Огляд ЗМІ за 29 листопада-1 грудня 2019

ГОЛОВНЕ

Прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков заявив, що президенти Росії та України Володимир Путін і Володимир Зеленський можуть обговорити газову тематику “на полях” саміту “нормандської четвірки” в Парижі 9 грудня, якщо до цього не вдасться вирішити всі питання на робочому рівні.

У НАК «Нафтогаз України» повідомили, що Україна та Російська Федерація розпочали узгодження договору про приєднання газових мереж (interconnection agreement) за європейськими правилами. Також у рамках процесів щодо тристоронніх переговорів відбулася зустріч міністра енергетики та захисту довкілля України Олексія Оржеля з міністром енергетики Російської Федерації Олександром Новаком.  Олексій Оржель заявив, що потенційне пряме постачання газу з Російської Федерації, яке пропонує в пакеті з транзитом під час нинішніх переговорів російська сторона, може бути тільки не за політичною ціною, яка буде прив’язана до європейського індикатора, і на такій позиції наполягає Україна. Виконавчий директор НАК “Нафтогаз України” Юрій Вітренко повідомив, що Україна та Російська Федерація обговорюють можливість здійснення “Газпромом” виплат за рішенням Стокгольмського арбітражу у вигляді постачань газу на відповідну суму в $3 млрд.

Президент України Володимир Зеленський провів нараду, на якій поставив завдання, щоб у платіжках українців за комунальні послуги в грудні вже було знижено тарифи на опалення, оскільки раніше зменшилася ціна на газ для населення. “Ми з ціною на газ впоралися. Щоб тариф на тепло теж пішов униз цієї зими, у нас є дуже короткий законопроект, який можна внести від президента як невідкладний, і ухвалення цього закону сприятиме тому, що у нас тариф для населення зменшиться. На цю зиму ми вже захистили споживача від зростання тарифів, тому що традиційно він ріс. Вже не буде збільшуватися”, – зазначив Гончарук. Прем’єр переконаний, що це можна здійснити “простим законопроектом”. “Ми говоримо зараз про суть ідеї. У нас менша ціна на газ, в тарифі 80% ціни на газ, все просто. Потрібно сказати, що якщо ціна нижча, то необхідно, щоб тариф був нижчим. Це можна зробити простим законопроектом, можна переписати, узгодити з регулятором, все зрозуміло, “відхороводимо”, – зазначив він.

У зареєстрованому нардепами від ОПЗЖ законопроекті №2491 «про особливий статус Донбасу» пропонується вилучити обов’язкові вимоги української сторони щодо умов проведення в ОРДЛО демократичних виборів. Серед іншого, у законопроекті пропонується підготовка “спеціального закону, що регулює позачергові місцеві вибори” в ОРДЛО, а також відповідність виборів “українському законодавству, в якому дається відповідь на запитання, погоджене в “Нормандському форматі”, затверджене тристоронньою контактною групою та спрямоване Україною у її запрошувальному листі і Головуванням ОБСЄ Директору БДІПЛ”

Президент України Володимир Зеленський своїм указом звільнив заступника секретаря РНБО Сергія Кривоноса від виконання обов’язків голови міжвідомчої робгрупи з підготовки пропозицій щодо зміцнення обороноздатності держави та вивів його зі складу міжвідомчої комісії з політики військово-технічного співробітництва та експортного контролю. У РНБО зазначили, що Сергій Кривонос залишається заступником секретаря РНБО, а його виведення зі складу низки міжвідомчих комісій та груп пов’язано з перерозподілом функціональних обов’язків.

Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід у вигляді арешту бізнесмену Вадиму Альперіну з альтернативою внесення 70 млн гривень застави. Спеціалізована антикорупційна прокуратура просила взяти Альперіна під варту із заставою 280 млн грн.

