суду щодо затримання, і це рішення якраз необхідне для запуску процедури міжнародного розшуку.

Правоохоронці викрили схему привласнення понад 40 мільйонів гривень посадовцями ДП “НЕК “Укренерго”, на підприємстві проходять обшуки. Дослівно: “Наразі оперативники…. проводять санкціоновані обшуки на території Києва, Харкова, Львова та Київської області в офісних приміщеннях та за місцем мешкання осіб, причетних до протиправної діяльності”.