Огляд ЗМІ за 23 грудня 2019

ГОЛОВНЕ

Речниця представника України у ТКГ Леоніда Кучми Дарка Оліфер повідомила, що Тристороння контактна група досягла домовленості про взаємне звільнення утримуваних осіб до кінця року. “Під час відеоконференції Тристоронньої контактної групи досягнуто домовленості щодо взаємного звільнення утримуваних осіб до кінця року, як це і передбачено підсумками саміту лідерів країн Нормандської четвірки в Парижі”, – повідомила Оліфер. «Це величезне щастя, тому що ми зможемо, нарешті, забрати з незаконного тримання під вартою тих наших хлопців, яких не змогли забрати в грудні 2017 року, тих хлопців, які протягом чотирьох років після Іловайська, Дебальцевого перебували в полоні, і які протягом чотирьох років не мали можливості навіть поспілкуватися зі своїми сім’ями», – заявила представниця України в гуманітарній підгрупі ТКГ Валерія Лутковська.

Згідно з результатами соцопитування, проведеного соціологічної групою «Рейтинг», 48% опитаних вважають подією року звільнення моряків та інших політв’язнів. На другому місці за значимістю для українців опинилися вибори президента, які назвали найважливішою подією 44% респондентів, на третьому – відновлення переговорів у “нормандському форматі” (21%). Крім того, 47% респондентів назвали президента України Володимира Зеленського. Лідера партії “Опозиційна платформа – За життя” Юрія Бойка назвали людиною року 10% опитаних, спікера Верховної Ради Дмитра Разумкова – 9%, лідера Всеукраїнського об’єднання “Батьківщина” Юлію Тимошенко – 8%, лідера партії “Європейська солідарність”, п’ятого президента Петра Порошенка – 7%, голову політради партії “Опозиційна платформа – За життя” Віктора Медведчука – 6%.

Представництво президента України в Криму відзначило протиправність запуску залізничного сполучення між РФ та окупованим Кримом, а також засудило неузгоджений візит президента РФ Володимира Путіна на півострів.

Партія “Слуга народу” заявила про отримання кожного третього мандата на виборах в ОТГ за підсумками опрацювання 75% дільниць. “Опрацьовано 75% дільниць. Маємо 56% підтримки українців серед усіх партій за кількістю депутатів. Отже – проводимо до місцевих рад з усієї України більше депутатів, ніж усі інші разом узяті партії. Ми здобули 33% серед усіх учасників, включно із самовисуванцями. Кожен третій мандат – наш!”, – йдеться в повідомленні. Юлія Тимошенко привітала кандидатів від політичної сили з перемогою на виборах в об’єднаних територіальних громадах. “Батьківщина” отримала понад 30% мандатів серед партійних висуванців і посіла перше місце за партійними показником принаймні у 29 громадах”, – заявила Тимошенко. Загалом “Батьківщина” отримала 286 мандатів, зокрема членів партії, які зареєструвалися на виборах як самовисуванці.

Міжнародна компанія, яка спеціалізується на аналітиці супутникових знімків EOS Data Analytics, повідомляє, що після запуску інтерактивної супутникової карти було виявлено, що площа аграрних ділянок більша, ніж зазначено у кадастрі – всього полів на незареєстрованих землях близько 4,3 мільйона гектарів.

Згідно з даними Державної служби статистики, обсяги промислового виробництва в листопаді 2019 року в порівнянні з аналогічним місяцем минулого року скоротилися на 7,5%.

Апеляційний суд Києва залишив у силі запобіжний захід у вигляді тримання під вартою підозрюваному в організації вбивства журналіста Павла Шеремета сержанту ЗСУ, музиканту Андрію Антоненку. Крім того, отримавши результати вибухотехнічної експертизи, яку проводили фахівці Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України, слідчі зробили висновок, що у підриві автомобіля Павла Шеремета використовувалася аналогічна речовина, рештки якої знайшли у міні, вилученій у підозрюваного Андрія Антоненка.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • У Мінську домовились про обмін полонених до кінця року (104 публікації у ЗМІ)
  • Апеляційний суд залишив у силі арешт підозрюваного у справі Шеремета Антоненка (99 публікацій у ЗМІ)
  • Вибори в ОТГ: Поліція зареєструвала 45 порушень (53 публікації у ЗМІ)
  • Майже половина українців назвали Зеленського політиком року (45 публікацій у ЗМІ)
  • ЄС засуджує запуск залізничного сполучення між Росією і анексованим Кримом. МЗС передало РФ ноту протесту (22 публікації у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Тристороння контактна група досягла домовленості про взаємне звільнення утримуваних осіб до кінця року. Джерело: речниця представника України у ТКГ Леоніда Кучми Дарка Оліфер у Facebook, Офіс президента з посиланням на представницю України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Валерію Лутковську, “Інтерфакс-Україна” з посиланням на представника РФ на переговорах контактної групи Бориса Гризлова. Пряма мова Оліфер: “Під час відеоконференції Тристоронньої контактної групи досягнуто домовленості щодо взаємного звільнення утримуваних осіб до кінця року, як це і передбачено підсумками саміту лідерів країн Нормандської четвірки в Парижі”.