Екс-нардеп Олександр Онищенко заявив про наміри повернутися в Україну 13 грудня. Як доказ, екс-депутат показав журналістам видання квиток в економ-класі на літак компанії Ryanair з датою вильоту 13 грудня і маршрутом Барселона – Київ.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що справи про злочини проти активістів Євромайдану та Революції гідності мають бути доведені до кінця. “Незважаючи на те, що з 20 листопада прокуратура позбавлена функції слідства, ви (працівники прокуратури) маєте продовжувати на належному рівні здійснювати процесуальне керівництво в кримінальних провадженнях інших органів. Насамперед це стосується злочинів, скоєних на Майдані Незалежності у 2013-2014 роках. Окремо зауважу, що 3 грудня першим питанням порядку денного Верховної Ради України будуть дуже важливі зміни до закону про Державне бюро розслідувань. Ніхто не дозволить “зливати” справи Майдану”, – сказав він.

Україна отримає 108,5 млн грн від продажу Фондом державного майна трьох об’єктів державної власності. Так, згідно з даними Фонду держмайна, найбільші серед проданих нещодавно об’єктів: оптовий ринок у Броварах, проданий за 44,5 млн грн; Центр із сертифікації будівельних матеріалів, виробів та конструкцій – за 3,5 млн грн, а також продані 100% акцій “АТ Україна Туристична”.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Міністр енергетики допустив, що Україна відновить прямі поставки газу з Росії (52 публікації у ЗМІ)
  • Суд заарештував «хрещеного батька» контрабанди Альперіна із заставою у 70 млн грн (50 публікацій у ЗМІ)
  • Після інциденту з Кримом Apple перегляне позначення “спірних кордонів” (36 публікацій у ЗМІ)
  • У Кремлі кажуть, що Путін і Зеленський поспілкуються “так чи інакше” (27 публікацій у ЗМІ)
  • Зеленський звільнив заступника РБНО Кривоноса з кількох посад одночасно (15 публікацій у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Президенти Росії та України Володимир Путін і Володимир Зеленський можуть обговорити газову тематику “на полях” саміту “нормандської четвірки” в Парижі 9 грудня, якщо до цього не вдасться вирішити всі питання на робочому рівні, не виключив прес-секретар глави російської держави Дмитро Пєсков. “Є розуміння, що спочатку на робочому рівні мають відбутися ґрунтовні переговори. Якщо залишатимуться проблемні питання, щодо яких не вдалося домовитися, то президенти зможуть використати зустріч у Парижі, де вони так чи інакше матимуть можливість удвох поспілкуватися, щоб обговорити там і газову тематику”, – сказав Пєсков у п’ятницю журналістам.

Депутати від партії “Опозиційна платформа – За життя” пропонують суттєво скоригувати закон “Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей”, зокрема вилучити обов’язкові вимоги української сторони щодо умов проведення в ОРДЛО демократичних виборів. У зареєстрованому нардепами від ОПЗЖ Віктором Медведчуком, Юрієм Бойком, Вадимом Рабиновичем, Нестором Шуфричем та іншими законопроекті №2491 про внесення змін до зазначеного закону, передбачається, серед іншого, і підготовка “спеціального закону, що регулює позачергові місцеві вибори” в ОРДЛО, а також відповідність виборів “українському законодавству, в якому дається відповідь на запитання, погоджене в “Нормандському форматі”, затверджене тристоронньою контактною групою та спрямоване Україною у її запрошувальному листі і Головуванням ОБСЄ Директору БДІПЛ”

ЕНЕРГЕТИКА.

Україна та Російська Федерація розпочали узгодження договору про приєднання газових мереж (interconnection agreement) за європейськими правилами, повідомила прес-служба НАК “Нафтогаз України”, представники якої були присутні на зустрічі у Відні в четвер. “З хорошого: ми, нарешті, отримали від росіян їхні коментарі за договором про приєднання мереж (interconnection agreement), який має бути укладений відповідно до європейських правил. Проект такого договору керівник ОГТСУ передав “Газпрому” ще на тристоронній зустрічі у вересні, але досі ми не мали жодної відповіді”, – зазначено в повідомленні.

