Презентували українсько-єврейську літературну премію «Зустріч»

 

Фундація «Українсько-єврейська зустріч» презентувала літературну премію для письменників та видавців, що працюють з темою українсько-єврейських взаємин. Прес-брифінг відбувся в Українському кризовому медіа-центрі 7 лютого.

До участі в конкурсі допускаються паперові книги, які видані в Україні українською мовою та продаються у великих книгарнях. В них повинен цілком або частково відображатися певний аспект українсько-єврейського досвіду, наприклад, через персонажів, тло оповіді, тощо. Пріоритет надаватиметься оригінальним творам українською мовою, хоча розглядатимуться і перекладені твори. Громадянство автора не має значення.

Головна нагорода становить 6500 євро: чотири тисячі – автору, дві тисячі – видавцю. Так організатори премії хочуть зацікавити видавців уважніше слідкувати за новими творами, в яких письменники торкаються теми співжиття українців та євреїв на українській землі, – сказав на прес-брифінгу Андрій Курков, голова журі премії, український письменник. Також будуть видані дві заохочувальні нагороди по 250 євро.

Цього року премія «Зустріч» відзначить кращу книгу на тему єврейсько-українських відносин у галузі художньої літератури, а наступного року – в галузі документалістики.

«Спочатку в дію входить так зване мале журі, яке визначає довгий список, лонгліст, я є координатором діяльності цієї групи. Ми визначаємо відповідність технічним критеріям. На Книжковому арсеналі 2020 оголошується цей лонгліст, далі в процес вступає розширене журі, яке дасть книжкам якісну оцінку, буде читати тексти, дискутувати. У серпні з’явиться шортліст з 7 текстів, а вже на Форумі видавців будуть оголошені переможці», – розказав Андрій Павлишин, представник ГО “Форум видавців”, який виступає партнером премії.

Прийом творів триває з 16 січня по 16 березня. Детальні правила конкурсу можна знайти на сайті фундації «Українсько-єврейська зустріч».

«Ця премія з’явилася дуже вчасно тому що однією з головних проблем нашого часу стала мова ненависті. Премія практично запрошує до міжнаціонального діалогу на тему українсько-єврейського співіснування. Я сподіваюсь, що цей проект допоможе не тільки створити “окрему поличку” книжок, які стосуються українсько-єврейських відносин, але і буде працювати надалі, щоб боротися з мовою ненависті та радикалізацією нашого суспільства», – зазначив Андрій Курков.

«”Українсько-єврейська зустріч” – це приватна канадійська організація, метою якої є поглиблення розуміння широти, складності і розмаїття українсько-єврейських взаємин впродовж сторіч та вироблення спільного історичного наративу з метою створення правдивого і детального опису українсько-єврейських взаємин із залученням провідних науковців та експертів з усього світу», – додала Наталя Федущак, директорка з комунікацій фундації «Українсько-єврейська зустріч».