12, 5 тисяч гривень допомоги для дітей кримських політв’язнів зібрали на благодійному фестивалі “Songs for Freedom”

12,5 тисяч гривень допомоги для дітей кримських політв’язнів зібрали на благодійному фестивалі «Songs for Freedom», який відбувся 27 лютого у концертній залі «Monte Ray» у Києві. Про це розповіли організатори на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі. Фестиваль ініціювали ГО «Ліберально-демократична ліга України», Меджліс кримськотатарського народу та Кримськотатарський ресурсний центр. Фестиваль проходить вже вдруге.

«Цей фестиваль є частиною беззбройного опору окупації. Це чергове нагадування про річницю подій, про те, що Крим продовжує чинити спротив, і це залучення до цієї теми творчої молоді – щоб через музику привернути увагу суспільства до репресій, які продовжують відбуватися на окупованому півострові, та нагадати про цінність свободи. Молодь має розуміти, що за свою свободу потрібно боротися», – розповів Ескендер Барієв, голова правління Кримськотатарського ресурсного центру.

Ескендер Барієв нагадав, що зараз у колоніях та СІЗО окупованого Криму – 93 осіб, ув’язнених з політичних мотивів, з них 69 – кримські татари.

«Ми залучаємо артистів, щоб вони шляхом музики нагадали, що свобода – це велика цінність, що немає великої різниці між особистою та творчою свободою і свободою України. Коли ми боремося за Крим – ми боремося і за самих себе, і навпаки», – зазначив Артур Харитонов, президент громадської організації «Ліберально-демократична ліга України».

На сцені фестивалю виступили молоді українські виконавці, у тому числі учасники й фіналісти «Голосу країни», «Х-фактору» та відбору на «Євробачення»: Art Demur, Gio Dara, Ольга Жмурина та Square Universe Band, Shatur-Gudur, Олександр Ілюха, Svitlana Sugak (гурт Поророка), Nathalie (гурт Vinok), Маргарита Двойненко та Маша Стопник.

Артисти виступили безкоштовно, а майданчик надав 60% знижку на свої послуги. Більшості гостей фестивалю було близько 20 років. Благодійні внески у «відкриту касу» складали від 50 гривень.

Організатори зазначають, що зібрана сума коштів – досить символічна, але найбільшу вагу має вияв солідарності з політв’язнями та кримськотатарським народом, яку люди висловили таким чином.

Фестиваль планують проводити і в наступному році – у більшому масштабі, та залучати до нього топ-артистів, медійних партнерів та бізнес-спонсорів. Організатори відкриті до пропозицій співпраці.