Зустріч міністра енергетики та захисту довкілля України Олексія Оржеля з міністром енергетики Російської Федерації Олександром Новаком 28 листопада у Відні відбулася у рамках процесів щодо тристоронніх переговорів, йдеться в повідомленні, оприлюдненому на урядовому порталі в п’ятницю. “Робоча двостороння зустріч відбулася у рамках процесів щодо тристоронніх переговорів: Україна, РФ та ЄС”, – йдеться в повідомленні. У ньому зазначено, що сторони обговорили можливість підписання договору відповідно до європейських правил і домовилися активізувати роботу.

Потенційне пряме постачання газу з Російської Федерації, яке пропонує в пакеті з транзитом під час нинішніх переговорів російська сторона, може бути тільки не за політичною ціною, яка буде прив’язана до європейського індикатора, і на такій позиції наполягає Україна, зазначає міністр енергетики і захисту довкілля України Олексій Оржель. “Коли ми говоримо зараз з російською стороною, то у нас дуже чітка, відверта і чесна позиція: ми говоримо, що якщо ми з вами (Росією – ІФ) і можемо домовлятися про пряме постачання, якщо потенційно, в комплексі, в пакеті з транзитом, тому що так Росія ставить питання, таку умову, то ціна обов’язково повинна бути прив’язана до європейського індикатора”, – сказав він в ефірі програми “Свобода слова Савіка Шустера” на телеканалі “Україна” в п’ятницю ввечері.

Україна та Російська Федерація обговорюють можливість здійснення “Газпромом” виплат за рішенням Стокгольмського арбітражу у вигляді постачань газу на відповідну суму в $3 млрд, повідомив виконавчий директор НАК “Нафтогаз України” Юрій Вітренко. “Міністр Новак (міністр енергетики РФ Олександр Новак – ІФ), який був на переговорах, визнав той факт, що вони обговорюють питання виконання рішення арбітражу через відповідні постачання газу. Ми з публічних заяв (російської сторони – ІФ) бачимо певний прогрес. Ідеться про газ на $3 млрд. Це дуже багато газу. Це роки імпорту України”, – сказав він в ефірі радіо “НВ” у п’ятницю ввечері.

Президент України Володимир Зеленський провів нараду, на якій поставив завдання, щоб у платіжках українців за комунальні послуги в грудні вже було знижено тарифи на опалення, оскільки раніше зменшилася ціна на газ для населення. “Ціни на газ зменшилися, а тарифи – ні. Чому так? Шукаємо шляхи, як знизити ціну і зробити так, щоб за грудень українці отримали менші квитанції за опалення. “Платити неможливо, зменшити”, – написав він на своїй сторінці в Facebook в суботу, де було також опубліковано відео про нараду, в якій брали участь прем’єр-міністр Олексій Гончарук, міністр енергетики Олексій Оржель, керівник Офісу президента Андрій Богдан та його заступник Юлія Ковалів.

АНТИКОРУПЦІЯ.

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) обрав запобіжний захід у вигляді арешту бізнесмену Вадиму Альперіну, призначено заставу розміром 70 млн грн. “Організатору корупційних схем на митниці, який завдав більше 77,7 млн грн збитків, обрано запобіжний захід. Вищий антикорупційний суд частково задовольнив клопотання прокурорів САП і застосував до підозрюваного запобіжний захід у вигляді утримання під вартою з альтернативою внесення 70 млн гривень застави”, – йдеться в повідомленні на сторінці ВАКС в Фейсбук у п’ятницю ввечері.

Після 3 років життя у вигнанні колишній народний депутат і бізнесмен Олександр Онищенко заявив про наміри повернутися в Україну 13 грудня. Про це повідомляє видання Kyiv Post. “Я вважаю, що настав час”, – сказав Онищенко. Як доказ, екс-депутат показав журналістам видання квиток в економ-класі на літак компанії Ryanair з датою вильоту 13 грудня і маршрутом Барселона – Київ. Бізнесмен сказав, що нині живе в селі в Іспанії.