У 2019 році внаслідок бойових дій на Сході України постраждало менше цивільних осіб, ніж у попередні роки – Моніторингова місія ООН

WATCH IN ENGLISH

Станом на 15 листопада, 162 цивільних осіб постраждали внаслідок бойових дій на Сході України з початку 2019 року, з них 26 загинули, 136 отримали поранення. Це на 40% менше, порівняно з аналогічним періодом у 2018 році, та найнижча цифра за увесь період конфлікту. Про це йдеться у новій доповіді  Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні за період з 16 серпня по 15 листопада 2019 року. Упродовж звітного періоду, 6 цивільних осіб загинули та 36 отримали поранення. Загалом з початку бойових дій у 2014 році по обидва боки лінії зіткнення загинули 3344 людини, більше 7 тисяч отримали поранення. Про це повідомила Матільда Богнер, голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, презентуючи доповідь в Українському кризовому медіа-центрі.

«Вкрай важливо забезпечити режим повного і всеосяжного припинення вогню до кінця року, оголошеного в комюніке за підсумками зустрічі Нормандської четвірки, яка відбулася 9 грудня у Парижі. Ми сподіваємося, що 2020 рік стане першим роком за час початку конфлікту без жертв серед цивільного населення. Ми також з радістю дізналися, що робота над Національною стратегією захисту цивільного населення від наслідків збройних конфліктів до 2030 року близька до завершення. Сподіваємось, що вона невдовзі буде завершена та втілена на практиці відповідно до затвердженого плану дій», – підкреслила Матільда Богнер.

Матільда Богнер зазначила, що завершення ремонту мосту на КПВВ у Станиці Луганській, який є єдиним пунктом пропуску у Луганський області, є позитивним зрушенням для покращення становища цивільних осіб у контексті конфлікту, яке не пов’язане з бойовими діями напряму. Вона додала, що відкриття нових пунктів пропуску передбачене комюніке зустрічі Нормандської четвірки. «Це є обнадійливим знаком того, що зміни на краще можливі. Проте важливо і можливо зробити більше, щоб забезпечити свободу пересування. Зокрема, відкрити нові пункти пропуску, особливо в Луганській області. Така необхідність зафіксована в комюніке переговорів Нормандської четвірки в Парижі», – сказала голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні.

Серед позитивних дій з боку Уряду України, у доповіді згадується постанова Кабінету Міністрів України від 28 листопада 2019 року, згідно з якою дітям віком до 14 років для перетину лінії зіткнення більше не потрібен паспорт, а достатньо тільки свідоцтва про народження; подання до Верховної Ради законопроекту щодо виплати пенсій без необхідності перетинати лінію зіткнення кожні 60 днів; вперше з 2014 року виділено з бюджету кошти на компенсацію за майно, яке було знищене чи пошкоджене внаслідок конфлікту; низкасудових рішень щодо виплати допомоги сім’ям загиблих цивільних осіб; реєстрація закону про надання соціального захисту сім’ям загиблих та постраждалим під час конфлікту.

Голова моніторингової місії ООН з прав людини висловила занепокоєння щодо вбивств та позасудових страт по обидва боки лінії розмежування. Місія ООН зафіксувала низку свавільних арештів, затримань, випадків жорстокого поводження та катувань на непідконтрольних та підконтрольних Україні територіях Луганської і Донецької області, а також у Російській Федерації. «Діяльність Моніторингової місії ООН на територіях, які контролюються самопроголошеними республіками, вкрай обмежена. Ми закликаємо надати місії безперешкодний конфіденційний доступ до місць тримання під вартою затриманих. В цьому контексті ми наголошуємо, що в комюніке за результатами зустрічі Нормандської четвірки сказано надати безперешкодний доступ міжнародним організаціям до всіх місць тримання під вартою», – наголосила Матільда Богнер.

Щодо Криму, попри усі звернення, Російська Федерація не надала Моніторинговій місії ООН з прав людини доступу на півострів.