У Музеї Івана Гончара відкривається виставка про міфи та реалії радянської доби

Завтра у Музеї Івана Гончара у Києві відкриється виставковий проект «Battle of memories: міфи і реалії радянської доби». Над створенням експозиції працювали 4 музеї. «Цей проект покликаний спів ставити різні пам’яті, які лишилися після радянської доби, та цінності, які через цю пам’ять продовжують жити і вибудовувати сьогодення. Виставка складається зі 5 блоків інформації, які розвінчують радянські міфи і показують реальну картину подій, даючи можливість глядачеві сформувати власну думку щодо тих чи інших питань», – розповіла Наталія Іванченко, кураторка проекту, на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Інформаційні блоки виставки – «Дорогой Леонид Ильич». Культ вождя; «СССР – оплот мира». Радянський імперіалізм; «Моральный кодекс строителя коммунизма». Контроль свідомості; «Все для блага человека». «Совковий» побут; «Органы не ошибаются…». Людина проти системи. На виставці будуть представлені типові предмети, атрибути й символи радянської доби, фото того часу. Також – інтерактивні експозиції: «усна історія», аудіо- та відеоряди. Загальна площа експозиції – близько 300 квадратних метрів.

«Раніше ми неодноразово демонстрували колекцію Брежнєва, говорячи про культ особистості. Мета цієї виставки  – відтворити реальний світ «маленької людини», з дефіцитом, постійними чергами,  з її мріями, і показати ідеологічні міфи, які насаджувалися у суспільстві і живуть досі на рівні побутової свідомості людей, заважаючи нам рухатися далі», – пояснює кураторка проекту Наталія Буланова.

«Зараз спостерігається певна ностальгія за радянським минулим. Ця виставка побудована на контрасті ідеології та реалій, що дозволяє побачити фальш цього режиму. І вона є складовою світового музейного менстріму – коли через побут, через мікроісторії розповідають про причини зміни свідомості, причини революційних змін, соціальних зрушень, – зазначив Ігор Пошивайло, директор Музею Революції Гідності, партнера проекту. – Цей проект також важливий для багатьох музеїв, зокрема, краєзнавчих, які опинилися заручниками ситуації. Багато з них досі мають радянські експозиції з «косметичним ремонтом». Багато з них не знають, як рухатися далі – за змістом і формою. Ця виставка може стати моделлю, як у невеликому просторі доступними методами можна змінити наратив, загальний контекст і форму подачі матеріалів».

У рамках відкриття виставки відбудеться презентація книги німецької дослідниці, професора Бременського університету Сюзанни Шаттенберг. «Леонід Брежнєв. Велич і трагедія людини і країни». Під час роботи над книгою авторка використовувала раніше не оприлюднені документи, які зберігаються в російських та інших архівах. Також відбудеться панельна дискусія за участі відомих істориків та кураторські екскурсії. Для відвідувачів середнього та старшого шкільного віку готують освітня програма на основі історій з життя підлітків за книгою української письменниці, лауреатки премії імені Лесі Українки Зірки Мензатюк.

Офіційне відкриття виставки – 24 вересня о 16-00.

Виставка є частиною ширшого освітнього проекту – всеукраїнського семінару для обласних краєзнавчих музеїв, який відбудеться 4-5 жовтня.