Розпочинають створення документального фільму «Український флот. Столітня традиція»

Команда творчого об’єднання DocNoteFilms анонсувала початок створення документального фільму «Український флот. Столітня традиція». Він присвячений історії українського флоту модерної доби від заснування та становлення в часи національно-визвольних змагань 1917-1921 років до модернізації і реформування Військово-морських сил України у новій реальності гібридної війни.

«Наш фільм – на перетині драми та історичного фільму. Це кіно про минуле, про теперішнє і майбутнє. Для нас важливо показати сьогодення Військово-морських сил і контекст, у якому вони історично розвивалися. У фільмі ви зможете бачити стихії, у яких живуть військові ВМС кожен день – море, повітря, кораблі, авіація. Але головне – це люди. Для нас важливо було показати персоналії і передати відчуття, з яким вони виконують свою роботу», – розповів Костянтин Кляцкін, режисер та сценарист, засновник студії DocNoteFilms, на презентації в Українському кризовому медіа-центрі.

Зйомки перших відеоматеріалів проходили в Одесі, Миколаєві та Маріуполі. Команда побувала на кораблях флоту, військових частинах, тренувальному центрі.

«Нам потрібно більше подібних проектів, тому що Україна – це морська держава. Флот для України – це свобода, наші порти – це вихід до світу. Потрібно розповідати, хто охороняє наші морські кордони, хто ці люди, які виклики, технічні та політичні, постають перед ними», – зазначає Сергій Малярчук, ініціатор та координатор проекту.

Значна увага буде присвячена подіям 1992-1994 років – періоду «холодної війни» з колишнім Чорноморським флотом Радянського Союзу, героїчному спротиву українських моряків під час російської анексії Криму.

Ідея проекту зародилася під час зйомок документального фільму «Крим, як це було» / «Crimea. As it was». Моментом остаточного рішення знімати фільм стало захоплення у полон українських моряків у Керченській протоці. «Один із захоплених моряків – людина, з якою ми особисто знайомі. Ми знімали декілька короткометражних фільмів у рамках проекту «Вавилон’13» про водолазне судно «Почаїв» і ракетний катер «Прилуки», він служив на одному з цих кораблів. Ця лінія також буде у фільмі», – зазначив Костянтин Кляцкін.

Проект виграв конкурс від Українського культурного фонду та отримав підтримку на етапі девелопменту. Ця підтримка дозволила дослідити тему, написати сценарій фільму та відзняти перші відеоматеріали, необхідні для подальшого пошуку фінансування.

«Загалом цього року ми підтримали близько 420 проектів, з них близько 120 – кіно- та телепроекти. Мистецтво є найкращим способом фіксувати події, які відбуваються тут і зараз, переосмислювати те, що відбулося, дати можливість новим поколінням побачити і зрозуміти, як це відбувалося. Кіно- і телемистецтво – найкращий спосіб донести цю інформацію до широких кіл людей не лише в Україні, але й за кордоном, тому воно серед пріоритетів нашої діяльності», – зазначила Юлія Федів, виконавчий директор, член Дирекції Українського культурного фонду.

«З точки зору Російської Федерації, в України немає ніякої військово-морської історії, і вони завжди намагалися це доводити. Але історія українського флоту сягає далеко у тисячоліття – і військового зокрема. Тому у контексті сучасних подій для нас особливо важливо розповідати і популяризувати цю історію», – каже Сергій Соколюк, історик, капітан 1-го рангу запасу ВМС України.

«Ці фільми дуже важливі. Це популяризація служби у Військово-морських силах, це демонстрація, наскільки важлива безпека на морі для безпеки нашої держави, і роль військових, які залучені до цього», – зазначає Андрій Риженко, капітан першого рангу, заступник начальника штабу ВМС України з питань євроатлантичної інтеграції.