Повернення утримуваних осіб відбудеться до кінця цього року, як і було домовлено під час зустрічі лідерів “нормандської четвірки” в Парижі 9 грудня, повідомила представниця України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Валерія Лутковська. “Було, нарешті, досягнуто домовленості про проведення взаємного звільнення осіб до кінця цього року, як, власне, й було домовлено під час паризького саміту в “нормандському форматі”. Й це величезне щастя, тому що ми зможемо, нарешті, забрати з незаконного тримання під вартою тих наших хлопців, яких не змогли забрати в грудні 2017 року, тих хлопців, які протягом чотирьох років після Іловайська, Дебальцевого перебували в полоні, і які протягом чотирьох років не мали можливості навіть поспілкуватися зі своїми сім’ями”, – наводить її слова прес-служба президента України.

47% респондентів назвали президента України Володимира Зеленського політиком 2019 року під час соцопитування, яке провела соціологічна група “Рейтинг” 13-17 грудня. Лідера партії “Опозиційна платформа – За життя” Юрія Бойка назвали людиною року 10% опитаних, спікера Верховної Ради Дмитра Разумкова – 9%, лідера Всеукраїнського об’єднання “Батьківщина” Юлію Тимошенко – 8%, лідера партії “Європейська солідарність”, п’ятого президента Петра Порошенка – 7%, голову політради партії “Опозиційна платформа – За життя” Віктора Медведчука – 6%.

Майже половина українців, які взяли участь в опитуванні в середині грудня 2019 року, назвали головною подією року звільнення моряків, захоплених Росією у Керченській протоці в листопаді 2018 року, та інших політв’язнів. Звільнення моряків та інших політв’язнів назвали подією року 48% опитаних, зазначає група “Рейтинг” у звіті за підсумками соцопитування. На другому місці за значимістю для українців опинилися вибори президента, які назвали найважливішою подією 44% респондентів, на третьому – відновлення переговорів у “нормандському форматі” (21%).

Представництво президента України в Криму відзначило протиправність запуску залізничного сполучення між РФ та окупованим Кримом, а також засудило неузгоджений візит президента РФ Володимира Путіна на півострів. “Представництво президента України в Автономній Республіці Крим наголошує на протиправності запуску залізничного сполучення між Росією та тимчасово окупованою Російською Федерацією територією України – Автономною Республікою Крим та м. Севастополь, який відбувся сьогодні, 23 грудня 2019 року”, – йдеться в повідомленні Представництва президента України в АР Крим у Facebook.

ВИБОРИ В ОТГ.

Партія “Слуга народу” заявила про отримання кожного третього мандата на місцевих виборах за підсумками опрацювання 75% дільниць. “Опрацьовано 75% дільниць. Маємо 56% підтримки українців серед усіх партій за кількістю депутатів. Отже – проводимо до місцевих рад з усієї України більше депутатів, ніж усі інші разом узяті партії. Ми здобули 33% серед усіх учасників, включно із самовисуванцями. Кожен третій мандат – наш!”, – йдеться в повідомленні на сторінці партії у Facebook.

Лідер партії “Батьківщина” Юлія Тимошенко привітала кандидатів від політичної сили з перемогою на виборах в об’єднаних територіальних громадах (ОТГ) 22 грудня 2019 року. “Батьківщина” отримала понад 30% мандатів серед партійних висуванців і посіла перше місце за партійними показником принаймні у 29 громадах”, – заявила Тимошенко на своїй сторінці у Facebook. Загалом “Батьківщина” отримала 286 мандатів, зокрема членів партії, які зареєструвалися на виборах як самовисуванці.

Партія “Європейська солідарність” на перших виборах в об’єднаних територіальних громадах (ОТГ) 22 грудня, за попередніми підрахунками, стала другою серед політичних сил за результатами обраних голів ОТГ. Як повідомляється на офіційному сайті партії, за попередніми підсумками результатів виборів голів ОТГ, українці підтримали 44 самовисуванців, 23 представників партії “Слуга народу”, чотирьох представників “Європейської солідарності”, трьох – “Батьківщини” і по одному – від партій “УКРОП” і “Наш край”.

ЕКОНОМІКА.

Після запуску інтерактивної супутникової карти було виявлено, що площа аграрних ділянок більша, ніж зазначено у кадастрі – всього полів на незареєстрованих землях близько 4,3 мільйона гектарів. Дані проаналізувала міжнародна компанія, яка спеціалізується на аналітиці супутникових знімків EOS Data Analytics. Зокрема, за допомогою супутникових даних вдалося визначити фактичний розмір сільгоспугідь України. Наприклад, можна побачити, що площа посівів ріпаку в Херсонській області, за даними супутників, складає 117,8 тис. га. Це на третину більше за інформацію у кадастрі. Або ж, на прикладі Дніпропетровської області видно 136,4 тис. га полів на незареєстрованих у державному кадастрі землях.

Обсяги промислового виробництва в листопаді 2019 року в порівнянні з аналогічним місяцем минулого року скоротилися на 7,5%. Про це повідомляється в даних Державної служби статистики. В цілому з початку року зафіксовано падіння промвиробництва на 1,2%. За перші 11 місяців 2019 року в добувній промисловості і розробці кар’єрів зростання становило 0,8%, в переробній промисловості – падіння на 1,7%, в поставках електроенергії, газу, пари та кондиціонованого повітря – падіння на 2,7%.