Національна служба здоров’я, представники лікарської та пацієнтської спільноти закликають не відкладати медреформу на вторинній ланці

На підписання договорів з Національною службою здоров’я очікують близько 1700 спеціалізованих медичних закладів. Про це повідомила Оксана Мовчан, т.в.о.голови Національної служби здоров’я України, на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

«З огляду на поточні виклики, Національна служба вже уклала більше 50% контрактів з обласними центрами надання екстреної медичної допомоги», – розповіла Оксана Мовчан.

Майже всі пропозиції від спеціалізованих закладів охорони здоров’я – близько 10 тисяч –опрацьовані, підписання контрактів розпочнеться наступного тижня, повідомив Андрій Віленський, директор Департаменту договірної роботи НСЗУ.

«Договір з НСЗУ – це як знак якості. Щоб укласти договір, заклад має відповідати вимогам для певного виду послуг: до персоналу, обладнання, налагодження процесів. Тож лікарі і пацієнти знатимуть, що у такий заклад безпечно йти і там якісна медична допомога. Це насправді буде так, тому що Нацслужба буде моніторити виконання цього договору»,  – нагадав він.

З 1 квітня усі заклади, яким підпишуть контракт, розпочнуть працювати у нових умовах.

«Контракти з НСЗУ забезпечать швидке управління фінансами в умовах пандемії чи будь-яких криз, та ефективне використання обмеженого ресурсу держави саме там, де він потрібен, на благо пацієнта. Це оперативний збір даних та можливість аналізу у реальному часі, тому що вони надходять в режимі онлайн. Це той інструмент, який дозволить уряду ефективно управляти ситуацією. Його невикористання може призвести до потенційних жертв і марнотратства»,  – зазначила в.о. голови Національної служби здоров’я.

Національна служба здоров’я, представники лікарської та пацієнтської спільноти закликали не відстрочувати початок реформи на вторинній ланці.

«Ми повинні добудувати систему – «первинка» не може працювати автономно. Особливо якщо брати до уваги виклики, які зараз постають перед країною. По-друге, без реформи ми і далі не будемо розуміти, на що потрібно найбільше коштів, якими хворобами найбільше хворіють люди, які лікарні забезпечують належне лікування і яка його ефективність. Це цінна інформація, необхідна і державним управлінцям, і лікарям, які організовують надання медичної допомоги на місцях», – каже Оксана Мовчан.

Зміна принципів фінансування стимулює місцеву владу та лікарні покращувати свої умови. Вже зараз у лікарні з’явилося багато новітнього обладнання, що дозволяє надавати більш якісну допомогу, каже Михайло Тончев, завідувач нейрохірургічного відділення Полтавської обласної лікарні. Важливо, що відтепер пацієнта одразу будуть везти у той заклад, де йому можуть надати необхідну допомогу.

«Наш заклад 4 роки тому був звичайною районною лікарнею. Зараз це – багатопрофільна лікарня. Ми раніше не мріяли, що у нас буде комп’ютерний томограф, ангіограф, сучасне ендоскопічне обладнання, машина екстреної допомоги повної комплектації… Як колишній центр госпітального округу, ми надаємо допомогу 5 районам навколо нас. І ми чекаємо, коли наша робота буде винагороджена гідною заробітною платою», – розповів Володимир Красьоха, головний лікар Вознесенської багатопрофільної лікарні.

«Ми в унікальній ситуації коли можемо впровадити найсучаснішу систему діагностики онкологічних захворювань і зберегти життя тисячам людей. Ранні якісні ендоскопічні дослідження можуть практично виключити можливість розвитку раку товстого кишківника, суттєво зменшити ризик розвитку раку шлунку…. Якщо не почати це з 1 квітня – невідомо, як ми зможемо вдруге отримати довіру лікарів і пацієнтів», – зазначив Владислав Яковенко, доцент Національного мдичного університету ім. Богомольця.

До старту медичної реформи медична допомога була безкоштовною для українців лише формально, і не всі могли дозволити собі необхідне лікування, зауважила Інна Іваненко, виконавчий директор БФ «Пацієнти України».

«Медична реформа дасть кожному доступ до гарантованого пакету медичних послуг, які дійсно будуть безкоштовними. Пацієнти не те що очікують – вони вже стомилися чекати на реформу. Ідеальних умов для початку не буде, але починати треба. Ми закликаємо президента, народних депутатів та уряд розпочати реформу з 1 квітня. Це крок, за який пацієнти вам будуть вдячні», – зазначила Інна Іваненко.