Жодного випадку захворювання на коронавірус в Україні не зафіксовано – МОЗ України

Жоден з 4 випадків захворювання на коронавірус, про які було повідомлено на території України, не був віднесений до підозрілих випадків і не підтвердився. «Станом на сьогодні лікарі-епідеміологи повідомили лише про 4 випадки на території України, які потребували додаткового вивчення. Всі вони були протестовані на можливі віруси респіраторної групи і в них було підтверджено або грип А, або грип В. Тож всі вони віднесені до випадків гострого респіраторного синдрому – це звичайний ГРВІ», – повідомив Ігор Кузін, в.о. генерального директора ДУ «Центр громадського здоров’я» МОЗ України.

Станом на ранок 28 січня у світі зареєстровано 4474 випадки інфікування новим коронавірусом та 107 смертельних випадків. 63 особи виписані з лікарень і за ними припинене медичне спостереження.

Серед оперативних рішень, які були прийняті МОЗ – запровадження температурного скрінінгу на прямих рейсах з Китаю; інформування департаментів охорони здоров’я, лабораторних центрів та інших установ і закладів системи охорони здоров’я щодо того як поводитися, як виявляти і діяти у випадку підозри зараження людини; надано контакти осіб, які можуть консультувати лікарів або установи з питань виявлення та діагностики вірусу в оперативному режимі.

«У нас прийнято наказ щодо недопущення занесення і поширення на території України випадків захворювань, спричинених новим коронавірусом, виявленим у місті Ухань, і вживається низка заходів для того, аби забезпечити контроль над ситуацією», – підкреслив Андрій Скіпальський, генеральний директор Директорату громадського здоров’я МОЗ України.

«Зараз проводиться оцінка наявності засобів індивідуального захисту, переліку лабораторного обладнання для того, щоб ми могли у випадку необхідності реагувати. […] На санітарно-карантинних підрозділах та відділах в аеропорту Бориспіль було посилено команди епідеміологів та швидкого реагування. Наразі вони працюють цілодобово», – додав Ігор Кузін, в.о. генерального директора ДУ «Центр громадського здоров’я» МОЗ України.

На деяких сайтах з’явилася неправдива інформація про можливість вакцинуватися від нового коронавірусу. На сьогодні відповідної вакцини у світі не існує.

«На сьогодні відсутня оперативна діагностика коронавірусу, але враховуючи симптоматику і відсутність специфічного лікування в світі – оксигенотерапія, вентиляція легень, є стандартною. До цього сьогодні всі відділення інтенсивної терапії готові», – зазначив Сергій Дубров, член експертної групи оперативного штабу МОЗ.