Екологи закликають Мінекоенерго зупинити проект видобутку берилію у Поліському природному заповіднику

Екологи закликають Міністерство енергетики та захисту довкілля (далі – Мінекоенерго) зупинити проект видобутку берилію у Поліському природному заповіднику. Така діяльність суперечить законодавству про природно-заповідний фонд і може знищити місцеву екосистему, а до підготовленого звіту про оцінку впливу на довкілля є численні зауваження. Про це розповіли Петро Тєстов , аналітик МБО «Екологія-Право-Людина», та Олексій Василюк, молодший науковий співробітник відділу моніторингу та охорони тваринного світу Інституту зоології НАН України, член науково-технічної ради Поліського заповідника, на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Поліський природний заповідник створений у 1968 році і є однією з найстарших і найцінніших українських природоохоронних територій. Це заболочена територія площею близько 20 тисяч гектарів, яка ніколи не була меліорована і залишається у недоторканному стані. Там проживає близько 80 видів тварин і близько 40 видів рослин, занесених до Червоної книги.

Родовище було розвідане ще за радянських часів, але господарська діяльність там ніколи не здійснювалася – у зв’язку з тим, що це заповідна зона, розповідає Петро Тєстов. Перші спроби розпочати видобуток здійснила державна компанія «Українські поліметали» у 2015-16 роках. Їм відмовили з низки причин, зокрема через те, що йдеться про заповідну територію.

Після того Житомирська обласна рада погодила дозвіл з Державною службою геології та надр України (Держгеонадра) для того, щоб продати цю ділянку з аукціону. Дозвіл оскаржувала прокуратура – у зв’язку з тим, що мова йшла про заповідну територію, але з формальних причин програла у 2-й інстанції. У квітні 2019 року аукціон на видобуток виграло ТОВ «Пержанська рудна компанія». У травні 2019 року проти посадових осіб Держгеонадра відкрили кримінальні провадження за  протизаконне виставлення на аукціон ділянки заповідника. Попри це, проект продовжили готувати. У серпні оприлюднили звіт оцінки впливу на довкілля щодо видобутку берилієвих руд на Пержанському родовищі.

У рамках проекту планується пробурити дві шахти глибиною кількасот метрів, одна з яких буде заходити під територію заповідника, та спорудити гірничо-збагачувальний комбінат. Комбінат буде розташований у межиріччі двох річок, за кілька кілометрів від території заповідника.

«Йдеться про величезну загрозу порушення гідрологічного режиму. У цій місцевості з шахти потрібно буде постійно відкачувати воду. Для цього є технології, але ця вода буде надходити з поліських боліт. Враховуючи те, як змінюється клімат, яким посушливим виявився цей рік – будь-яке пониження рівня ґрунтових вод створює реальну загрозу втрати Поліського заповідника як екосистеми. Звіт не враховує ці аспекти: що заповідник дійсно висохне у разі виконання робіт.. Мінекоенерго має видати негативний висновок на такий звіт, хоча б тому, що він містить неправдиву інформацію і обґрунтовує діяльність, яка завідомо є незаконною», – наголошує Олексій Василюк.

Серед аргументів прихильників проекту – твердження про те, що він створить нові робочі місця у регіоні. Проте країна і місцеві мешканці виграють більше, якщо на прилеглих до заповідника територіях розвивати «зелений» туризм, наголошує Ярослав Козак, експерт з екологічного туризму, координатор з розвитку туризму на Поліссі ГО «Зелені шляхи України». «Вже є перспективні маршрути, складені місцевими краєзнавцями… Колись туризму там справді не було, але зараз Камінне село – найбільш відвідуваний об’єкт на Поліссі, туди щорічно приїздять 5-10 тисяч туристів. Крім цього, є цікаві сплави по річці Уборть, велосипедні маршрути вздовж неї. Також ці краї – рай для фотомисливців. Місцеві мешканці заробляють з продажу туристам ягід, грибів, дикого меду з бортів. Одна група може залишити після себе 10-20 тисяч гривень», – розповів він.

«Звіт про оцінку впливу на довкілля – це останній етап, на якому громадський сектор якось може вплинути на те, буде реалізовано проект чи ні… Ми сподіваємося, що Мінекоенерго прийме єдине можливе законне рішення і визнає діяльність щодо видобутку берилію у Поліському природному заповіднику недопустимою, і ця унікальна природна територія буде збережена.  Видобуток у заповіднику не може бути дозволений жодній державній чи приватній компанії – тому що це заповідник», – наголосив Петро Тєстов.

Петро Тєстов зауважив, що фірма, яка отримала дозвіл на видобуток, імовірно пов’язана з людьми, наближеними до влади – посилаючись на розслідування проекту «Наші гроші».

Олексій Василюк додав, що нещодавно у Поліському заповіднику змінилося керівництво. Новий директор не заперечує проти проекту.