Дискусія на тему «Чи зростає в Україні рівень антисемітизму?»

27 листопада (середа) з 13.00  до 14.30 у прес-центрі Українського кризового медіа-центру (вул. Хрещатик, 2, «Український дім») відбудеться дискусія  на тему «Чи зростає в Україні рівень антисемітизму?». 

21 листопада організація Anti-Defamation League презентувала дослідження рівня антисемітизму у 18 країнах світу, включно з Україною. За висновками дослідження, кожен четвертий з опитаних респондентів має яскраво виражені антисемітські переконання, а у Східній Європі такі переконання посилилися, порівняно з попереднім дослідженням ADL Global 100 survey. Зокрема, в Україні 72% респондентів погодилися з твердженням, що «євреї мають надто багато влади у бізнесі». Найближчим виявився показник в Угорщині – 71%, тоді як у Польщі 56%, Росії – 50%.

Водночас, дослідження Конгресу національних громад України, презентоване у 2019 році, засвідчує, що у 2018 році ситуація щодо злочинів на ґрунті антисемітизму покращилась: кількість актів вандалізму зменшилась вдвічі, а випадків нападів не було зареєстровано. Дослідження Pew Research Center (US), опубліковане у 2018 році, демонструвало, що українці найбільш дружні до євреїв серед усіх опитаних країн. Лише 5% українців не хотіли би бачити юдеїв своїми співгромадянами. Це найменший показник з усіх країн Східної та Центральної Європи.

Чи справді є підстави вважати, що рівень антисемітизму в Україні зростає?

До участі запрошені:

Йосип Зісельс, дисидент, правозахисник, виконавчий спів-президент Асоціації єврейських організацій та громад України, виконавчий віце-президент Конгресу національних громад України
В’ячеслав Ліхачов, правозахисник, аналітик Центру прав людини «Зміна» (скайп-включення)
Володимир Паніотто, генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології
Михайло Міщенко, заступник директора соціологічної служби Центру Разумкова

Модератор: Олександр Данилюк, керівник Центру оборонних реформ

Відбуватиметься пряма трансляція заходу. Акредитація ЗМІ – на місці за редакційними посвідченнями.